Neznanci so z napisom užalili tudi pisatelja Borisa Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
Neznanci so z napisom užalili tudi pisatelja Borisa Pahorja. Foto: MMC RTV SLO
V Trstu na delu nestrpneži

Neznanci so na zidove doma v italijanskem jeziku napisali "28. oktober, živela fašistična revolucija", spominu na 88. obletnico fašističnega pohoda na Rim leta 1922 pa so dodali runski simbol, ki spominja na simbol skrajne fašistične skupine iz 70. let prejšnjega stoletja Terza posizione, je poročal Primorski dnevnik. Na drugo stran stavbe pa so neznanci napisali "Boris Pahor kapo" in mu prav tako dodali runski simbol gibanja Avanguardia nazionale, ki je bilo dejavno v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Uprava Slovenskega stalnega gledališča je o skrunitvi obvestila karabinjerje, ki so opravili preiskavo.

Na ministrstvu za zunanje zadeve so ob akciji izrazili ogorčenje in zaskrbljenost, saj so pričakovali, da so se odnosi v večkulturnem Trstu po srečanju treh predsednikov in koncertu prijateljstva letos poleti dvignil na novo raven medsebojnega spoštovanja in zaupanja ter da se začenjajo nove oblike sodelovanja in povezovanja v obmejnem prostoru. "Žal nas včerajšnji dogodki opozarjajo, da so nekateri s svojimi dejanji še vedno zazrti v preteklost in si teh sprememb ne želijo."

Pričakujejo, da bodo pristojne italijanske institucije storilce izsledile in da se podobna dejanja v prihodnje ne bodo več ponovila. Generalni direktor na ministrstvu za zunanje zadeve in veleposlanik Andrej Benedejčič je na pogovor poklical veleposlanika Italije Alessandra Pietromarchija ter izrazil ogorčenje nad dogodkom.

V Trstu na delu nestrpneži