Slovenija
Rivalstvo med sindikati lahko zapleta pogajanja z vladno stranjo. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Boris Koprivnikar je pogajanja na vladni strani vodil do sredine februarja. Ob umiku je povedal, da čeprav so bila tudi v preteklih letih pogajanja zapletena in trda, pa nikoli do zdaj ni bilo situacije, da bi imeli na sindikalni strani absolutno nasprotujoča si stališča. Foto: BoBo
Jakob Počivavšek
Vodja koordinacije stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je danes pojasnil, da so se z vladno stranjo v ponedeljek na pogajanjih praktično uskladili glede novega vrednotenja delovnih mest. Poudaril je, da so rešitve uravnotežene, pri čemer je znova opozoril, da se ne sme "preferirati posameznih poklicnih skupin". Foto: BoBo
VIDEO
Zakaj so propadla pogajanja?

Dodaj v

Kako se deljenje priboljškov posameznim poklicem razvije v stavkovni val

Množica stavkovnih zahtev
13. marec 2018 ob 20:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Za sindikate velja, da so najmočnejši takrat, ko stopijo skupaj, rivalstvo med njimi pa pogajanja z vladno stranjo lahko zaplete. Ker je bilo več za policiste in zdravnike, so več želeli še drugi.

Vlada je morala najprej končati že v mandatu prejšnje vlade začeto zgodbo s policisti in z njimi sklenila stavkovni sporazum, s katerim so policisti dobili višje plače.

Po sporazumu s policisti so z zahtevami postali glasnejši še drugi uniformirani poklici - vojaki in gasilci celo s svojimi stavkovnimi zahtevami. Prav med temi skupinami je bilo zaznati precej primerjanja o tem, kdo si zasluži več.

Dodatno je sindikate razburil stavkovni sporazum z zdravniškim sindikatom Fides. Ravno ta sporazum številni ocenjujejo kot začetek konca enotnega plačnega sistema, kar vlada sicer zanika.

Številni tako aktualni vladi očitajo, da je ravno z deljenjem priboljškov posameznim poklicnim skupinam povzročila zdajšnje nezadovoljstvo, ki se je razvilo v stavkovni val.

Sindikati še nikoli s tako nasprotujočimi si stališči
Da je bilo krmarjenje med interesi težavno, je priznal tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je pogajanja na vladni strani vodil do sredine februarja. Takrat se je namreč s tega mesta umaknil in ob tem povedal, da čeprav so bila tudi v preteklih letih pogajanja zapletena in trda, pa nikoli do zdaj ni bilo situacije, da bi imeli na sindikalni strani absolutno nasprotujoča si stališča.

Ob tokrat postavljeni množici stavkovnih zahtev so v nekaterih sindikalnih organizacijah želeli ločena pogajanja z vlado, tako je vladna ekipa vzporedno peljala četvero pogajanj - in sicer s šolskim sindikatom Sviz, s sindikatoma s področja zdravstvene nege in socialnega varstva, s policijskima sindikatoma in s skupino sindikatov različnih dejavnosti, ki jo vodi Jakob Počivavšek.

Skupina sindikatov javnega sektorja z vlado "praktično usklajena"
Ta je sicer danes pojasnil, da so se z vladno stranjo v ponedeljek na pogajanjih praktično uskladili glede novega vrednotenja delovnih mest. Poudaril je, da so rešitve uravnotežene, pri čemer je znova opozoril, da se ne sme "preferirati posameznih poklicnih skupin".

Kot je povedal, so sindikati podali predlog, ki je uravnotežen in prinaša koristi praktično za vse zaposlene v javnem sektorju, po njihovem prepričanju pa pravičneje in ustrezneje vrednoti tudi delo učiteljev, vzgojiteljev in drugih javnih uslužbencev, torej ne nazadnje tudi članov Sviza. Posebej pa pozdravljajo odločitev vrha koalicije, da je prepoznala potrebo, da se dvig plačnih razredov prizna tudi tistim z najnižjimi plačami, torej na delovnih mestih do 26. plačnega razreda.

Ostaja pa odprta druga stavkovna zahteva - odprava varčevalnih ukrepov po zakonu za uravnoteženje javnih financ. So se pa z vlado dogovorili, kako se bodo delovno lotili iskanja rešitve. "Moja ocena je, da če bi pogajanja nadaljevali na način, kot smo jih včeraj zastavili, bi jih bilo verjetno mogoče v prihodnjem tednu tudi pripeljati do konca," je presodil Počivavšek.

