Mozetič je po potrditvi že prisegel. Foto: RTV SLO
Mozetič je po potrditvi že prisegel. Foto: RTV SLO
Ustavno sodišče
Že na seji mandatno-volilne komisije pretekli teden se je izkazalo, da imata največ možnosti za izvolitev Miroslav Mozetič in Jadranka Sovdat. Foto: RTV SLO
Potrjen le en ustavni sodnik

Podprlo ga je 51 poslancev, proti pa jih je bilo 18. Po potrditvi je lahko že prisegel pred državnim zborom, preostali štirje kandidati - Jadranka Sovdat, Mile Dolenc, Dunja Jadek Pensa in Kristina Ožbolt - pa niso dobili predpisane večinske podpore vseh poslancev.

Glasovanje je bilo tajno, za izvolitev pa so sodniki potrebovali najmanj 46 poslanskih glasov. Sovdatovo je potrdilo 34 poslancev, proti jih je bilo 29, Dolenca je podprlo 32 poslancev, proti pa jih je bilo 35. Pensova je dobila 26 glasov, proti jih je bilo 40. Ožboltovo je podprlo 34 poslancev, proti pa jih je bilo 34.

Drnovšek ima 14 dni časa
Drnovšek mora zdaj po zakonu o ustavnem sodišču v 14 dnevih razpisati nov razpis za izbiro novih štirih kandidatov, lahko pa DZ-ju predlaga tudi katerega izmed kandidatov, ki so se prijavili na dosedanje tri razpise.

Deljena mnenja pred glasovanjem
Še pred glasovanjem je vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko ocenil, da je imel predsednik na razpolago več maneverskega prostora, kot ga je dejansko izkoristil, in da bi se moral ozreti še za drugimi kandidati. "Številni primerni kandidati se niso prijavili na razpis, ker so ocenili, da se nanj nima smisla prijaviti, saj se predsednik odloča po nekih svojih kriterijih. Škoda. Menimo namreč, da ima Slovenija še kar nekaj strokovnjakov, ki bi si zaslužili kandidaturo," je še dodal Tanko.

Predstavnika SD-ja Dušan Kumer, je dejal, da so v poslanski skupini s predlaganimi kandidati zadovoljni, še bolj pa bi bili zadovoljni, če bi bili med prijavljenimi kandidati tudi kakšen kandidat iz univerzitetnih akademskih vrst. Hkrati je zatrdil, da njegova stranka odločitev predsednika, da je izbiral le med med prijavljenimi kandidati, spoštuje.

V imenu LDS-a je govoril Jožef Školč, ki je izrazil upanje, da se na glasovanju ne bo pokazalo, da živimo v letu 1945, "ko imajo možnosti samo tisti, ki so naši, ne pa tudi tisti, ki so dobri". Majda Širca je v imenu stranke Zares dejala, da je Drnovškov predlog dober in da ga bodo v poslanski skupini podprli.

Potrjen le en ustavni sodnik