Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za zunajparlamentarne stranke tudi ta teden poteka v duhu aktivnih priprav na volitve, na katerih bodo merile na prestop parlamentarnega praga.

Sorodna novica Na politični parket stopila stranka LIDE, na kongresu za člana predsedstva izvoljen Igor Zorčič

Kadrovanje v LIDE-ju

Stranka LIDE, ki je na političnem parketu tudi uradno zaživela z ustanovnim kongresom prejšnji teden, bo tako predvidoma v sredo ali četrtek med drugim izvolila še generalnega sekretarja stranke ter člane izvršnega in nadzornega odbora. V nadaljevanju pa stranko, kot je ob ustanovitvi že napovedal eden izmed članov predsedstva in aktualni predsednik DZ-ja Igor Zorčič, čakajo še aktivnosti v smeri povezovanja z drugimi akterji. Stranka je namreč po Zorčičevih besedah pripravljena na povezovanje in tako je ustrojen tudi statut.

Zorčič sam je tako eden izmed treh mogočih predsednikov LIDE. Za takšen ustroj stranke so se namreč odločili, da bodo imeli tisti akterji, s katerimi se bo stranka povezovala, možnost, da sodelujejo pri upravljanju stranke, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili v stranki.

Sorodna novica V politiko se s stranko Z.DEJ vrača Jure Leben: "Dovolj je bilo besed, čas je za zelena dejanja"

Golob naj bi vstopil v obstoječo stranko

Zorčič je sicer še pred ustanovitvijo stranke povedal, da se o morebitnem sodelovanju pogovarjajo tudi z nekaterimi župani, imeli so tudi pogovore z DeSUS-om. O sodelovanju naj bi se pogovarjal tudi s stranko Zelenih dejanj (Z.dej) nekdanjega strankarskega kolega iz vrst SMC-ja Jureta Lebna in z nekdanjim predsednikom uprave GEN-I-ja Robertom Golobom, ki je napovedal aktivni vstop na politični parket.

Prav o združenju moči zadnjih dveh pa je danes poročalo Delo. Po njihovih navedbah naj bi v prihodnjem tednu na kongresu Golob prevzel vodenje Lebnove stranke Z.Dej in postal njen novi predsednik. Ali bo stranka ohranila sedanje ime, bodo odločili delegati, poroča Delo. Odločitev, da Golob ne bo ustanovil svoje stranke, ampak prevzel že ustanovljeno in registrirano stranko, pa po poročanju Dela temelji tudi na časovni stiski in temu, da mora stranka za nastop v vseh volilnih okrajih dobiti 88 primernih kandidatov.

Golob sicer za zdaj navedenih informacij ne komentira. V stranki Z.Dej pa so za STA navedli le, da stranko kot osrednje načelo vodi sodelovanje, zato so odprti za vse, ki verjamejo v "temeljne premise svobode, strpnosti, demokracije in spoštovanja". Kot so še poudarili, verjamejo v povezovanje, v tem duhu pa se bodo odpravili tudi na prihajajoče parlamentarne volitve. Še pred tem pa se bo stranka preoblikovala v "politično platformo, ki bo povezala napredne politične sile za skupen nastop na volitvah". V prihodnjih tednih bo stranka zato na kongresu izvolila novo vodstvo, so še navedli.

Sorodna novica Nova socialdemokracija: Smo alternativa tranzicijski levici

Združevanje okoli Povežimo Slovenijo

Aktivno povezovanje poteka tudi med zunajparlamentarnimi strankami na drugi strani političnega pola. Gibanju Povežimo Slovenijo, ki trenutno združuje SLS, Zelene Slovenije pod vodstvom Andreja Čuša in Novo ljudsko stranko (NLS) in je pred dogovorom o oblikovanju skupne kandidatne liste s stranko Konkretno, se je pridružila še stranka Nova socialdemokracija pod vodstvom Andreja Magajne, so sporočili.

Magajna v povezovanju vidi novo perspektivo. "Naš cilj je, da skupaj presežemo to razdeljenost Slovenije na dva izključujoča pola, kar hromi naše življenje," so v sporočilu za javnost v gibanju Povežimo Slovenijo povzeli besede Magajne. Za delovanje ob zdravem okolju namreč po njegovem prepričanju nujno potrebujemo tudi zdravo družbo, ki temelji na pravičnih odnosih in vključenosti ljudi v politiko.

Podgoršek na volitve z NSi-jem