Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Nadzor nad RTV Slovenija naj bi po poročanju STA-ja pokazal na prikrita delovna razmerja – ko delavec opravlja enake naloge v enakem obsegu kot zaposleni, a delo opravlja prekarno kot honorarni sodelavec.

Zaposlovali naj bi brez razpisa, nekateri od zaposlenih pa za delovna mesta, ki jih opravljajo, naj ne bi izpolnjevali pogojev. Ugotovljeno naj bi bilo tudi nespoštovanje oz. onemogočanje tedenskega počitka ter čezmerno delo oz. čezmerno število nadur. V enem primeru naj bi inšpekcija ugotovila celo posredovanje delavcev – ko nekdo delo opravlja prek tujega espeja.

Z vprašanji se je STA obrnil tudi na inšpektorat za delo. Vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić je pojasnil, da postopkov na RTV-ju ne more komentirati, saj so uradno še odprti, lahko pa pove, da že te prve ugotovitve kažejo na večje število prekrškov s področja delovnih razmerij. "Po ugotovitvah v tem nadzoru se je RTV z vidika delavskih pravic vrnil dobro desetletje nazaj, preden so se aktivirali sindikalni boji," je dejal za STA.

Kako bo postopek potekal naprej, je težko predvideti, saj zakon dopušča roke in morebitne ugovore, tudi pritožbe, ki omogočajo zavlačevanje postopka, je pojasnil Lukić.

RTV ne komentira, ker nadzor še ni končan

"Inšpektorat za delo je v mesecu marcu v dveh ločenih postopkih trikrat izvajal nadzor na RTV Slovenija. En postopek se je začel že septembra lani na podlagi prijave zaradi stavke novinarskega sindikata, drugi pa se je začel v marcu z nenapovedanim obiskom inšpektoric, ki so začele preiskovati enake primere kot inšpektorici, ki sta nadzor začeli že v septembru. Oba postopka sta še vedno v teku, zato podrobnosti oziroma posamičnih primerov ne moremo komentirati," so odgovorili iz službe za komuniciranje RTV Slovenija.

Ob tem so pojasnili, da se pomemben del preliminarnih ugotovitev inšpektorata nanaša na honorarne sodelavce, ki so dolgoletna problematika RTV Slovenija, ta je bila nazadnje leta 2015 razrešena tako, da se je večje število (približno 500) t. i. stalnih honorarnih sodelavcev zaposlilo na RTV Slovenija.

"S to problematiko se periodično – nazadnje leta 2021 – seznani tudi Nadzorni svet RTV Slovenija. V primerih, ki jih inšpektorat preiskuje letos, se očitki nanašajo na okoliščine, ki pomenijo večjo korist za delavca, odpravljajo večletno problematiko, s katero je nadzorni svet seznanjen, in potekajo v skladu s postopki, ki jih je za naslovitev večletne problematike sprejel nekdanji generalni direktor Igor Kadunc. Nekateri primeri so nastali v času nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca in so bili v skladu z internimi postopki, ki jih je sprejel nekdanji generalni direktor Igor Kadunc, celo že v celoti predhodno rešeni v korist delavca v času zdajšnjega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in še pred začetkom inšpekcijskega postopka," so pojasnili in opozorili, da nadzor še ni končan.

"Lepo je, da me je Andrej Grah Whatmough pohvalil, da smo praktično zgledno uredili problematiko vseh več kot 500 prekarcev, ki so delali na RTV," se je na zapis odzval nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Kadunc in opomnil, da že skoraj dve leti ni več generalni direktor RTV Slovenija, zato po njegovih navedbah ni jasno, kaj naj bi imel s primeri, ki jih inšpektorat preiskuje letos. "Tako res ne vem, zakaj se mu vedno znova prikazujem," je zapisal za STA in še dodal, da bo inšpektoratu z veseljem dal pojasnilo, če ga bodo potrebovali.

Nadzor bo verjetno razširjen

"V četrtek, 16. marca, je RTV Slovenija namreč prejela zahtevo za predložitev dodatne dokumentacije, zato pričakujemo, da bo nadzor razširjen. Prav tako je še odprt rok za pripombe na zapisnik, kar pomeni, da organ še ugotavlja dejansko stanje. Prav zato smo presenečeni nad izjavami vršilca dolžnosti glavnega inšpektorja inšpektorata za delo Luke Lukića, ki je komentiral in javnost obvestil o ugotovitvah še ne zaključenega inšpekcijskega postopka," so še zapisali v službi za komuniciranje.