Ali bo kolektivna pogodba za policiste odpovedana? Foto: BoBo
Ali bo kolektivna pogodba za policiste odpovedana? Foto: BoBo
Odmevi
Tomaž Pečjak je dejal, da policista, ki sta ministra Koprivnikarja ustavila, pooblastil nista uporabila v skladu z zakonom. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Petrovič, Boris Koprivnikar
Petroviča je policijska zaseda neuradno stala službe. Foto: BoBo
Marjan Fank, Tomaž Pečjak
Fanku je žal dveh policistov, ki sta Koprivnikarja ustavila. Pečjak, na levi strani fotografije, pravi, da so se policisti zavedali nezakonitosti dejanj. Foto: Borut Živulović/BoBo
false
Izredno odpoved naj bi dobilo pet predstavnikov Sindikata policistov Slovenije, predsednik sindikata Zoran Petrovič, ljubljanski regionalni predstavnik Vojko Marguč, kranjski predstavnik Denis Kadirić, namestnik koprskega regionalnega predstavnika Miha Sakač in novomeški regionalni predstavnik Dušan Raja. Foto: BoBo
false
Postopek izredne odpovedi sedmih policistov sta premier Miro Cerar in minister za javno upravo Boris Koprivnikar komentirala ob vladnem obisku Podravja. Foto: Miro Cerar/Twitter
Sedmim policistom grozi izredna odpoved
Policistom grozi odpoved, sindikat napovedal boj
Policisti bodo imeli še možnost zagovora
Odpuščenih bo sedem policistov

Pečjak je pojasnil, da je preiskava pokazala, da so omenjeni policisti z načrtovanim protipravnim nadzorom ministra poskušali tega diskreditirati kot glavnega pogajalca vlade, s čimer bi sindikat pridobil boljše pogajalsko izhodišče.

"Iz zapisov dogovarjanja med policisti je bilo ugotovljeno, da so se ves čas načrtovanja, izvajanja in po storjenem dejanju zavedali nezakonitosti svojih ravnanj in nastalih prepovedanih posledic. Z zbranimi obvestili ter pregledom listin in evidenc je bilo ugotovljeno, da je v komunikaciji sodelovalo vsaj 15 policistov z različnih policijskih uprav," je še dodal.

V pogovoru za Odmeve pa je na vprašanje, kaj sta storila narobe dva policista, ki sta po pravilih ustavila ministra in naredila preizkus alkoholiziranosti, kar je zatrdil tudi minister Koprivnikar, odgovoril, da policista, ki sta ministra Koprivnikarja ustavila, pooblastil nista uporabila v skladu z zakonom. Dejal je, da težava ni v tem, da policist voznika ustavi, saj ima za takšno potezo vsa potrebna pooblastila, težava se pojavi šele, ko gre za kršenje načel enakopravnosti in človekovih pravic.

Glede morebitnega odstopa od kolektivne pogodbe je Pečjak dejal, da ima kolektivna pogodba naravo zakona in da sta v njej udeleženi dve stranki. Kršitev kolektivne pogodbe je, če so sindikalni zaupniki delovali v nasprotju s tem, kar je njihova naloga.

Policiji povzročili veliko škodo
"Odločitev, ki je bila sprejeta o teh ukrepih, je plod naše načelnosti in naših stališč, da morajo policisti predstavljati moralno avtoriteto že zaradi poslanstva, ki ga opravljajo, in od tega ne bomo odstopali. Ščitili bomo policiste, ki bodo delali zakonito, takšnih motivov pa ne moremo zagovarjati,"
pa je dejal prvi mož policije Marjan Fank glede dogovorjenega prometnega nadzora nad Koprivnikarjem. Potrdil je, da so proti sedmim policistom začeli postopek izredne odpovedi. Od tega proti dvema, ki sta izvedla prometni nadzor, in še petim, ki so vi predstavniki sindikata.

"Žal mi je policistov, ki sta izvedla ta postopek in ki sta bila na neki način zlorabljena. Po razgovoru z vodstvom njihovih enot sodeč gre za dobra policista in za vsakega takega policista mi je resnično žal. Postopek še ni zaključen, vsi, zoper katere je bil uveden postopek, imajo pravico do zagovora, in moja končna odločitev bo odvisna od tega, kako se bodo zagovarjali," je dejal Fank.

Zavrnil pa je vsa namigovanja, da je bila ta informacija anonimno poslana medijem z namenom oslabiti pogajalski položaj policijskih sindikatov. Zavrnil je tudi očitke o motivih diskreditacije sindikata, "kajti diskreditacija je bila storjena s samim dejanjem".

Pojasnil je, da je iz delnega poročila skupine, ki je izvajala notranji postopek na policiji, razvidno, da je komunikacija med policisti, ki se je pojavila v medijih, obstajala. Več policistov je po besedah Fanka huje kršilo pogodbene obveznosti, s tem pa so povzročili veliko škodo policiji.

Vodja sindikata moral oditi
Po poročanju Večera naj bi bila, sicer neuradno, končana ponovna interna preiskava dogodka, ko so policisti lani načrtno ustavili Koprivnikarja in izvedli preizkus alkoholiziranosti. Več policistov naj bi huje kršilo svoje delovne obveznosti.

Poleg policistov, ki sta ustavila ministra, naj bi bilo tako vpletenih še pet predstavnikov Sindikata policistov Slovenije, in sicer predsednik sindikata Zoran Petrovič, ljubljanski regionalni predstavnik Vojko Marguč, kranjski predstavnik Denis Kadirić, namestnik koprskega regionalnega predstavnika Miha Sakač in novomeški regionalni predstavnik Dušan Raja.

