Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar, ko sta še vodila policijo ter notranje ministrstvo. Odšla sta z obtožbami na račun predsednika vlade Roberta Goloba o političnem vmešavanju v policijo. Foto: BoBo
Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar, ko sta še vodila policijo ter notranje ministrstvo. Odšla sta z obtožbami na račun predsednika vlade Roberta Goloba o političnem vmešavanju v policijo. Foto: BoBo

Boštjan Poklukar očitno uresničuje obljube, zaradi katerih je tudi postal notranji minister, in sicer da bo zamenjal kadre, ki niso želeli kar tako menjavati kadrov, ki jih je v policiji nastavila prejšnja Janševa vlada. Prvi na listi pa Boštjan Lindav, za katerega je to že treta degradacija v svoji policijski karieri. Najprej ga je Janševa vlada poslala v tako imenovani odred nezaželenih v Tacen, po imenovanju Tatjane Bobnar za ministrico se je vrnil na Litostrojsko in postal vršilec dolžnosti direktorja policije, a ga vlada nato ni želela imenovati za polni mandat. Zdaj pa še pregon ne v Tacen, ampak v Škofjo Loko, in to z zelo neargumentiranim razlogom, češ da zanj ne najdejo druge pisarne. Je pa zanimivo, da še najprej ostaja formalno zaposlen v vodstvu policije, je poročal novinar Radia Slovenija Robert Škrjanc.

Senad Jusić. Foto: Policija
Senad Jusić. Foto: Policija

Čeprav je jasno, kdo stoji za tako odločitvijo, je minister Poklukar v svoj bran povedal tole: "To je pristojnost generalnega direktorja policije in kako se generalni direktor policije odloči, je vprašanje zanj in ne za ministra."

Medlo se je izrazil tudi glede ocene dosedanjega dela Lindava. "Ko sem gospoda Lindava seznanil s tem, da na vrhu policije iščem novega generalnega direktorja, sem se mu za njegovo delo tudi zahvalil."

Tacen bodo zapustili tudi nekdanji vodja nacionalnega preiskovalnega urada in vodja službe generalnega direktorja policije Igor Lamberger, ki zdaj odhaja v Nacionalni forenzični laboratorij. Janez Rupnik, nekdanji prvi mož Policijske uprave Ljubljana, pozneje namestnik generalnega direktorja policije Antona Olaja, se vrača na ljubljansko policijsko upravo, Danijel Lorbek, nekdanji direktor Uprave uniformirane policije, pa odhaja na Policijsko upravo Maribor. Slavko Koroš, nekdanji prvi mož direktorata za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu, podpisan tudi pod ugotovitve spornega ravnanja določenih policistov na protestih, pa se je vrnil v Slovenj Gradec, je še poročal Škrjanc.

Mahnič: Vlada degradirala generalnega direktorja

Žan Mahnič. Foto: BoBo
Žan Mahnič. Foto: BoBo

Na poročanje medijev v zvezi s kadrovskimi premestitvami znotraj policije se je na seji DZ-a odzval tudi poslanec SDS-a Žan Mahnič. Kot je izpostavil, še nobena vlada ni tako degradirala nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije, kot se je to zgodilo v času aktualne vlade. Ob tem se Mahnič sprašuje, ali je to morda posledica dejstva, da Lindav ni želel pomesti pod preprogo preiskave, ki naj bi zoper Gen-I potekala na tožilstvu in policiji. Mahnič je ob tem spomnil še, da je aktualna vlada že drugič v svojem mandatu zamenjala vodstvo policije.

Generalna policijska uprava: Ne gre za premestitve

V konkretnih primerih nekdanjih vodilnih na policiji ne gre za premestitve, pa so za Slovensko tiskovno agencijo odzvali na Generalni policijski upravi.

Po njihovih navedbah vsi omenjeni z izjemo nekdanjega prvega moža direktorata za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu Slavka Koroša ostajajo zaposleni na istih delovnih mestih v vodstvu policije, so pa zaradi prostorske problematike, s katero se že dalj časa srečujejo na Litostrojski 54, sprejeli odločitev, da se jim omogočijo ustrezni delovni prostori na območju policijskih uprav, kjer imajo bivališče.

"Odločitev o kraju opravljanja dela je bila prepuščena slehernemu posamezniku in je ni sprejelo vodstvo policije. Takoj, ko bodo prostorske zmogljivosti na Litostrojski cesti 54 to omogočale, se bodo uredili prostori za uslužbence policije na sedežu delodajalca," so zapisali v pojasnilu.

Izjema je Koroš, ki ni zaposlen v vodstvu policije in je bila njegova odločitev za opravljanje dela na določenem kraju dogovorjena z direktorjem uprave kriminalistične policije, so tudi pojasnili. Po pisanju portala 24ur.com se je Koroš po razrešitvi s funkcije na MNZ-ju vrnil v vodstvo uprave kriminalistične policije, ob čemer portal navaja tudi, da se je prav danes prvič vrnil na delo v nekdanjo pisarno v Slovenj Gradcu.

Na generalni policijski upravi izpostavljajo še, da bodo zaposleni v vodstvu policije tudi na novih lokacijah opravljali enake naloge v vodstvu policije. "Te bodo povezane s strateškim in strokovnim delom policije na področjih, kot so nasilje v družini in prepoved približevanja, prenova resolucije o kriminaliteti, organizacija in kadri po vstopu Hrvaške v schengen in podobno," so med drugim zapisali v odgovoru za STA.