Nežmah:
Nežmah: "Drža Kresalove je zgled čistega primera klientelizma, kjer je politik v navezavi s svojimi klienti ali pa, nasprotno, gospodarstveniki počne poteze v korist zasebnikov, ne pa v korist države. Foto: MMC RTV SLO

Bojim se, da bo razplet te zgodbe tak, da bo ministrstvo za notranje zadeve odkupilo to stavbo. In zdaj si predstavljajte - čez pol leta nastopi nova vlada, kjer Pogačar ne bo imel prijateljev, kot jih ima v tej vladi, vendar pa se bo znebil nepremičnine, ki je na trgu povsem nelikvidna. Ker je taka stavba primerna samo za Sovo ali NPU. On pa bo v morebitni novi recesiji imel denar za morebitne nove projekte.

Uroš Urbas

Bernard Nežmah (Mladina) in Urbas sta za Odmeve komentirala dogajanje okoli mnenja Računskega sodišča glede najema stavbe NPU-ja, za katerega Kresalova verjame, da je bil v tistem trenutku najbolj optimalna rešitev.

Urbas je presenečen nad tem, da je Računsko sodišče potrebovalo več kot leto dni, da je objavilo mnenje in "avtoriziralo številke, ki jih je v zadnjem letu objavil sleherni slovenski medij". Še bolj pa ga preseneča to, da "ni naredilo še enega koraka naprej in pozvalo Pahorja, da zahteva, da Kresalova odstopi". Meni, da je Računsko sodišče s tem dalo predsedniku vlade Borutu Pahorju "odvezo, da ni odgovoren za to, kar se je zgodilo, in premier Pahor je dal odvezo ministrici Kresalovi, da ne odstopi".

Prepričan je: če je Igor Šoltes lahko pozval Pahorja, naj razreši Križaniča in Erjavca, bi lahko to storil tudi v tem primeru.

"Sneguljčica in humanitarni poslanec"
Na novinarjev komentar o ministričini neomajnosti in zatrjevanju, da pri omenjenem najemu ni bilo nobenih napak, je Nežmah odgovoril, da se Kresalova "obnaša kot nedolžna princesa, tako rekoč Sneguljčica, ki s to stvarjo nima nič. Celo pripoveduje o nesmislih, da je gospod, ki je naredil enega najboljših poslov na račun države, humanitarni poslanec, ki državi podarja opremo in podobne stvari."

Ocenjuje, da je neomajna drža ministrice zgled "čistega primera klientelizma, kjer je politik v navezavi s svojimi klienti ali pa, nasprotno, gospodarstveniki počne poteze v korist zasebnikov, ne pa v korist države".

Pogačar najboljši ponudnik
Ob napovedani odpovedi najemne pogodbe za stavbo NPU-ja je Urbas izrazil bojazen, da bosta Pogačarjeva stavba in ponudba vedno optimalni, ker je bila v ta namen zgrajena. "Nihče ne bo imel tako velikih prostorov, nihče ne bo imel take opreme, ki je pisana na kožo potrebam Nacionalnega preiskovalnega urada. Tudi če grejo zdaj v nova pogajanja, bo nedvomno Pogačar ponovno izbran, ker bo zagotovo najboljši ponudnik."

"Bojim se, da bo razplet te zgodbe tak, da bo ministrstvo za notranje zadeve odkupilo to stavbo. In zdaj si predstavljajte - čez pol leta nastopi nova vlada, kjer Pogačar ne bo imel prijateljev, kot jih ima v tej vladi, vendar pa se bo znebil nepremičnine, ki je na trgu povsem nelikvidna, ker taka stavba je primerna samo za Sovo ali NPU. On pa bo v morebitni novi recesiji imel denar za morebitne nove projekte," pojasni scenarij, ki je po njegovem mnenju najbolj verjeten.

Pogačar bo po Nežmahovem mnenju vedno "v plusu" ravno zaradi razlogov, ki jih je izpostavil Urbas, vendar pa se mu zdi "deplasirano, da se cela država ukvarja s tem, kako posel s tem gospodom modificirati".
Problematičen se mu zdi tudi sam najem omenjene stavbe, ne glede na potrebe, saj je prepričan, da se skozi takšne najeme "dogajajo številni klientelistični postopki". Kot je znano, je problem prodati ali oddati takšne velike komplekse in po njegovem mnenju je to "idealen način, kako se premoženje skozi državo enemu delu gospodarstvenikov zelo lepo plemeniti".

Če protikorupcijska komisija pri najemu stavbe na Dimičevi ugotovi znake korupcije, se ne bo zgodilo nič, je prepričan novinar Mladine, saj je po njegovem mnenju Kresalova "zelo imuna na tovrstne izjave oziroma sklepe". Meni pa, da "minister z nekaj dignitete ne bi ostal".

Pahor na potezi
Kot je poudaril Urbas, bi premier moral zahtevati odstop Kresalove, vendar meni, da je bil odvezan te odgovornosti, ker Šoltes ni zahteval, da se Kresalova odstavi. Prepričan je, da bi Kresalova sama odstopila, če bi imela resen namen, in ne bi odstopa samo ponudila. V času do volitev in "burni politični jeseni", ko bo treba najti zamenjave za ministre, ki so odšli z odhodom Zaresa v koalicijo, bo SD "špekuliral", ali se splača sprejeti ponujen odstop in "odpreti še to fronto".
Nežmah, meni, da poteza ministrice Kresalove kaže, da želijo biti še naprej v vladi, ne glede na to, da vlada iz dneva v dan izgublja kredibilnost, tudi zaradi dejanj njih samih.

Po mnenju obeh bi Pahor moral sprejeti odstop Kresalove, vendar pa, kot pravi Urbas, to na delovanje vlade ne bo imelo nobenega vpliva, "saj ta vlada ni več sposobna vladati tej državi".

Bojim se, da bo razplet te zgodbe tak, da bo ministrstvo za notranje zadeve odkupilo to stavbo. In zdaj si predstavljajte - čez pol leta nastopi nova vlada, kjer Pogačar ne bo imel prijateljev, kot jih ima v tej vladi, vendar pa se bo znebil nepremičnine, ki je na trgu povsem nelikvidna. Ker je taka stavba primerna samo za Sovo ali NPU. On pa bo v morebitni novi recesiji imel denar za morebitne nove projekte.

Uroš Urbas