Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki jo vodi Branimir Štrukelj, je napovedala, da bo 3. novembra opoldne pred poslopjem vlade pripravila protestni shod zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami. Foto: BoBo
Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki jo vodi Branimir Štrukelj, je napovedala, da bo 3. novembra opoldne pred poslopjem vlade pripravila protestni shod zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami. Foto: BoBo

Sestanek ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je bil po besedah ministrice Maje Makovec Brenčič seznanitveni, vlado pa bo seznanila s svojim predlogom reševanja položaja pomočnic. Njeno ministrstvo bo pripravilo strokovne podlage za novo ovrednotenje strokovnega dela pomočnic vzgojiteljic, hkrati pa bo reševanje tega vprašanja tudi del pogajanj o odpravi anomalij v celotnem javnem sektorju, ki že potekajo.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je dejal, da si želijo v okviru kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje oblikovati novo delovno mesto, ki bo bistveno ustrezneje izražalo delo, ki ga opravljajo pomočnice vzgojiteljic. "Razumeli smo, da je ministrica danes že posredno privolila v to, da se o tem usklajujemo v okviru pogajanj o spremembi kolektivne pogodbe in smo danes tu že kot pogajalska skupina, ki jo je imenoval glavni odbor Sviza. Zelo bi bili razočarani, če to splošno priznanje mizernosti plačila dela, ki ga opravljajo pomočnice vzgojiteljic, zdaj ne bi bilo izpeljano," je dejal Štrukelj in dodal, da bo vlada jasno povedala, ali torej imajo pravico, da se ločeno pogovarjajo o novi opredelitvi delovnega mesta pomočnic vzgojiteljic. "Če te pravice ne bo in jo bo vlada odvzela, potem se bo konflikt zaostril," je med drugim napovedal.

Protest pred vlado po praznikih
Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki jo vodi Štrukelj, je napovedala, da bo 3. novembra opoldne pred poslopjem vlade pripravila protestni shod zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami. Na protestu, ki bo potekal pod geslom Zahtevamo pošteno plačilo, nočemo miloščine!, bodo opozarjali, da s svojimi prihodki ne morejo dostojno živeti.

Po Štrukljevih besedah je pobuda za protest prišla iz vrst najslabše plačanih javnih uslužbencev Sviza, saj je največ najslabše plačanih uslužbencev, skoraj 5500, ravno v vzgoji in izobraževanju. Pobudi so se nato pridružili tudi drugi sindikati, člani konfederacije.

9.000 zaposlenih z minimalno plačo
Spomnil je, da v javnem sektorju skoraj 9.000 zaposlenih prejema minimalno plačo, med njimi so čistilke, hišniki, vozniki, zaposleni v tehničnih službah ... Ob tem je opozoril, da minimalna plača sega že preko 16. plačnega razreda, kar pomeni, da ima minimalno plačo že velik del zaposlenih s srednješolsko izobrazbo.

Po njegovih besedah gre za plačno anomalijo v javnem sektorju, pred katero si vlada "zatiska oči in ušesa", čeprav se je že leta 2009 zavezala, da bo odpravila plačne anomalije. Vlada jih obenem "cinično zavaja", da bo anomalije odpravila, hkrati pa v proračunih za prihodnji dve leti "ni niti evra" za odpravo neustreznih vrednotenj delovnih mest, je poudaril Štrukelj. Zato vlado poziva, naj pokaže, koliko sredstev je namenjenih odpravi plačnih anomalij.

Dejal je še, da "minimalne plače bolijo enako v javnem in zasebnem sektorju". Zato bo sporočilo protestnega shoda presegalo okvir javnega sektorja, je še dodal Štrukelj.