Med devetimi ustavnimi sodniki lahko kmalu pričakujemo pet novih. Foto: www.us-rs.si
Med devetimi ustavnimi sodniki lahko kmalu pričakujemo pet novih. Foto: www.us-rs.si
Pred kandidati le še zadnja ovira

Podporo so tako prejeli Mile Dolenc, Dunja Jadek Pensa, Miroslav Mozetič, Jadranka Sovdat in Kristina Ožbolt. Največjo podporo sta dobila Mozetič in Sovdatova, ki naj bi edina, vsaj teoretično, tudi imela zagotovljeno podporo v državnem zboru. Za Mozetiča je glasovalo 16 članov (proti je bil le Milan M. Cvikl, SD), za Sovdatovo pa 15. Tako sta dobila podporo vseh poslanskih skupin, z izjemo poslancev Zaresa in SNS-a, ki jih na seji ni bilo. Za Dolenca je glasovalo osem članov, za preostala kandidata pa sedem. Podporo so tem trem kandidatom odrekli v poslanskih skupinah SDS, NSi in SLS.

Kandidati naj ne bodo preozko usmerjeni
Svetovalka v uradu predsednika republike Magdalena Tovornik je pojasnila tudi kriterije, po katerih se je ravnal Drnovšek, ko je izbiral kandidate. Prednost je dal tistim, ki poleg zahtevane strokovnosti poznajo več različnih področij dela.

Omenjeni kandidati naj bi tako nadomestili dosedanje ustavne sodnike Mirjam Marjeto Škrk, Janeza Čebulja, Alojza Janka in Milojko Modrijan, ki se jim bo mandat iztekel konec meseca, ter Zvonka Fišerja, ki bo na položaju do 17. decembra.

Kandidate za ustavne sodnike mora izvoliti še državni zbor. Voljeni so za dobo devetih let.

Člani komisije so izrekli tudi soglasje k predlogu proračuna za leti 2008 in 2009.

Pred kandidati le še zadnja ovira