Foto: BoBo
Foto: BoBo
Notranji minister Aleš Hojs. Foto: BoBo
Notranji minister Aleš Hojs. Foto: BoBo

Kot je poročal novinar TV Slovenija Boštjan Veselič, je kombi s predstavniki KNOVS-a že zapustil stavbo, v kateri je Nacionalni preiskovalni urad (NPU), izjav pa člani KNOVS-a niso dajali. Ob nenapovedanem nadzoru naj bi preverjali vlogo notranjega ministra Aleša Hojsa pri revizijah že končanih primerov in inšpekcijski nadzor nad delom NPU-ja.

Sodelovalo je pet ali šest poslancev DZ-ja, med njimi pa ni bilo člana KNOVS-a Zmaga Jelinčiča, ki je ostal na kolegiju predsednika državnega zbora in dejal, "da tako ali tako ne bodo nič odkrili".

Na Generalni policijski upravi (GPU) so za STA informacijo potrdili. "Nadzor je bil opravljen na podlagi odredbe in v skladu s pristojnostmi komisije, ki jih določa zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb," so dodali.

Poslanec SD-ja Matjaž Nemec. Foto: BoBo
Poslanec SD-ja Matjaž Nemec. Foto: BoBo

Nemec: To je dolžnost KNOVS-a

Matjaž Nemec je na omrežju Twitter zapisal, da je dolžnost KNOVS-a, da "preveri vsebino usmeritev in obveznih navodil ministra Hojsa ter njihov vpliv na zakonito delo policije ter ali nadzorovana služba deluje v okviru ustave in zakona pri izvajanju prekritih preiskovalnih ukrepov, kjer policija najhuje posega v človekove pravice".

"Kot je potrebno izvajati nadzor nad delom organa, da ta dela zakonito, je potrebno izvajati tudi nadzor nad nadzorniki in tistimi, ki nadzorovani službi dajejo (ne)zakonite usmeritve, ki vplivajo na njeno delo. Vladavina prava zahteva, da ni nikogar nad pravom, da pravna pravila veljajo za vse enako. Za državljane, policijo in seveda tudi politiko, ki vodi MNZ in preko njega organa v sestavi," je zapisal Nemec.

Žan Mahnič je opozicijskim poslancem očital dvojne standarde. Foto: BoBo
Žan Mahnič je opozicijskim poslancem očital dvojne standarde. Foto: BoBo

Izmenjava med Mahničem in Korčetovo

Na nadzor se je že odzval državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, ki je v KNOVS-u sodeloval pred prevzemom dolžnosti v kabinetu predsednika vlade. Kot je pripomnil, sta ravno Nemec in poslanka LMŠ-ja Jerca Korče v času, ko je KNOVS vodil Matej Tonin, najbolj opozarjala, da je komisija pristojna samo za nadzor prikritih preiskovalnih ukrepov, v vse ostalo pa da se nima kaj vtikati. "Kako je zdaj s tem, drugačna merila po menjavi vlade," se je vprašal.

Korčetova mu je, prav tako na Twitterju, odgovorila, da se nadzor lahko opravi tudi brez žaljivih pritiskov in opazk do vodilnih. "Vsak si mora postaviti meje, do kje in kako bo postopal kot organ nadzora in kako bo ravnal v odnosu do nadzorovanca," je navedla. Zatrdila je, da so v LMŠ-ju zagovorniki zakonitega ravnanja. "Vemo pa, kako to dela SDS," je pripomnila in si prislužila Mahničevo opazko, češ da je nadzor očitno mogoč tudi brez zakonske podlage, "samo lepe besede moraš uporabljati".

Knovs nenapovedano na policijo in NPU