Peter Gregorčič. Foto: BoBo
Peter Gregorčič. Foto: BoBo

Položaj namestnika je prevzel Andrej Prebil. Za izvolitev novega predsednika programskega sveta je glasovalo 28 svetnikov, imenovanje Prebila pa jih je potrdilo 21. Za izvolitev predsednika programskega sveta je sicer potrebnih najmanj 15 glasov svetnikov.

Gregorčič: Občutek imam, da obstaja neka samocenzura

Gregorčič v Odmevih. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Gregorčič v Odmevih. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

42-letni Peter Gregorčič, izredni profesor, doktor fizike, je v oddaji Odmevi poudaril, da RTV SLO opravlja zelo pomembno poslanstvo: objektivno in celovito poročanje o pomembnih dogodkih doma in v tujini. "Kot gledalec imam sicer včasih občutek – ne razumite me napak –, da obstaja neka samocenzura. Morda je moj občutek napačen, vendar menim, da zaradi tega ta hiša izgublja določen del gledalcev, kar se mi zdi velika škoda. Bom pa z veseljem raziskal in ugotovil, da bi si intimno pojasnil, ali je kaj na tem ali ne," je izjavil.

Kot predsednik programskega sveta se bo trudil uresničevati njegovo poslanstvo. Pri tem upa, da bosta generalni direktor in varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev, bralcev, v njem videla konstruktivnega sogovornika. Velik poudarek bo dal delu komisij.

Voditeljica ga je soočila z dejstvom, da je bil nocoj (sreda) na eni izmed konkurenčnih televizij komentator v okviru predvolilne oddaje. Je to sporno? Gregorčič je v odgovoru navedel zakon, ki pravi, da član programskega sveta ne sme biti nekdo, ki je zaposlen na konkurenčni televiziji, in poudaril, da ni. Po etičnem kodeksu programskega sveta se mora nadalje izogibati dajanju vtisa, da deluje proti interesom javne RTV. Tega do zdaj ni počel in tudi ne bo, je zagotovil.

O obsežnih spremembah na Televiziji Slovenija, predvsem na 1. in 2. programu, je izrazil upanje, da bodo uresničene.

Številne stranke opozicije so ob imenovanju Gregorčiča izrazile nezadovoljstvo, da se pri novi izvolitvi ni upošteval ključ zastopanosti glede političnih strank v DZ-ju. Gregorčič je poudaril, da sklep parlamenta, ki pri nas po ustavi predstavlja ljudstvo, velja, in tudi bo, vse dokler ne bo o sklepu sprožen morebiten sodni postopek.

Video: Posnetek pogovora

Nov predsednik programskega sveta

Kaj je programski svet

Programski svet v skladu z zakonom o RTV Slovenija med drugim na predlog generalnega direktorja sprejema programske standarde in programske zasnove, programsko-produkcijski načrt in programske sheme, redno obravnava uresničevanje sprejete programske zasnove in produkcijskega načrta ter daje generalnemu direktorju navodila v zvezi z odpravljanjem pomanjkljivosti na teh področjih. Poleg tega obravnava pripombe in predloge gledalcev in poslušalcev programov RTV Slovenija ter se do njih opredeli.

Prav tako programski svet daje mnenje o predlogu finančnega načrta, imenuje in razrešuje generalnega direktorja RTV Slovenija ter daje predhodno soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja radia in direktorja televizije.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je na seji predstavil delovanje RTV-ja in tudi njegovo poslovanje. RTV ima 2139 zaposlenih, v lanskem letu so imeli 123,5 milijona evrov prihodkov, od tega so 96,1 milijona evra dobili od RTV-prispevka, ostalo predstavljajo tržni dohodki, je dejal.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) sestavlja 29 članov, od katerih na predlog registriranih verskih skupnosti imenuje dva člana predsednik republike. DZ imenuje 21 članov, od tega 16 na predlog gledalcev in poslušalcev programov, pet članov pa na predlog političnih strank. Tri člane izvolijo izmed sebe zaposleni, po enega člana pa imenujejo madžarska in italijanska narodna skupnost ter Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Sorodna novica DZ imenoval člane programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija

Novi člani programskega sveta (celotna sestava programskega sveta tukaj):

Predsednik republike Borut Pahor je januarja letos v novem štiriletnem mandatu imenoval Gezo Fila, ki ga je predlagala Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji, na predlog Slovenske škofovske konference pa Janeza Juhanta, ki je bil član programskega sveta že v preteklem mandatu.

Za predstavnike zaposlenih v programskem svetu zavoda v novem štiriletnem mandatu so bili letos izvoljeni Aleksander Hribar, in sicer za kulturno-umetniško dejavnost, za tehnično dejavnost Robert Pajek, za informativno dejavnost pa Gregor Drnovšek.

Za osem članov programskega sveta, ki jih DZ imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev, je DZ lani decembra imenoval Mitjo Čandra, Jurija Pavla Emeršiča, Gregorčiča, Ivana Krambergerja, Žigo Kušarja, Klaro Remec, Jelko Stergel in Matevža Tomšiča.

Na predlog političnih strank pa je DZ za člane imenoval Dejana Cesarja, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS-a, Anušo Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC-ja, Vaneta Gošnika na predlog SNS-a, Jožefa Jerovška na predlog SDS-a in Majo Lapornik na predlog NSi-ja.

Ob tem so se sicer vrstili očitki opozicije, da so sklepi o imenovanju članov programskega sveta nezakoniti, saj je mandatno-volilna komisija DZ-ja kot kandidate izbrala le kandidate SDS-a, NSi-ja, SMC-ja, DeSUS-a in SNS-a, medtem ko zakon določa, da mora DZ pri imenovanju v programski svet v največji mogoči meri upoštevati zastopanost strank v DZ-ju.