Razlogov, zakaj so starši na shod pripeljali tudi svoje otroke, varuhinja ne more komentirati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Razlogov, zakaj so starši na shod pripeljali tudi svoje otroke, varuhinja ne more komentirati. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik meni, da je udeležba mlajših otrok na protestih, kakršen je bil v torek popoldan pred parlamentom glede družinskega zakonika, neprimerna, če ne morejo in ne zmorejo razumeti njihovega pomena.

Starši morajo biti prvi zaščitniki
O udeležbi otrok na shodu so sicer odločali njihovi starši, ki morajo biti po besedah varuhinje prvi zaščitniki njihovih interesov. Dejansko so otroci sodelovali na prireditvi, ki je bila naperjena proti predpisu, ki bi bistveno izboljšal njihov položaj, je poudarila.

Hkrati je Čebašek Travnikova dodala, da imajo otroci pravico do svobodnega izražanja svojih mnenj. Opredeljevanje otrok v zvezi s političnimi vprašanji načelno ni sporno, kadar s tem izražajo svojo dejansko voljo, ki se jo presoja v skladu z njihovo starostjo in zrelostjo.

Otroci so nosili tudi majice s sporočili
Civilna iniciativa Za družino in pravice otrok je v torek pripravila shod proti sprejetju družinskega zakonika. Na shod so nekateri nasprotniki zakonika pripeljali tudi svoje otroke. Nekateri med njimi so nosili oblačila s sporočili proti sprejetju zakonika.