Dovoljenje za nošenje odvetniške toge naj bi znova stalo 2.500 evrov. Foto: BoBo
Dovoljenje za nošenje odvetniške toge naj bi znova stalo 2.500 evrov. Foto: BoBo

Predlog novele je kmalu po aprilski skupščini Odvetniške zbornice Slovenije (OZS), na kateri je nekaj deset zbranih odvetnikov izglasovalo zvišanje vpisnine s slabih 2.500 na 9.000 evrov, vložil NSi. Čeprav je skupščina pred dnevi znižala vpisnino na 3.000 evrov, pa je poslanka NSi-ja Iva Dimic opozorila, da je to še vedno več kot pred aprilsko skupščino, zato želijo področje urediti bolj transparentno.

Ministrstvo za pravosodje se strinja s cilji predloga NSi-ja, vendar menijo, da se ti cilji lahko dosežejo na ustavno ustreznejši način. Zato so predlagali dve dopolnili, s katerima bi se vpisnina določila v statutu odvetniške zbornice, statutu pa že zdaj daje soglasje vlada.

Do spremembe statuta pa bo, če bo novela sprejeta, veljala vpisnina, kot je bila pred aprilsko skupščino, torej slabih 2.500 evrov. Tako se ohranja avtonomija odvetništva, je dejala državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Tina Brecelj.

Noveli zakona nasprotujejo odvetniki
Odvetniška zbornica predlogu novele in obema dopolniloma ostro nasprotuje. Predlog se je pripravil s pretirano hitrostjo in nesistemsko posega v sistemski zakon, je opozoril predsednik zbornice Roman Završek.

Odvetništvo je samostojna služba znotraj pravosodja, s predlaganimi rešitvami pa se posega v finančno samostojnost zbornice in s tem samostojnost odvetniškega poklica, je še dodal in napovedal, da bo o noveli zakona, če bo potrjena, odločalo ustavno sodišče. Njegov kolega Janez Starman pa je prepričan, da danes o tem sploh ne bi razpravljali, če bi na aprilski seji izglasovali 3.000 evrov vpisnine.

Med sejo se je odprla tudi razprava o velikem prilivu v odvetniške vrste, zaradi česar je napačno splošno mnenje, da je odvetništvo zlata jama, nekateri komaj preživijo. Završek je opozoril tudi, da so odvetniki v zadnjih letih zaposlili po vsaj 300 mladih letno, drugi v pravosodju precej manj ali pa niso posredovali podatkov.

S predlogom NSi-ja so se strinjali tudi v ZL-ju, ker je treba ljudem, ki se izobražujejo za odvetnike, omogočiti, da to tudi postanejo, je dejal Matej T. Vatovec.