Delovno in socialno sodišče je septembra 2022 ugodilo pritožbi Natalije Gorščak zoper razrešitev z mesta direktorice TV Slovenija, zdaj je razsodbo potrdilo še višje sodišče. Foto: BoBo
Delovno in socialno sodišče je septembra 2022 ugodilo pritožbi Natalije Gorščak zoper razrešitev z mesta direktorice TV Slovenija, zdaj je razsodbo potrdilo še višje sodišče. Foto: BoBo

Senat višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je odločil, da je bila razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija avgusta 2021 nezakonita. Tako je odločilo že sodišče prve stopnje, vendar se je vodstvo RTV-ja na sodbo pritožilo.

Direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough (trenutno vršilec dolžnosti) je pred letom in pol sam razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak. To možnost je imel, ker seja programskega sveta RTV Slovenija, na kateri so obravnavali njeno razrešitev, 16. avgusta 2021, v času letnih dopustov, ni bila sklepčna.

"Nezakonito imenovani direktor je nezakonito razrešil direktorico televizije," je ob razsodbi za MMC dejala Gorščak. Obenem pa je v izjavi za javnost zapisala, da sodba višjega sodišča potrjuje, da so bili vsi razlogi za njeno razrešitev, ki jih je navajal Grah Whatmough, "konstrukt". Ob tem pa navaja, da je sodba prišla dan po tem, ko bi se ji mandat na mestu direktorice končal. "Ker je bila sodba izrečena tik pred iztekom mojega mandata, me ni vrnila na delovno mesto," je pojasnila za MMC. Direktor Televizije Slovenija tako ostaja Uroš Urbanija. RTV Slovenija pa naj bi moral Gorščak zaradi razsodbe izplačati razliko v plači, saj je trenutno zaposlena na delovnem mestu urednika oddaj.

Sorodna novica Višje sodišče: Imenovanje Graha Whatmougha za direktorja RTV Slovenija je bilo nezakonito

"Zdaj že vemo, da je bil generalni direktor RTV Slovenija v svojem prvem mandatu nezakonito imenovan, izvedel je nezakonito razrešitev, vse pa ob podpori programskih svetnikov, ki se seje 16. avgusta 2021 niso udeležili. Za nobeno od dejanj, ne za nezakonito imenovanje, ne za nezakonito razrešitev, ki so jo s svojim neaktivnim delovanjem podprli, očitno ne bodo odgovarjali. Ravno tako plačilo stroškov tožbe ne bo bremenilo nikogar osebno, temveč vse plačnike RTV-prispevka," je zapisala Gorščak.

Ob tem je dodala, da je generalni direktor Grah Whatmough ob njeni razrešitvi računal na dolgotrajno obravnavo na sodišču, saj naj bi ji dejal, da "sodišča meljejo počasi". "Mislim, da je vseeno pomembno, da se ve, da je bila razrešitev nezakonita in da je danes jasno, da je bila politično motivirana," je za MMC dejala Gorščak.

Za odziv na razsodbo sodišča smo zaprosili tudi vodstvo RTV Slovenija.

Razrešitev zaradi "neizvrševanja navodil"

Grah Whatmough je junija lani na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani dejal, da je bila Gorščak razrešena zaradi neizvrševanja njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt TV Slovenija za leto 2019, pri čemer ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca.

Očital ji je tudi, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTV s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti moža Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Gorščak je vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Manice Janežič Ambrožič, kar je Grah Whatmough zanikal. Na opozorilo Natalije Gorščak, da ji je pripravo akcijskega načrta za večjo gledanost televizijskih programov naročil v času letnih dopustov, pa je odgovoril, da je znano, kdo jo v času odsotnosti nadomešča.

Kadunc je sicer kot priča poudaril, da so očitki o prekoračenju finančnega načrta televizije za leto 2019 brez njegovega soglasja "deplasirani". Zagotovil je, da je bil seznanjen z vsemi spremembami in je tudi soglašal z njimi.

"Kljub zapoznelosti pravice, kljub uničevanju dela mojih kolegov in mene, kljub vsemu hudemu, kar sem od razrešitve dalje doživela ne le jaz, temveč tudi veliko mojih bližnjih sodelavcev in ostalih kolegov, sem vesela, da je sodba prišla. Je dokaz, da v tej družbi še posebej kot vodilna oseba ne moreš z ljudmi ravnati, kot si želiš oziroma kot ti narekujejo prišepetovalci, ampak moraš delovati v skladu z zakonodajo in etičnimi načeli," pa je v izjavi za javnost še zapisala Gorščak.