Končno v sedlu: Alenka Bratušek na prvi seji svoje vlade. Foto: BoBo
Končno v sedlu: Alenka Bratušek na prvi seji svoje vlade. Foto: BoBo
Gregor Virant
Gregor Virant je zadovoljen s kadrovskim stanjem na MNZ-ju. Foto: BoBo
Redna seja vlade Alenke Bratusek
Vlada Alenke Bratušek je opravila prva imenovanja in razrešitve. Foto: BoBo
Redna seja vlade Alenke Bratusek
Vlada je začela delati. Foto: BoBo

Treba je iti od primera do primera. Predvidevam, da bo vsak minister pogledal v svojem resorju, kakšno je kadrovsko stanje.

Gregor Virant, MNZ

Bilo je dobro vzdušje, pri tem pa se vsi zavedamo, da je situacija težka. Slišali smo nekaj številk o stanju države, tako da nas čaka kar težko delo. Številke v glavnem niso dobre.

Karl Erjavec po prvi seji vlade
Janša Bratuškovi predstavil krvno sliko države
1. točka nove vlade: kadrovanje

Nova generalna sekretarka vlade je Tanja Šarabon, vršilec dolžnosti direktorja urada za komuniciranje pa Matija Sevšek.

Vlada je na svoji prvi seji potrdila Staneta Štembergerja za direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije, so zapisali v sporočilu za javnost. Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev: mag. Tanja Strniša in mag. Andreja Jerina sta imenovani za državni sekretarki na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Brigita Čokl na ministrstvu za zdravje, mag. Renata Zatler na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo, dr. Božo Cerar in mag. Igor Senčar ostajata državna sekretarja v ministrstvu za zunanje zadeve, dr. Boris Jesih pa je državni sekretar v Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Imenovanja ...
Vlada bo nadaljevala tudi prakso regijskih obiskov, so še napovedali. Ministrski zbor je opravil še nekaj kadrovskih imenovanj in razrešitev: tako je na ministrstvu za kmetijstvo in okolje za v. d. generalnega direktorja Direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje imenovala dr. Boštjana Petelinca, za v. d. generalnega direktorja Direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Jošta Jakša ter za v. d. generalnega direktorja Direktorata za okolje Branka Ravnika.

In razrešitve ...
Obenem je s teh mest razrešila dozdajšnje generalne direktorje. Sašo Dragar Milanovič pa je imenovala za glavno inšpektorico Inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje. Na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo je Dušo Trobec Bučan razrešila s položaja generalne sekretarke in na njeno mesto za vršilca dolžnosti generalnega sekretarja imenovala mag. Domna Bizjaka. Vlada je z mesta direktorja Ukoma razrešila Anžeta Logarja.

Zaposlovanje omejili na šest sodelavcev
Člani vlade so sprejeli tudi sklep, s katerim so določili, da bo število delovnih mest, za katera se lahko v kabinetu posameznega ministra sklenejo delovna razmerja za določen čas, vezana na mandat predstojnika, ostalo isto kot do zdaj, torej največ šest zaposlitev.

Virant proti morebitni "čistki" Janševih kadrov
Samo zato, ker je bil nekdo imenovan pred kratkim in je morda član neke stranke, ne more biti razlog zamenjave, je pred sejo vlade dejal novi minister za notranje zadeve Gregor Virant.

"Prednosti je treba dati kompetencam," je Virant pred prvo sejo vlade Alenke Bratušek odgovoril na novinarsko vprašanje o tem, ali razmišljajo o minilustraciji kadrov, ki so bili imenovani v zadnjih pol leta in bi jo izvedli s posebnim dokumentom.

"Mislim, da zadeva ne more iti na ta način. Treba je iti od primera do primera. Predvidevam, da bo vsak minister pogledal v svojem resorju, kakšno je kadrovsko stanje. Sam sem prevzel posle od ministra Gorenaka in lahko povem, da je kadrovsko stanje na MNZ-ju dobro. Hudo napačnih kadrovskih potez na MNZ-ju ni bilo," je ocenil prvak DL-ja.

Dodal je tudi, da se bo v povezavi z nakupom črne gradnje ministra za infrastrukturo in okolje Igorjem Maherjem najprej pogovoril in preveril dejansko stanje. "Za zdaj mi je dejal, da je kupil parcelo, na kateri je bil objekt v postopku legalizacije."

Dejan Levanič bo državni sekretar
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je napovedala, da za državnega sekretarja na ministrstvo prihaja poslanec Dejan Levanič in da se tega veseli.

Premierka Alenka Bratušek je po seji vlade prejela ogromen šopek rož. Dostavljavec ni vedel, kdo je pošiljatelj.

Karl Erjavec: Številke niso dobre
Zunanji minister Karl Erjavec je po seji vlade dejal, da je bila prva seja bolj tehnične narave, ministri so se pogovarjali o tem, kako bo vlada delovala, imenovali potrebne odbore, tisti, ki so že prišli s kadrovskimi predlogi, pa so bili potrjeni. "Bilo je dobro vzdušje, pri tem pa se vsi zavedamo, da je situacija težka. Slišali smo nekaj številk o stanju države, tako da nas čaka kar težko delo."

Na vprašanje novinarjev, ali se te številke razlikujejo od tistih, ki jih je ob primopredaji poslov navedel Janša in govorijo o pozitivni proračunski bilanci, pa je Erjavec odgovoril: "V glavnem številke niso dobre."

Treba je iti od primera do primera. Predvidevam, da bo vsak minister pogledal v svojem resorju, kakšno je kadrovsko stanje.

Gregor Virant, MNZ

Bilo je dobro vzdušje, pri tem pa se vsi zavedamo, da je situacija težka. Slišali smo nekaj številk o stanju države, tako da nas čaka kar težko delo. Številke v glavnem niso dobre.

Karl Erjavec po prvi seji vlade
Janša Bratuškovi predstavil krvno sliko države
1. točka nove vlade: kadrovanje