Stroške izvedbe takega programa bo pokril državni proračun, v posameznem šolskem letu pa bo trajal 240 ur. Foto: BoBo
Stroške izvedbe takega programa bo pokril državni proračun, v posameznem šolskem letu pa bo trajal 240 ur. Foto: BoBo

Po podatkih ministrstva za izobraževanje devet odstotkov otrok ni vključenih v vrtec leto dni pred vstopom v šolo. Zato imajo številni med njimi v prvem razredu precej težav pri druženju s svojimi vrstniki, umanjka jim socializacija, opozarjajo učitelji in razvojni psihologi.

Šolsko ministrstvo zdaj tem otrokom ponuja krajši program: 240 ur druženja z vrstniki, največ šestnajst ur na teden. Vrtec bo takšen oddelek organiziral, če ga bo obiskovalo najmanj osem otrok, na demografsko ogroženih območjih vsaj pet otrok. Z njimi se bo ukvarjal vzgojitelj predšolskih otrok, vrtec pa bo moral takšen oddelek ločiti od preostalih celodnevnih oddelkov. Vrtci zato predvidevajo, da ga bodo organizirali popoldne in bo brezplačen, saj bo stroške njegove izvedbe pokril državni proračun.

Na vprašanje, ali bo nova ponudba vrtcev le spodbudila starše, da otroka vključijo v organizirano predšolsko vzgojo vsaj leto dni pred vstopom v šolo, ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica in podpredsednica skupnosti vrtcev Branka Kovaček odgovarja: "Sama ideja, da je nekaj brezplačno, takoj spodbudi interes. Menim, da se bo v praksi pokazalo povpraševanje. Vrtci bomo k temu pristopili, če bo interes pri starših in v soglasju z ustanovitelji."

V skupnosti vrtcev se ob tem sprašujejo, zakaj bo le peščica otrok deležna brezplačnega vrtca, sicer le 240 ur na leto. Ob tem jih skrbi, da bodo zaradi brezplačnosti starši otroke prepisovali iz dnevnega v krajši program. Gregor Mohorčič z ministrstva za izobraževanje glede tega pojasnjuje: "Ministrstvo si jemlje pravico po odobritvi takšnih krajših programov. Če bo ministrstvo začutilo, da je premik večji, kot je potrebno, in bi se s tem predšolska vzgoja okrnila, bomo tehtno premislili in takšnega soglasja ne bomo izdali."

Število oddelkov bo znano jeseni.