Štrukelj se zaveda svoje politične in sindikalne moči
V Počivavškovi skupini je sicer več sindikatov, ki zastopajo najnižje plačane v javnem sektorju, prav tako zastopajo širši spekter zaposlenih, ne le posameznih ožjih poklicnih skupin, kar vpliva na drugačna pogajalska izhodišča in različno sindikalno moč.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk pa je priznal premoč Svizu, saj da je ta sindikat s svojimi člani močnejši od celotnega sektorja državne uprave, in dodal, da se glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj zaveda svoje politične in sindikalne moči.

Štrukelj pa na očitke o neuravnoteženi ponudbi odgovarja, da vladna ponudba v tem trenutku, ko plača učitelja z univerzitetno izobrazbo za plačo uradnika z enako izobrazbo v povprečju zaostaja za 500 evrov, ne more biti uravnotežena, saj so izhodišča različna. Po njegovem prepričanju morajo torej učitelji dobiti nekaj več, nima pa nič proti zahtevam drugih sindikatov.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
kovalenkov
# 13.03.2018 ob 21:18
JS ima vso pravico postavljati svoje zahteve. Na vladi pa je, da ima jajca in jih lgadko zavrne.
DrKult
# 13.03.2018 ob 21:03
Zapufani smo skoraj 80%. Pred prejšnjo krizo 20%. Prioriteta je odplačevanje pufa, sicer JS pijavke po naslednji krizi ne boste imeli več od nikjer mozgat denarja, ker nam ga nihče ne bo posodil. Grčijo si poglejte. Nerealne zahteve totalno!!
jk11
# 13.03.2018 ob 21:14
Javni sindktari so na leto več na cesti kot zasebni sindikati celo desetletje.
Rtvrtv
# 13.03.2018 ob 20:23
Revolucija elit.
Lukos
# 13.03.2018 ob 20:55
@zlovenec
Za to pa so tudi starši odgovorni, zakaj 11 letni otrok rabi iphone/samsung? Saj mu učitelji ne kupujejo te stvari....
SamoRes
# 13.03.2018 ob 20:37
Po njegovem prepričanju morajo torej učitelji dobiti nekaj več

Čistilke tudi. Toda problem plačnega sistema v javnem sektorju je ta, da če zvišaš tistim, ki nimajo, dobijo posledično največ tisti, ki že tako imajo.
gre888
# 13.03.2018 ob 21:09
A niso tistih do 26 razreda že dvignili?
zlovenec
# 13.03.2018 ob 20:41
Svizci spet zavijajo čokolade in vzgajajo mulce, ki niso več sposobni drugega kot bulit v telefončke in računalnike.
našejenaše
# 13.03.2018 ob 23:32
Izvirni greh Cerarja je povišanje zdravniških plač!
taubi
# 13.03.2018 ob 22:47
Nekajkrat že vprašal in nikoli noben ne odgovori.
Kaj je to primerno plačilo za učitelja? Začetna plača? Napredovanja? Ste predolgo v šoli?
Kaj je primerljivo delovno mesto drugje?

Ker to da rečeš vsem 10% gor nima nič z tem. To samo pomeni, da tisti ki nimajo bodo imeli malo več. Najbolje plačani pa največ.
osrdek
# 13.03.2018 ob 22:47
Zakaj ne stavkajo ob sobotah ali med počitnicami?
Ker to pol nebi bila stavka. To bi potem bil protestni shod.
Stavka pomeni, da ne delaš, ko bi moral.
evap
# 13.03.2018 ob 22:31
Še vedno sem prepričana, da bi bilo potrebno zakon o stavkah spremeniti tako, da bi bilo tudi v primeru stavk učiteljev zagotovljeno varstvo otrok vsaj do 4. razreda. Tako majhnih otrok ne moreš pučati samih doma, Zakaj bodo morali starši, ki imajo na leto 20 dni dopusta, letos porabiti 5 dni za izredne dopuste, da bodo gospoda učitelji lahko izkoristili svojo pravico do stavke? Zakaj ne stavkajo ob sobotah ali med počitnicami? Prav tako me zanima, kako so obvestili starše, saj je bila stavka dogovorjena v zadnjem trenutku. So razpošiljali elektronsko pošto, ali mora gospod Štrukelj najprej uvesti izobraževanje za učitelje?
21.12.2012
# 13.03.2018 ob 22:27
"plača učitelja z univerzitetno izobrazbo za plačo uradnika z enako izobrazbo v povprečju zaostaja za 500 evrov"

prosim izkaze!

