Medved je postal kandidat za ministra dan po tem, ko je Šarec prejšnjega LMŠ-jevega kandidata umaknil. Foto: BoBo
Medved je postal kandidat za ministra dan po tem, ko je Šarec prejšnjega LMŠ-jevega kandidata umaknil. Foto: BoBo

Kot so zapisali na ministrstvu, bo tokratno srečanje "vljudnostno-spoznavne narave". Šlo bo torej za prvo srečanje novega ministra za javno upravo Rudija Medveda s predstavniki sindikatov, ki so na vlado poslali vsak svoje zahteve. Nekateri pa so po imenovanju nove vlade tudi že odmrznili svoje stavkovne dejavnosti.

Minister je vabilo naslovil na Jakoba Počivavška kot vodjo koordinacije stavkovnih odborov dela sindikatov, glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirja Štruklja, predsednika policijskih sindikatov Radivoja Uroševiča in Kristjana Mlekuša ter vodji sindikatov, ki zastopajo delavce v zdravstveni negi in socialnem varstvu, Zvoneta Vukadinoviča in Slavico Mencinger.

Vse stavkovne zahteve sindikatov so bile sicer na začetku ocenjene na nekaj manj kot milijardo evrov, pri čemer so sindikati podali več kot 80 različnih zahtev, od višjih plač do višjih dodatkov, regresa idr. Zadnja vladna ponudba, ki je predvidevala dvig plač za enega do tri plačne razrede ter povišanje dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo, pa je bila vredna 306 milijonov evrov.