Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Še posebej veliko zapakirane opreme je na prodaj v zadnjem mesecu. Ugotavljamo, da jo prodajajo večinoma zaposleni v Slovenski vojski in njihove žene, prevladujejo sicer anonimni spletni profili. V Slovenski vojski pravijo, da razkritje že preiskujejo, a se še ne bodo odzvali.

"Pokazal vam bom del vojaške opreme. Majice, jakne, takšne in drugačne, rokavice, hlače … same dobre stvari." Tako Slovenska vojska na omrežju Tik tok promovira vojsko in svojo opremo.

Zelo podobne "stvari" pa se že več kot leto dni prodajajo tudi na širši javnosti zaprtih spletnih mestih, in sicer popolnoma nova in zapakirana bojna oprema Slovenske vojske, ki je samo v zadnjih 14 dneh na prodaj v Facebookovi skupini Taktična tržnica vol. 4.

Zbrali smo le zapakirane proizvode, z garancijsko izjavo in potrdili, da gre za last ministrstva za obrambo. Med njimi najdemo vojaške komplete, kombinezone, nahrbtnike, ščitnike, nogavice, pa tudi vojaške pakete s hrano, ki naj bi bila še posebej primerna za pohodnike in tabornike.

Z ministrstva za obrambo sporočajo, da so se preiskovanja našega razkritja lotili z vso resnostjo, a več odgovorov še ne morejo posredovati. Tako odgovorov na vprašanja, kolikokrat prejme posamezni zaposleni opremo, kdo jo izdaja, kdo varuje skladišče in kako je mogoče, da nekateri posamezniki, ki smo jih analizirali, na mesec s tem zaslužijo tudi do 500 evrov, še čakamo.

"Tega ne poznam. Lahko se to pričakuje, glede na to, da je vojak na minimalni plači, kar je 800 evrov neto," pravi Gvido Novak iz sindikata vojakov.

Skupina Taktična tržnica je nastala junija lani in šteje več kot 6500 članov, medtem ko je v istoimenskem pogovoru, odprtem 5. avgusta letos, skupno dobrih šeststo članov. Ob odprtju pogovora je bil kot prvi omenjen Luka Zorenč, čigar ponudbo za snemanje resničnostnega šova Vojak v akciji je ministrstvo v sredo razveljavilo. Na spletni strani njegovega podjetja lahko razberemo, da ustanovitev podobne taktične tržnice pripravlja tudi sam, neuradno pa naj bi ustvaril tudi dotično skupino na Facebooku, a je nato moderatorstvo predal drugim. Sicer Slovenska vojska trenutno šteje 6200 stalnih pripadnikov.

"Od tega je ena tretjina pripadnikov v tožbi za plačilo tega, kar je bilo že pred letom in pol razsojeno. Vrhovno sodišče, Sodišče EU-ja, je jasno napisalo, kako je treba plačati sto odstotkov za ves čas, ko si v službi," je poudaril Novak. Mors se tega ne drži in jih še vedno plačuje le 50 odstotkov.

Nova oprema Slovenske vojske se prodaja na spletu