Manevrskega prostora in časa ni več veliko. Če se DeSUS odloči odreči podporo pokojninski reformi znotraj koalicije, odmevajo pozivi premierju k ukrepom. Foto: MMC RTV SLO Foto:
Manevrskega prostora in časa ni več veliko. Če se DeSUS odloči odreči podporo pokojninski reformi znotraj koalicije, odmevajo pozivi premierju k ukrepom. Foto: MMC RTV SLO Foto:
DeSUS-ova odločitev neznana

Izvršni odbor stranke je odločitev sprejel soglasno. V sredo jo bo Karl Erjavec najprej zaupal premierju Borutu Pahorju, šele potem javnosti.
Besede predsednika DeSUS-a Karla Erjavca po koncu dopoldanske seje izvršnega odbora stranke upokojencev prihajajo dva dneva pred izredno sejo DZ-ja, na kateri bodo poslanke in poslanci drugič obravnavali pokojninski zakon. "Ne morem sporočiti sklepa izvršnega odbora, ker sva se včeraj s predsednikom vlade slišala po telefonu in sva se dogovorila, da ga o odločitvi obvestim osebno. Dogovorjena sva za jutri, ko se vrne iz Libije. Mnenja smo, da ne bi bilo prav, da bi prek medijev izvedel."

Odločitev je bila sprejeta soglasno, z njo pa stranka še naprej zagovarja svoj program, je še dodal.

Izvršni odbor DeSUS-a se je že drugič v tem mesecu odločal, ali pokojninsko reformo podpreti ali ne. V primerjavi s sejo sredi meseca so imeli danes na mizi predlog ministra za delo Ivana Svetlika za izplačilo draginjskega dodatka socialno najbolj ogroženim, za kar bi bilo treba nameniti 17,5 milijona evrov.

Predsednik stranke Karl Erjavec je v ponedeljkovi izjavi dejal, da bi bila ena možnost ta, da bi že sprejeti intervencijski zakon zaradi gospodarske krize spremenili tako, da bi se pokojnine v letu 2011 usklajevale polovično, in ne le četrtinsko. Za polovično usklajevanje bi bilo treba zagotoviti 32 milijonov evrov, pravi. "To je bila kompromisna rešitev, če tudi v tem trenutku nekaj storimo za upokojence."

Druga možnost pa bi bila po njegovih besedah ta, da bi za izplačilo dodatka namenili 32 milijonov evrov, in ne le 17,5 milijona evrov, kot predlaga Svetlik. Draginjski dodatek bi dobilo 105.000 ljudi. Medtem ko je po zadnji tovrstni zakonski rešitvi znašal od 80 do 200 evrov, bo po novem po ministrovih besedah od 100 do 220 evrov. Draginjski dodatek ni dovolj, opozarja Erjavec: "To sploh ni sistemska rešitev in nima nobene zveze s pokojninsko reformo /…/, bi bilo pa prav, da vlada predlaga draginjski dodatek. Morda bomo pa sami oblikovali kakšen predlog," je dejal za Radio Slovenija.

Vladna koalicija na novi preizkušnji
Izvršni odbor DeSUS se je 13. novembra odločil, da poslanci stranke niti proračuna za prihodnji dve leti niti pokojninske reforme ne bodo podprli, če se pokojnine ne uskladijo polovično. Ker je intervencijski zakon predlagal le četrtinsko uskladitev, so tako glasovali proti.

DZ bo drugo obravnavo pokojninske reforme začel v četrtek.

DeSUS-ova odločitev neznana