Policija je v skladu s svojimi pristojnostmi v letu 2006 obravnavala 1.136 kršitev zakona o zaščiti živali, skoraj enako število v letu 2007 (1.139 kršitev), lani pa nekoliko manj, in sicer 1.045 kršitev. Foto: EPA
Policija je v skladu s svojimi pristojnostmi v letu 2006 obravnavala 1.136 kršitev zakona o zaščiti živali, skoraj enako število v letu 2007 (1.139 kršitev), lani pa nekoliko manj, in sicer 1.045 kršitev. Foto: EPA
Pes
Kako je treba ravnati s psom, določa zakon o zaščiti živali. Foto: EPA
Psi na povodcu
Če pes na javnem mestu ni na povodcu, lahko lastnika po denarnici udari kazen v višini od 200 do 800 evrov. Foto: EPA
Psi
Največ kršitev policisti obravnavajo na cestah in trgih, kar je tudi skladno s pričakovanji, saj med kršitvami prevladujejo tiste, ko skrbniki ne zagotovijo fizičnega varstva nevarnih živali, v večini primerov psov. Foto: RTV SLO

spadajo tisti, ki so ugriznili človeka ali žival.

Seznam nevarnih psov vodi veterinarska uprava, v njem pa je trenutno evidentiranih 274 živali, ki so napadale lani in letos. V številki 274 je vključenih največ mešancev, in sicer 131. Sledi jim 50 nemških ovčarjev, sedem rotvajlerjev in zlatih prinašalcev, šest bernskih planšarskih psov, kraških ovčarjev in šarplanincev, po trije ameriški staffordshirski terierji, kokeršpanjeli in nemški lovski terierji. Preostalo število predstavljajo druge pasme.

Med psi z največ ugrizi mešanci, sledijo nemški ovčarji
Podrobnejša primerjava števila nevarnih psov in njihovega deleža z deležem zastopanosti pasme v pasji populaciji kaže, da je med psi z največ ugrizi največ mešancev. Njihov delež na seznamu ugrizov znaša 47,7 odstotka, v celotni populaciji pa je predstavnikov te pasme 49,5 odstotka. Sledijo jim nemški ovčarji, ki predstavljajo 13,3 odstotka vseh psov, z 18,2-odstotnim deležem ugrizov.

Kljub temu velja, da nevarnih pasem ni, so pa nevarni lastniki, med katerimi so tudi neizkušeni oz. taki, ki nimajo zadostnega znanja. Med njimi najdemo tudi neodgovorne in brezbrižne posameznike, opozarjajo na Vursu. In kakšne so sploh doložnosti lastnikov?

Lastniki psov se morajo ravnati po zakonu o zaščiti psov
Zakon o zaščiti živali narekuje, da morajo skrbniki psov poskrbeti za fizično varstvo nevarnih živali, pri čemer nadzor nad upoštevanjem zakonskih določil poleg veterinarskih služb, kmetijskih zavodov, lovskih in ribiških organizacij ter inšpektorjev, pristojnih za ohranjanje narave, izvaja tudi policija.

Zakon o zaščiti živali si lahko ogledate tukaj.

Možje v modrem se vpletejo, ko je ogroženo varstvo ljudi in premoženja zaradi neustrezne vzreje, vzgoje, šolanja, fizičnega varstva in vodenja živali, nevarnih okolici, pa tudi, ko gre za prepovedano ravnanje z namenom mučenja živali. Če pride do ugriza psa in je policija obveščena, lahko kršitelju izreče predpisano globo.

Najvišja mogoča kazen 2.400 evrov
Najvišja kazen, ki znaša 2.400 evrov, lastniku psa grozi v primerih, ko ne zagotovi fizičnega varstva nevarnih živali oz. če nevarni psi niso na povodcu, nimajo nameščenega nagobčnika oz. niso zaprti v pesjaku ali ograjenem prostoru. Med drugim je kaznivo tudi, če se vodenje nevarnih psov prepusti osebam, mlajšim od 16 let. Če pes na javnem mestu ni na povodcu, lahko lastnika po denarnici udari kazen v višini od 200 do 800 evrov.

Pojasnimo še, da status nevarne živali pes dobi z odločbo, ki jo, ko obravnava ugriz, izda uradni veterinar. Ta pri tem zoper lastnika psa sproži prekrškovni postopek, za ukrepanje v tovrstnih primerih pa je pristojna tudi policija.

Ugrizov več, kot kaže evidenca
Število 274 pa je seveda samo uradno število nevarnih psov. Da je ugrizov več, kot kaže evidenca, poudarjajo tudi na Vursu in pojasnjujejo, da je tako zato, ker se velikokrat zgodi, da identitete psa oz. njegovega lastnika ni mogoče določiti, ker pes ni opremljen z mikročipom ali pa je že pobegnil.

M. N.