Fišer suspendiran, Škrlec pa je zdaj slovenski predstavnik pri evropskem tožilskem organu Eurojust. Foto: BoBo
Fišer suspendiran, Škrlec pa je zdaj slovenski predstavnik pri evropskem tožilskem organu Eurojust. Foto: BoBo

Fišerju se je mandat iztekel maja in je zdaj vrhovni državni tožilec kazenskega oddelka. Novi generalni državni tožilec Drago Šketa pa ga je suspendiral, poroča Večer. Suspenz je sicer del postopka, saj mora po zakonu generalni državni tožilec državnemu tožilcu izreči začasno odstranitev iz tožilske službe, t. i. obligatorni suspenz, če je zoper državnega tožilca uveden kazenski postopek po uradni dolžnosti zaradi storitve kaznivega dejanja z zlorabo državnotožilske funkcije. Tožilec v tem času prejema nadomestilo plače, ki je enako polovici plače, ki bi jo prejemal, če bi delal.

Fišer je za STA napovedal pritožbo na sklep o suspenzu, saj je prepričan, da ta ni upravičen. "Domnevno kaznivo dejanje ni bilo izvršeno pri izvajanju kazenskega pregona, temveč pri izvajanju upravnih pristojnosti tožilstva. Razlika je bistvena, saj prvo prizadeva bistvo tožilske funkcije, to je kazenski pregon, drugo pa ne," je pojasnil.

Sporno imenovanje iz leta 2012
Zgodba se vleče že iz leta 2012 – takrat je tik pred menjavo vlade Fišer kot generalni državni tožilec na mesto generalnega direktorja tožilstva postavil Boštjana Škrleca, ki je do tedaj delal kot državni sekretar pravosodnega ministra Aleša Zalarja.

Komisija za preprečevanje korupcije pod vodstvom Borisa Štefaneca je ugotovila, da sta s tem Zalar in Fišer delovala koruptivno, na kar sta se oba pritožila in vložila tožbo na upravnem sodišču, zadeva je romala vse do vrhovnega sodišča, ki je novembra lani odločilo, da se odpravijo ugotovitve KPK-ja v tej zadevi.

Državnotožilski svet odkril nepravilnosti
Državnotožilski svet je leta 2015 odločil, da predlog takratnega generalnega državnega tožilca takratnemu pravosodnemu ministru, da naj bo Škrlec generalni direktor vrhovnega državnega tožilstva, ni bil dan skladno s tožilskim zakonom. Niso pa predlagali razrešitve Fišerja, saj teža kršitve po njihovih zagotovitvah ni bila tolikšna, še poroča Večer.

V SDS-u (ki je leta 2012 prevzel vodenje vlade) so na policijo in tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja, ki naj bi ga Zalar in Fišer storila pri imenovanju Škrleca. Poslanec Vinko Gorenak je februarja na seji DZ-ja izpostavil, da se ustvarja vtis, da gre zadeva v smeri zastaranja.

Novi generalni državni tožilec se je zaradi te zadeve zdaj odločil za suspenz svojega predhodnika.