Izredna odpoved sedmerice policistov pa najverjetneje ne bo končni epilog "zarote", saj sume zlorabe uradnega položaja preiskuje tudi specializirano državno tožilstvo.

Petrovič: Uporabili bomo vsa sredstva
Zoran Petrovič je za Večer potrdil, da je večina policistov, ki so sodelovali v dogovorjenem policijskem prometnem nadzoru, že prejela obvestila o začetku postopka za izredno odpoved delovnega razmerja. Napovedal je uporabo vseh pravnih sredstev in v zakonitem roku vložitev ugovorov. Sindikat policistov bo najprej poskrbel za oba škofjeloška policista, da jima zagotovi potrebno pravno pomoč in socialno podporo, ki jo lahko.

Iz Sindikata policistov Slovenije pa so sporočili, da so dobili obvestilo o uvedbi postopka izredne odpovedi zaposlitve zoper več članov sindikata. Napovedali so uporabo vseh pravnih sredstev za zaščito članov sindikata, "še zlasti policistov, ki so izvajali postopek ustavitve ministra".

"Preučili bomo pisne očitke iz uvedbe postopkov izrednih odpovedi, saj po prvem pregledu marsikaj predstavlja novost tudi za nas. Menimo, da očitki zoper naše člane niso točni in v večjem delu tudi manipulativni," so zapisali in dodali, da bodo svoje stališče predstavili jutri na novinarski konferenci.

Cerar: Odločitev je pravilna
Na informacije o izredni odpustitvi policistov sta se odzvala predsednik vlade Miro Cerar in minister za javno upravo Koprivnikar. "Očitno se je v postopku izkazalo, da so policisti storili nezakonita ravnanja, zato je prav, da je prišlo do te odločitve," je dejal Cerar.

"Nedopustno je, da bi seveda dopustili, da nosilci tako pomembnih nalog, torej policisti, na ta način kršijo zakon. Upam, da je to en dober zgled, da se to v prihodnje ne bo več dogajalo," je ob robu današnjega obiska vlade v Podravju dejal Cerar. Ob tem je poudaril, da vodstvo policije in policija na splošno zelo dobro delujeta, kar se je po njegovem mnenju še posebej izkazalo tudi v begunski krizi.

Koprivnikar je o ugotovitvah glede dogovorjene prometne kontrole dejal, da se njegovo zaupanje policiji izkazuje za pravilno, "če so res našli konkretne dokaze".

Kot državljan pa pričakuje enake postopke kot za vse druge. "Na sam postopek nisem imel nobenih pripomb, sem pa že na začetku izrazil pričakovanje, da v primeru nepravilnosti sami organi znotraj policije opravijo svojo nalogo," je še pojasnil minister za javno upravo.

Uroševič: Javni uslužbenci morajo odgovarjati
Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je v odzivu na izredno odpoved policistov poudaril, da morajo javni uslužbenci odgovarjati, če storijo kaznivo dejanje. Ali je bilo to storjeno, pa bo pokazal čas.

Policijska stavka se nadaljuje
Svet policijskega sindikata, ki ga vodi Uroševič, je včeraj objavil, da se stavka policistov nadaljuje, in sicer s sodelovanjem v okviru skupne pogajalske skupine sindikatov v policiji.

Uroševič je glede napovedanih izrednih odpovedi sindikalistov sindikata policistov, ki sodeluje v stavki, pojasnil, da PSS nima vpogleda v postopek in na celotno zadevo tudi nima vpliva. Za izredne odpovedi sedmim policistom je izvedel iz medijev, saj o tem niso bili obveščeni od delodajalca. Glede pogajanj je izpostavil, da se vabilu vladne strani odzoveta oba policijska sindikata, sami pa nimajo vpliva na drug sindikat in način, na katerega bo ta v pogajanjih sodeloval.

Ugled policije ni omajan
Odpovedi delovnega razmerja sindikalistom ne bodo vplivale na potek pogajanj s policisti, je menila tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki sicer meni, da je prav, da se v primeru ugotovljenih hujših kršitev sprejmejo vsi ukrepi v skladu z delovnopravno zakonodajo. Tako se bo vlada še naprej pogajala z obema policijskima sindikatoma, pa tudi Zoran Petrovič je formalno še vedno predsednik SPS-a.

Ali predsednik SPS-a še uživa zaupanje, pa je po njenih besedah vprašanje za članstvo sindikata. Afera pa po njenem mnenju ne meče slabe luči na policijo kot organizacijo, ker pač gre za odklonska ravnanja posameznikov. "Mislim, da policija še vedno uživa tisto stopnjo zaupanja, ki jo je imela v preteklosti," je še poudarila Györkös Žnidarjeva.

TARČA:zarota v modrem

Maščevalna policijska zaseda ministru Koprivnikarju odpira vrsto vprašanj o notranjem delovanju in politizaciji slovenske policije, nevarnosti zlorab represivnega sistema in mejah sindikalnega boja, a tudi porazu dostojne komunikacije med vlado in zaposlenimi v državni upravi. Podrobna analiza v studiu Tarče z voditeljico Jasmino Jamnik v četrtek ob 20. uri.

Sedmim policistom grozi izredna odpoved
Policistom grozi odpoved, sindikat napovedal boj
Policisti bodo imeli še možnost zagovora
Odpuščenih bo sedem policistov