"V NSi-ju menimo, da sedajšnja slovenska vlada s takšnimi imenovanji v demokratični državi povzroča vznemirjenost državljanov in zmanjušuje njihovo zaupanje v ukrepe pravne države," je povedala Ljudmila Novak. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mavsar
V Novi Sloveniji odločno nasprotujejo kandidaturi Zvonka Fišerja na mesto generalnega državnega tožilca. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica stranke Nova Slovenija je na novinarski konferenci spregovorila o kandidaturi Zvonka Fišerja za generalnega državnega tožilca in predlagala spremembe zakonov o sodniški službi in državnem tožilstvu. "Znano je, da je Zvonko Fišer uspešno kazensko preganjal dva duhovnika in gospodinjo zaradi postavitve križa. V stranki NSi njegovi kandidaturi odločno nasprotujemo," je povedala.

"Vlada s takimi imenovanji povzroča vznemirjenost"
Kot je obrazložila Ljudmila Novak, sta bila oba duhovnika obsojena, gospodinja pa je bila na podlagi mnenja psihiatra oproščena. Novakova navaja: "Amalija Jereb je dala postaviti 2,5 metra visok spomenik v obliki križa, v februarju leta 1944, tamkaj likvidiranim izdajalcem. Po Fišerjevem obtožnem predlogu je to naredila z namenom, da povzroči vnemirjenje državljanov in zmanjša njihovo zaupanje v ukrepe državnih organov."

Prepričana je, da nikjer ni bilo dokazano, da so to bili narodni izdajalci, ampak žrtve komunistične revolucije. V NSi-ju menijo, da tudi zdajšnja slovenska vlada s takšnimi imenovanji v demokratični državi povzroča vznemirjenost državljanov in zmanjšuje njihovo zaupanje v ukrepe pravne države. "Ta vlada dela isto, kot je v svojem obtožnem predlogu navajal Zvonko Fišer. Ta vznemirjanja državljanov se večkrat ponavljajo, kar dokazujejo primeri Ertl, Masleša, tudi dopuščanje Titove ceste na novo v Ljubljani," še dodaja.

"Fišer ne bi smel kandidirati na tako pomembne funkcije"
"V NSi-ju se zavedamo, da je bil režim, v katerem smo živeli, totalitarni komunistični režim in njemu so bili podvrženi tudi sodniki in tožilci," pravi Novakova. Prepričana pa je, da bi se Fišer moral distancirati od takih ukrepov in bi se moral zavedati, da sam kot izvrševalec takega kršenja ne bi smel kandidirati na tako pomembne funkcije. Od kandidata pa bi pričakovali vsaj "distanciranje oz. obsodbo tega, najmanj, kar bi moral storiti, pa je to, da bi obžaloval svoja dejanja oz. kršitev človekovih pravic". Primer po mnenju NSi-ja kaže, da ima vlada dvojna merila pri spoštovanju človekovih pravic.

Novakova je še dejala, da je Zvonko Fišer predlagal, da se gospodinji križ odvzame, kar se je tudi zgodilo, zato se "kot kristjanka čutim ogroženo, če bo generalni državni tožilec nekdo, ki je v prejšnjem sistemu preganjal križe in jih celo odvzemal."

"Zakonodajo je treba spremeniti"
Opozorila je, da v slovenski zakonodaji poznamo lustracijski člen, ki pravi, da sodniki, ki so sodili ali odločali v preiskovalnih in sodnih postopkih, v katerih so bile s sodbo kršene temeljne človekove pravice, po izteku mandata ne izpolnjujejo pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo. "Menimo, da bi moralo isto načelo oz. lustracijski člen veljati tudi za opravljanje funkcije državnega tožilca," dodaja in predlaga, da se zakonodaja spremeni tako, da bi lustracijski člen, ki velja za sodnike, veljal za vse kandidature na funkcije v pravosodju. "Ta člen je bil kršen že leta 1998, ko je bil Zvonko Fišer že imenovan za ustavnega sodnika," je še povedala Novakova.