500 eur je enih 7 plačnih razredov okrog 30 ... torej ima učitelj začetnik 30, uradnik začetnik pa 37, kje, me res zanima, da se prezaposlim!
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 22:06
SVIZ predlaga uvedbo novega premeta v šolski predmetnik in sicer 'Osnove dela z Excelom'
gorenc007
# 13.03.2018 ob 21:43
največ pridobijo pogajalci, vsi ostali drobtinice
robnin9
# 14.03.2018 ob 06:57
Tudi jaz sem v JS. Danes sem na dopustu, ker tako Štrukelj hoče. Ali bodo tudi šolniki vzeli prisiljen dopust za moje sindikalne pravice, ker jaz sem ga vzel za njihove? Torej jaz moram na prisiljen dopust, da bo SVIZ izpogojeval boljše popravke od mojih. Tudi jaz imam pomembno delo, tudi jaz menim, da si zaslužim višjo plačo,... Štrukelj, ker jaz (in ostali) jemljem prisiljen dopust za vaše zahteve bi rad vedel, kako nam boš stal ob strani ostalih zahtev. Kaj pa če se starši zberemo pred tvojo utrdbo...
Perlica
# 14.03.2018 ob 06:55
Priznam, da učiteljem ni enostavno v današnjem času z mladinio in predvsem starši s katerimi se spopadajo. Razumela bi, da bi se trudili si ponovno izboriti več avtoritete in izboljšan učni načrt. Vsekakor pa jih ne podpiram pri višjih plačah sploh pa ne pri načinu stavke. Naj pridejo na delovno mesto in ne učijo, ne pa da mora pol Slovenije jemati dopust. Si kar predstavljam, kake bi bile njihove opazke, če se medicinske sestre ne bi prikazale v službi. Vsekakor gre pa pri njih za ene slabših plač in razmer. Prve bi si zaslužile povišico in sistemske spremembe.
Djedi
# 14.03.2018 ob 06:16
Ko bojo učitelji množično dajal odpovedi pol bom pomislo da mogoče jim pa bi tak lahko. Do zdaj še ne poznam enga ko bi jo dal zato mislim da jim ni tezko.
borut-blas
# 14.03.2018 ob 03:44
tdravbiki so najbolj gnil del javnega sektorja
treba je ustaniviti neke sorte sindikat vseh uporabnikov, ki bi tožil zdravnike za zdravniške napake in napačne diagnoze in čakalne vrste
če so hoteli visoke plače naj si jih vsaj zaslužijo
zdravniški ceh je treba kontrolirati 24 ur na dan , 365 dni na leto
naj vsako minutko vedo da jim je inšpektor za ritjo
Branko3
# 14.03.2018 ob 03:09
Ta vlada bo očitno razpustila Virantov največji dosežek in tudi dosedanjih vlad na področju plačl, to je enotni plačni sistem. Ko bo to razpadlo, takrat bo šele joj. Sicer pa vztrajam, da pravico do stavke zlorabljajo tisti, ki so relativno najbolje plačani za najmanj dela (predvsem učitelji, delno tudi priviligirani zdravniki, itd.). Slabo plačani delavci, tudi tisti v družbenuih dejavnostih, ne upajo stavkati (ker lahko hitro ostanejo brez dela), policisti, vojaki ipd. poklici pa so znotraj tega sistema itak zelo zapostavljeni.
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 22:27
Miro cerar bo jasno svojim dal se vec. Miro cerar je ravno predstavnik visoke burzoazijske elite javnega sektorja = vse zivljenje prisesan na javni denar, in potem bo tak vodil vlado
pepar
# 13.03.2018 ob 22:54
Še sreča da Štrukelj ni vodja sindikatov porodničarjev.
Tu bi šele lahko izsiljeval.
Jutri v Sloveniji ne bo nobenih rojstev in če nam vlada ne ugodi pri naših zahtevah po višjih plačah, jih naslednji teden cel ne bo !!!!
petrap
# 14.03.2018 ob 10:49
Brezkončne debate in tudi izsiljevanja o tem kdo je bolj vreden višje plače, pri čemer se preveč pozablja kdo jo je bolj potreben.

