Volilne kampanje še ni, a očitno nekateri tega ne upoštevajo, je ob robu zasedanja DZ-ja povedal Janša. Foto: MMC RTV SLO
Volilne kampanje še ni, a očitno nekateri tega ne upoštevajo, je ob robu zasedanja DZ-ja povedal Janša. Foto: MMC RTV SLO
Janez Podobnik
Tudi če bi bile kršitve bistveno resnejše, se je treba vprašati, ali si lahko država v času, ko vodi EU, privošči, da je nekaj mesecev brez odgovorne osebe, ki vodi ustrezno sestavo evropskega sveta, je še povedal premier. Foto: www.eu2008.si
Janša svari pred nervozo na meji

Po njegovih besedah je nervoza najmanj, kaj Slovenija v tem trenutku potrebuje, saj se lahko samo poslabšajo pogajalska izhodišča, ki so dobra. "Ker imamo vse razloge, da smo optimistični, razne solo akcije k temu ne prispevajo," je poudaril Janša.

Ugotovil je še, da nekateri vprašanje meje s Hrvaško vedno bolj potencirajo v volilnem letu in dodal, da je bila Dragonja zbirališče vedno pred volitvami. Janša tudi obžaluje, da nekateri teh problemov, zaradi katerih bodo tam zborovali, niso rešili že v 90. letih, ko so imeli v rokah vse zvode in je bila situacija manj komplicirana.

Janša brani Podobnika in Rupla
Premier je v državnem zboru sicer odgovarjal na vprašanja poslancev in povedal, da meni, da ministrtvo za okolje ni storilo takšnih napak, ki bi zahtevale razrešitev ministra Janeza Podobnika.

Janša je odgovoril na vprašanje poslanca Jožefa Školča (LDS), zakaj ne upošteva poziva računskega sodišča in razreši ministra za okolje. Dejal je, da ne v primeru okolijskega ministra in ne v primeru zunanjega ministra Dimitrija Rupla ni šlo za tako hude kršitve, ki bi zahtevale "tako drastično dejanje, kot je interpelacija".

Po Janševih besedah vlada resno jemlje tovrstna opozorila inštitucij, vendar pa mu takšna koncentracija na posameznih članih vlade vzbuja zelo slab občutek. "Ko gre za ministrstvo za okolje, se zdi, da se je računsko sodišče specializiralo ravno za ta resor," je povedal Janša in dodal, da se ne more znebiti občutka, da se včasih izjave odgovornih oseb te inštitucije in njeno delo po nepotrebnem politizirajo.

"Včasih politični problem za vsako ceno"
Glede afere z diplomatsko depešo na ministrstvu za zunanje zadeve je Janša poudaril, da informacijska pooblaščenka očita ministrstvu kršitev pravice do zasebnosti zaposlenih, kar pa je počela tudi sama. Po njegovih besedah je namreč bilo v pravilniku pooblaščenke še do februarja določeno, da lahko pogleda v elektronsko pošto svojih zaposlenih, če obstaja sum, da kršijo zakon o delovnih razmerjih. Nadaljeval je, da je bil pravilnik popravljen šele potem, ko je postala težavna preiskava na MZZ-ju.

"Ta kontradikcija vzbuja utemeljen sum, da včasih ne gre samo za dejansko ugotavljanje nepravilnosti ali nadzor oblasti, ampak da se skuša narediti politični problem za vsako ceno," je končal predsednik vlade.

V nadaljevanju poslanske seje je Janša na vprašanje poslanca SD Janka Vebra zatrdil, da je ministrstvo za finance pri dohodninski zakonodaji poiskalo rešitev, ki omogoča, da brez spremembe zakonodaje znesek pripiše le tistim, ki so subvencije dejansko dobili.

Janša svari pred nervozo na meji