V Liberalni akademiji so ogorčeni nad novim valom prikritih ali manj prikritih homofobnih napadov na istospolno usmerjene. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
V Liberalni akademiji so ogorčeni nad novim valom prikritih ali manj prikritih homofobnih napadov na istospolno usmerjene. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek

V sporočilu za javnost so zapisali, da je po torkovem shodu v organizaciji Civilne iniciative za družino in pravice otrok pred parlamentom postalo jasno, da "politično in vrednostno stopicamo za kar nekaj desetletij nazaj".

LA: Žal se protesti stopnjujejo
"Žal se množični protesti proti sprejemu novega družinskega zakonika pod zastavo reinstalacije t. i. jedrne družine z otrokom kot ciljem zakonske zveze stopnjujejo in dogajajo ravno v času, ko smo bili priča šokantnemu krvavemu uporu proti nadvse miroljubni Paradi ponosa v hrvaškem Splitu," so dejali.

Sprašujejo se tudi, v čem je razlika v miselnih horizontih Ljubljane in Splita: "... razen seveda v tem, da se je hrvaški primer izrodil v fizično nasilje, ki pa smo ga, žal istočasno, v primeru razbitih oken na lokalih v začetku ljubljanske Parade ponosa in pretepenega britanskega turista sredi Ljubljane, le zato, ker je gej, lahko te dni spremljali tudi pri nas."

"Obžalujemo preveč kompromisne rešitve v družinskem zakoniku"
Ogorčeni so nad novim valom prikritih ali manj prikritih homofobnih napadov na istospolno usmerjene. "Povsem legitimni načini opozarjanja na svoje pravice se razglašajo za načrtno homoseksualno vzgojo ali celo prevzgojo, njihove želene in hvalevredne oblike vzgojnega dela pa se preganjajo in demonizirajo. Še huje, sleherno zavzemanje za pravice istospolnih se satanizira kot oblika naklepnega propagandističnega širjenja homoseksualnih lobijev, naši otroci v šolah pa naj bi bili v domnevni nevarnosti, da bodo spoznali "prednosti" drugačne spolne usmeritve," so zapisali.

V Liberalni akademiji obžalujejo nekatere preveč kompromisne rešitve v družinskem zakoniku. Prepričani so, da se v njem ne bo doseglo enakopravnosti in nediskriminatornosti istospolnih partnerjev. Ne strinjajo se niti s ponujenimi ozkimi definicijami družine in opozarjajo, da bodo zaradi tega glasovi poslancev slovenske desnice v jasnem nasprotju s temeljnimi ustavnimi in pravnimi postulati v državi.

"Ne bomo si pridobili ugleda"
Opozarjajo, da stališče desnice posredno stigmatizira tudi matere samohranilke in vse druge, ne tako redko navzoče oblike družin, ki odstopajo od "zanje edino zveličavnega formata mama + oče + otrok (+ Sveti duh)".

"Prav tako obsojamo protizakonito spodbujanje sovražnega govora in jasno artikulirano diskriminacijo, zaradi česar si pri mednarodnih organizacijah za varovanje človekovih pravic in borbo proti diskriminaciji gotovo ne bomo pridobili nobenega ugleda," menijo.

"Znova želimo opozoriti na nevzdržnost stališča tistega poslanca, ki se je skupaj z mnogimi protestniki v borbi za "polnokrvno" družino spraševal, kdo da je vprašal otroke, ali si želijo imeti istospolno usmerjene starše. Smiseln obrat od tega vprašanja je: "Ali je kdo vprašal otroke, če želijo imeti takega poslanca ali takšnega člana Civilne iniciative za družino in pravice otrok za svojega očeta?" Skratka: ali bi si naši otroci želeli imeti za starša nekoga, ki brez sramu le nekaj dni po krvavih izgredih v Splitu in Ljubljani zagovarja diskriminacijo, neenakost in neenakopravnost istospolno usmerjenih," se še sprašujejo v Liberalni akademiji.