***
V odprtem pismu je kakšnih 250 zdravnikov zapisalo, da jih je predlog za povišanje njihov plač presenetil zlasti zato, ker medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje dela v nezavidljivih in težkih delovnih pogojih, na katere opozarjajo tudi sestre same. »Vsota denarja, namenjenega za zdravstvo, je točno določena. Več kot daš zdravnikom, manj ostane za ostale zaposlene,« je povedala vodja podpisnikov odprtega pisma Isabelle Leblanc ...

***
To se seveda ni zgodilo v Sloveniji, temveč nedavno v Kanadi...
GORILA
# 14.03.2018 ob 09:50
Ponavljam nasvet vladi

1. Ukiniti pravico do stavke v javnem sektorju


...ustavo lahko spremeni samo parlament in ne vlada!
Churchill W.
# 14.03.2018 ob 09:37
@evap
Zanimivo, da so zdravniki slabi, ker stavkajo in to tako, da zagotovijo, da pacienti niso prikrajšani - v bolnišnicah ne pošljejo pacientov domov - medtem ko učitelji zaprejo šole, to je pa v redu. Zdravniki in učitelji še malo niso v istem vagonu. Če bi zdravniki delali samo 40 ur na teden (za kolikor so bili plačani), bi se sistem podrl. Delajo veliko več in je prav, da se plača več opravljenega dela in to bi se moralo v vseh sektorjih.

Za več opravljenega dela se ne viša plačna lestvica ampak se izplačajo nadure!
Še bolje pa bi bilo, da bi namesto višanja plače samo eni kasti - zdravnikom - raje namesto povišanja zaposlili nove zdravnike, ki čakajo v vrsti pa ni delovnih mest. Tako pa višajo plače "ta starim", za nove pa zato zmanjka denarja oz. postane sistem nevzdržen.
kren10
# 15.03.2018 ob 00:21
Problem plačnega sistema je togost, uravnilovka glede na izobrazbo. Ob vzpostavitvi tega plačnega sistema so bili nekateri poklici prenizko ovrednoteni glede na nekatere, vsaka naknadna korekcija se je gledala kot "bonbonček", ki so ga hoteli tudi vsi ostali, nekateri so sveto prepričani, da so ta razmerja zacementirana za vedno. Posledično je zelo težko, skoraj nemogoče prilagajati plače glede na trg dela, tako da je težko dobiti ljudi v vojsko in policijo. Npr. če bi vojakom in policistom plače dvingnili toliko, da bi ta dva poklica postala zanimiva, bi šolniki skočili v luft, da oni tudi hočejo zraven, da imajo višjo izobrazbo .... Lahko pa bi kamot šolnikom znižali plače, saj se za vsako učiteljsko delovno mesto prijavlja velikooo kandidatov in bi jih še vedno bilo dovolj.
biberkopf
# 14.03.2018 ob 11:37
kdaj bodo zvišali plače najnižjim za več kot 5 evrov.Malo morgen,elitam se lahko dvignejo plače za več sto evrov,za reveže je že pet evrov problem.
Churchill W.
# 14.03.2018 ob 09:38
@sv
S tem, da se še vedno VSO zdravstvo in VSO upravo meče v isti koš!
Ne morete enačiti 8.000 € plače z dodatki vodje oddelka, ki poseda na sestankih, službenih malicah in strokovnih seminarjih; z 700 € plače delavca, ki dejansko nekaj naredi, brez da bi imel plačane nadure!


