Janez Janša svoji najverjetnejši naslednici Alenki Bratušek svetuje, naj pohiti, sicer bo vse delo opravila že njegova vlada. Foto: BoBo
Janez Janša svoji najverjetnejši naslednici Alenki Bratušek svetuje, naj pohiti, sicer bo vse delo opravila že njegova vlada. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek po krajšem posvetu pri DeSUS-u ni dajala izjav. Molčijo tudi v SD-ju. Foto: BoBo
Sestavljanje nove ministrske ekipe

Janez Janša pa medtem svetuje, naj pohitijo, sicer bo vse naredila že njegova vlada.

Mandatarka za sestavo vlade Alenka Bratušek po sestanku v prostorih poslanske skupine DeSUS-a izjav za javnost sicer ni dajala, je pa Karl Erjavec razkril, da so morebitne koalicijske partnerice v glavnem že dogovorjene in da v stranki upokojencev ne vidijo ne vsebinskih ne kadrovskih zadržkov za sodelovanje v koaliciji. Bosta pa o tem v torek razpravljala še izvršni odbor in svet stranke, je napovedal.

Erjavec je po posvetu z Bratuškovo povedal, da gre pri teh prioritetah za osnovo in da so s stranko, ki ji predseduje, usklajene. Dodal je, da ima DeSUS še dodatne zahteve, ki pa po njegovih besedah "niso problem". Pokojnine naj tako ne bi bile zamrznjene, saj bi se iz Kapitalske družbe namenilo 50 milijonov evrov za njihovo usklajevanje, če bodo seveda rasle tudi plače.

V SD-ju bodo do sobote molčali
Popoldne pa se je sešla tudi pogajalska skupina SD-ja, vendar so bili njeni predstavniki z izjavami skopi. Predsednik stranke Igor Lukšič je srečanje zapustil brez besed, vodja poslancev SD-ja Janko Veber pa je pojasnil, da pogajanja potekajo. Po njegovem mnenju bodo v roku izpeljali vse, kar so načrtovali, podrobnosti pa do sobote, ko bo o koalicijski pogodbi odločala stranka, ne bodo komentirali.

Delovne skupine pospešeno usklajujejo stališča
Po neuradnih informacijah se bodo še danes popoldne usklajevale delovne skupine strank za področji dela, družine, socialnih zadev in enakih možnosti ter kmetijstva in okolja. V večernih urah pa se bodo sešli pogajalci morebitnih koalicijskih strank za področje pravosodja in za področje kulture. V petek dopoldne bodo pogajalci obravnavali področje infrastrukture in prostora ter področje notranjih zadev, sredi dneva pa še področje gospodarstva in področje šolstva. Iz vsake stranke naj bi na pogajanjih sodeloval eden ali največ dva predstavnika posamezne partnerske stranke. Za vsako izmed navedenih področij bodo pogajalci predvidoma določili od tri do pet osrednjih programskih točk.

Vsebinski del koalicijskih usklajevanj bo tako predvidoma končan že v petek popoldne, saj bodo konec tega in na začetku prihodnjega tedna o koalicijski pogodbi odločali organi vseh štirih strank. Kot omenjeno, bodo v SD-ju to storili v soboto, v DeSUS-u in DL-ju v torek, v PS-ju pa predvidoma sredi prihodnjega tedna.

Po neuradnih informacijah so v osnutku koalicijske pogodbe med drugim navedene že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke nove koalicije zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU-jem.

Janša: Pohitite, preden vse naredimo mi
Oglasil se je tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša in strankam nastajajoče vladne koalicije predlagal, naj pohitijo, "sicer nič od tega, kar predlagajo, ne bo ostalo njim", saj bo vse naredila že aktualna vlada. "Razen tega, da se govori, da bo nova koalicija spreminjala ustavo v zvezi z referendumom, jaz pravzaprav ne vidim nobenega projekta, ki bi ga navajali," je poudaril. Kot pravi, se bolj govori o tem, kaj od tega, kar je bilo že narejeno v zadnjem letu, bodo porušili in česa ne bodo. Ob tem Janša še upa, da bo nova vlada "podrla čim manj reformnih korakov", ki jih je naredila njegova vlada.

Sestavljanje nove ministrske ekipe