Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predstavništvo bo predvidoma vodil odpravnik poslov, koliko ljudi bo misijo sestavljalo in kdaj bodo odšli, naj bi bilo jasno v prihodnjih dneh, so na MZZ-ju dejali za STA.

Zunanji minister Anže Logar je sicer ob prihodu na zasedanje zunanjih in obrambnih ministrov v Bruslju potrdil vrnitev predstavništva in napovedal, da bo "Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov, da bi pokazali zaupanje v Ukrajino in njeno evropsko perspektivo". Pozval je še, naj svojega posebnega odposlanca v Ukrajino pošlje tudi Evropska unija.

Sorodna novica Janša: Slovenija v Kijev vrača diplomatskega predstavnika

Odšla naj bi skupina prostovoljcev

Glede na napovedi zunanjega ministra se v Ukrajino tako ne bo vrnil dozdajšnji slovenski veleposlanik v Ukrajini Tomaž Mencin, ki se je z osebjem z veleposlaništva v Kijevu umaknil ob ruski invaziji v Ukrajini. Janša je nakazal, da bo v Ukrajino odšla skupina prostovoljcev, kdo konkretno se je javil za to nalogo, pa na MZZ-ju še ne želijo razkriti.

So pa na ministrstvu potrdili, da bodo diplomatsko misijo vzpostavili v Kijevu in ne v katerem drugem ukrajinskem mestu. Diplomati, ki so še v Ukrajini, so sicer svoje misije večinoma preselili v Lvov na zahodu države.

Janša, ki je prejšnji teden skupaj s premierjema Poljske in Češke sam obiskal oblegani Kijev in se sešel z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, je poudaril pomen diplomatske navzočnosti za Ukrajince, da se ne počutijo zapuščene.

Okrepitev sankcij?

O tem, kako še pomagati Ukrajini, kako zagotoviti učinkovito izvajanje sprejetih sankcij proti Rusiji in katere sankcije Unija še lahko sprejme, so v Bruslju razpravljali zunanji in obrambni ministri EU-ja.

"Rusija nadaljuje svoj napad, tako da bi morali imeti enoten in odločen odgovor na gospodarskem področju. Morali bi okrepiti sankcije, zapreti pristanišča, prepovedati uvoz energentov in jasno podpreti prihodnost Ukrajine v EU-ju," je ob prihodu na zasedanje dejal Logar.

Po zasedanju pa je minister Logar novinarjem še povedal, da je kolege obvestil o tem, da bo Slovenija poslala odpravnika poslov v Kijev, kar da je neposreden korak po obisku premierja Janše.

"Kot veste, smo šli mi čez zelo viharne čase v času jugoslovanske agresije na Slovenijo in se zavedamo, kako pomembna je podpora, ki jo kažemo, čeprav je včasih bolj simbolne narave. V tem pogledu je takšna odločitev z ukrajinske strani zelo dobro sprejeta," je pojasnil Logar.

Kako se bodo odločile preostale članice Unije, je po besedah slovenskega ministra njihova suverena odločitev. Ob tem je vnovič poudaril, da bi si Slovenija želela, da tudi Unija tja pošlje svojega predstavnika. "Ni pa naša odločitev nikakor pogojevana ali vzročno-posledično odvisna od odločitev drugih držav," je poudaril.

Bo pa odločitev Slovenije, da v Kijev pošlje odpravnika poslov, Slovenijo po Logarjevih navedbah približala Ukrajincem in dala dodatne spodbude, da se okrepi sodelovanje med državama.

Slovenski diplomati v Kijev