Višje si višja je plača in tudi naloge. Jaz s tem nimam težav. Problem pa je v tej državi, da bi tisti ki sedijo višje v piramidni lestvici imeli samo visoko plačo.
Višje si = večja je plač = večja je odgovornost!
Pri nas bi bili pa vsi samo visoko in najvišje, ko pa je čas za prevzemanje odgovornosti, priznavanje napak,....pa toliko časa bežijo pred njo, da na koncu naje** tisti najnižje na lestvici, ki je samo upošteval pravila in navodila ki so jih spisali odgovorni z najvišjimi plačami.
Poglejmo samo UKC - vsakič ko je pizd*** se vsi odgovorni otepajo krivde!
Če vodiš nekaj in vodiš slabo si odgovoren!
Kot vodja (s primerno plačo seveda), ki mu je dana naloga da nekaj vodi - tak človek je brez razmisleka odgovoren za slabo vodenje tako kot je nagrajen za dobro (če le do njega pride)!
RenatoP
# 14.03.2018 ob 08:01
Problem je da prvosolcke pa tja do 4. razreda ucijo zem magistri ki so seveda placani po izobrazbeni stopnji ne po poziciji. Drug problem je pa današnja birokracija ki obremenjuje učitelje za izvajanje pouka.
Enako v vojski polovica uradnikov je magistrov in diplomirancev obramboslovja, pogrnejo pa jadniki v razcapanih cevljih na terenu s srednješolsko izobrazbo.
slovencsm
# 14.03.2018 ob 07:52
Osnovni problem te vlade je, da nima pojma, kako se pogaja. Kot prvo nimajo jasne strategije in cilje, na osnovi katerih bi oni postavljali jasne meje. Z vsemi sindikati bi se morali dogovoriti recimo o odpravi predkriznih ukrepov in sicer postopoma v skladu z gospodarsko rastjo in povečevanjem proračunskih prihodkov.
Ostale razlike glede plačnih razredov se pogaja ločeno. Najprej bi največje socialne probleme rešili s tem, ko bi zmanjšali davek na plače. tako bi ubili več muh na en mah in motivirali tudi gospodarstvo, ki je glavni motor napredka. Javni sektor je od njega odvisen in zato bi moral biti tako tretiran.
In konec. Če ima še kdo kakšne probleme glede plačnih nesorazmerij, se pogaja ločeno. Ampak najprej se pregleda recimo situacijo v drugih primerljivih državah ter pogleda lastno strategijo. potem se jasno pove, kdo ima prioritete in tam se pogaja. Ostali pa lahko izsiljujejo s stavkami ampak se jim ne popušča.
delc
# 14.03.2018 ob 07:26
Delam v gospodarstvu - želim priboljške!!!!! Gospodje v vladi naj poskrbijo za plačne neusklajenosti (pomočnica vzgojiteljice 680€, vzgojiteljica pa 1.300€ ne diši ravno po usklajenosti, v zdravstvu so razlike še večje). Da ne govorim o javnih uslužbencih, kateri imajo resnično za.ebane službe - 8 ur se mora skrivat pred šefom, ker je sam sebi namen in žlahta po poklicu!
reorah
# 14.03.2018 ob 06:28
@našejenaše
Izvirni greh Cerarja je povišanje zdravniških plač!

To ni izvirni greh Cerarja, to JE izvirni greh! Kaj tebi res ni bilo jasno v tistem istem trenutku, ko so zdravniki izsilili svoje, da bo to sprožilo domino efekt?! Meni je bilo! Takoj takrat! Ker to se ne dogaja šele tokrat in šele v tem aktualnem primeru, to se dogaja in ponavlja že vsa leta: začnejo VEDNO zdravniki - in sledi ves javni sektor. Žal, da tega ne vidiš, kajti upreti se je treba TEDAJ, ko nekaj začnejo zdravniki, ne pa potem, ko duh že uide in pandorine skrinjice...
AMFIBIJA
# 14.03.2018 ob 06:19
Stane Bantu

KDO JE MOČNEJŠI

Berem, da močnejši sindikati
so od vlade v nekem Bantustanu,
da jim vse po maslu gre, po planu,
da se treba jih zato je bati.

Berem, pa nikakor ne verjamem,
saj je Bantustan provinca zgledna,
v tretjem svetu tudi kar ugledna,
teh trditev za zlato ne vzamem.

Pa me spomni Bantustanec neki,
da pri njih to čista je folklora,
sindikat da stavkati pač mora,
da se vidi v novi preobleki.

In da je sicer korporativna
bantustanska novodobna družba,
sindikat je tam le vladna služba,
stavka pa komedija fiktivna.

Berem, da močnejši sindikati
v nekem Bantustanu so od vlade,
le čemu potem vse te parade,
kaj je treba jim sploh gobezdati?

Pravijo, da vendar je potrebna
v Bantustanu prav zato parada,
da se z njo legitimira vlada,
preden godba spremi jo pogrebna.
Fritz.si
# 14.03.2018 ob 01:36
Štrukelj laže kot pes teče. Za najslabše plačane je zagotovil drobtinice, za 'svoje' zahteva torte.

Uradnik, ki ni plačan toliko bolje od učitelja, dela vsak dan 8 ur. Učitelj ima enako ali boljšo plačo za 4-6 ur dela na dan, z dodatki pa dobi še 13. plačo.

