Minister za delo Ivan Svetlik je poudaril, da se bo z njegovo reformo polovici upokojencev izboljšal položaj. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Minister za delo Ivan Svetlik je poudaril, da se bo z njegovo reformo polovici upokojencev izboljšal položaj. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Jaz mislim, da vlada želi slabo upokojencem, glede na to, da ni pristala na polovično usklajevanje pokojnin.

Karel Erjavec, predsednik DeSUS-a
Karl Erjavec
Predsednik DeSUS-a bo odgovornost za končno odločitev predal izvršnemu odboru stranke. Foto: MMC RTV SLO/ Ana Svenšek

Po sestanku med ministrom za delo, družino in socialne zadeve Ivanom Svetlikom ter stranko DeSUS glede pokojninske reforme je njena usoda še vedno negotova. Minister je pred stranko prišel s ponudbo enkratnega draginjskega dodatka 17,5 milijona evrov, kar bi znašalo okoli 20 evrov na posameznega prejemnika za premostitev težavnega obdobja četrtinskega usklajevanja pokojnin do uveljavitve pokojninske reforme sredi prihodnjega leta.
Svetlik: Celo več, kot želi DeSUS
Minister je dejal, da je to celo več, kot je želela sama stranka DeSUS doseči s polovičnim usklajevanjem rasti pokojnin z rastjo življenjskih stroškov in inflacijo. Poleg dodatka je stranki ponudil "lastno interpretacijo pokojninske reforme", ki naj bi, gledano v celoti, upokojencem prinesla več kot predlogi predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca. Svetlik Erjavčev boj označuje za neumesten in nerazumljiv, še posebej pogojevanje sprememb z rešitvami, ki zadevajo proračun ali intervencijski zakon.
"Vsaj polovici upokojencev se bo izboljšal položaj," trdi minister, ki izjavo podkrepi s sistemsko rešitvijo iz zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. S tem bodo vsi upokojenci, ki imajo nižje pokojnine kot 450 evrov, s 1. junijem prihodnje leto dobili najmanj 450 evrov.

17,5 milijona evrov vreden draginjski dodatek naj bi bil še višji od tistega v letu 2009, v enkratnem izplačilu pa bi vsak upravičenec iz skupine "socialno ogroženih" prejel od 100 do 220 evrov, med njimi pa so seveda tudi upokojenci. "Takšne rešitve bi glede na dane ekonomske razmere morale zadovoljiti stranko DeSUS in skupino, ki naj bi jo stranka predvsem zastopala."

Erjavec: Svetlik ponuja manj, rešitev ni sistemska
Predsednik DeSUS-a bo predlog ministrstva dal na glasovanje izvršnega odbora stranke, ki bo v torek, 30. novembra. Zavrnil je trditev, da naj bi draginjski dodatek prinesel celo več kot polovično usklajevanje. To naj bi imelo več finančnih posledic, ki bi skupno znašale 32 milijonov evrov, poudaril pa je tudi, da draginjski dodatek sam po sebi nima "nobene veze" s pokojninsko reformo. Stranka vztraja pri polovičnem usklajevanju rasti pokojnin in sistemski rešitvi - dodatek je namreč interventna rešitev.

Ohranjena delovna mesta, a tudi na račun zadolževanja
V oceni prve polovice svojega mandata je Svetlik ugotovil, da so z 19 uveljavljenimi zakoni in drugimi ukrepi učinkovito ublažili najhujši udarec za socialni položaj prebivalstva ter preprečili hud padec zaposlenosti. Ohranili naj bi vsaj 25.000 delovnih mest, dvignili minimalno plačo in zagotovili povišanje raznovrstnih socialnih transferjev, pojasnjuje, a razgrinja tudi drugo stran: "Del teh ukrepov bodo plačale tudi mlajše generacije z zadolževanjem."

Zato, nadaljuje Svetlik, so v drugem koraku nujno potrebne strukturne reforme kot odziv na dodatno obremenjenost sistema s socialnimi izdatki, pa tudi na druge, svetovne izzive konkurence, staranja prebivalstva ter stroške javnega sektorja. Med strukturne reforme sodi tudi napovedana pokojninska reforma, ki ji je podporo umaknila koalicijska stranka DeSUS.

Dediščina prvih dveh let
Minister je naštel 19 že sprejetih zakonov, 2 sta v parlamentarnem postopku, v pripravi pa jih je še dodatnih 15. Vse skupaj naj bi Slovenijo ohranilo v prvi četrtini držav Evropske unije po stopnji zaposlenosti, na petem mestu smo po stopnji zaposlenosti mladih, še posebej pa izpostavlja tretje mesto po stopnji tveganja revščine - kot pozitiven znak. Priznal je, da je absolutna številka brezposelnih visoka, a je dodatno obrazložil: "Visoka je tudi stopnja ponovnega zaposlovanja, kar kaže na spremembe v sami strukturi gospodarstva."

Jaz mislim, da vlada želi slabo upokojencem, glede na to, da ni pristala na polovično usklajevanje pokojnin.

Karel Erjavec, predsednik DeSUS-a