Dobri učitelji in slabo plačani učitelji si zaslužijo veliko več, 2 plačna razreda vsem povprek pa je obsceno.
Capitalism
# 14.03.2018 ob 01:10
Ponavljam nasvet vladi

1. Ukiniti pravico do stavke v javnem sektorju
2. Ukiniti neupraviceno zascito zaposlenih v javnem sektorju, ki se zlorablja cez vse meje razuma
3. Odpustiti vsaj 10% najslabsih uciteljev, potem zaposliti vse ki so dolgo cakali na prvo sluzbo in jim dati 10% nizje place kot jih sedaj prejemajo slabi ucitelji

Naslednje tri vlade bodo imele blazeni mir, ce me ubogate.
apollo11
# 13.03.2018 ob 23:15
Problem je, ker so sindikati mocnejsi kot vlada. Katastrofa ta drzavo.
bmozet2
# 13.03.2018 ob 23:02
Enim dvignejo plače, drugi stavkajo, potem se vse obrne... Never ending story. In na koncu je vedno posledica dviga plač inflacija in smo spet na istem ali še slabšem.
21.12.2012
# 13.03.2018 ob 22:32
"praktično uskladili glede novega vrednotenja delovnih mest."

kaj to pomeni?
theone
# 13.03.2018 ob 22:31
Miro cerar je tipicni predstavnik danasnje slovenske elite: visoko pozicioniran uradniski birokrat ki nikoli ni dozivel realnega sveta, zatorej nima stika z realnostjo, neznosno mu pa disi oblast zato bo naredil vse, tudi milijardo dal da ga bo javni sektor junija izvolil
Oblast in vladanje seveda pomeni udobno in bogato zivljenje iz javnega denarja (kaksen evro se kaksnemu zrihta), ampak kar volite to imate
Henrik
# 13.03.2018 ob 22:27
Mene bi zanimalo, kje so prej delali ministri sedanje vlade ... Ker imam občutek, da se pogajajo sami s sabo ...
GORILA
# 14.03.2018 ob 13:40
kdaj bodo zvišali plače najnižjim za več kot 5 evrov.Malo morgen,elitam se lahko dvignejo plače za več sto evrov,za reveže je že pet evrov problem.

Problem je, ker ne obstajajo samo najnižji in elite (kako lep bi bil svet, če bi bil črno)...vmes je še cel spekter vseh ostalih! In čim zvišaš samo najnižjim le-ti prehitijo malo višje...začaran krog!
Prizadet
# 14.03.2018 ob 10:38
Tudi v nasprotno smer bi šlo. Le prvi korak bi bil.. recimo zoprn. Ukinemo zdr. koncesije ker nam ne služijo kot bi si želeli in kot nas stanejo. Potem se pri zaposlovanju usmerimo na mlade zdr. ki trenutno ne morejo do dela. In tu se lahko začne val v nasprotno smer.
sv
# 14.03.2018 ob 08:43
A sploh kdo ve kakšne so zahteve sindikatov????? Meni je vse to blef in igra za množico.
mmeeddoo
# 14.03.2018 ob 08:21
Dokler se bodo mediji sprenevedali in zavajali javnost, ne bomo prišli nikamor.
Trditi, da je višanje plač nekomu, povzročilo stavkanje drugega, je navadno sprenevedanje, da je prvi imel dovolj visoko plačo za človeku primerno življenje.

S tem, da se še vedno VSO zdravstvo in VSO upravo meče v isti koš!
Ne morete enačiti 8.000 € plače z dodatki vodje oddelka, ki poseda na sestankih, službenih malicah in strokovnih seminarjih; z 700 € plače delavca, ki dejansko nekaj naredi, brez da bi imel plačane nadure!
generusus
# 14.03.2018 ob 00:57
Naši zanamci, ki bodo živeli čez sto, dvesto ali tristo let, se ne bodo mogli načuditi na kakšen način so si se delavci v prejšnjih stoletjih z vladami držav oz. delodajalci pogajali za višjo plačo. Takrat bo sistem povsem drugačen, za današnje razmere nedoumljiv, denarja v takšni obliki kot je sedaj zelo verjetno več ne bo.
Jarik
# 14.03.2018 ob 10:31
Imam rešitev.
Vsem javnim uslužbencem ukinit plače za nedoločen čas.
Ja.
potem pa počakajmo da vidimo kdo je najmočnejši na ulicah oz v vsakdanjem življenju vsakega posameznika.
Ko se vsi stepemo in zmagamo ali zmagajo tisti, ki so imeli najboljše argumente alii največjo moč na ulici razdelimo denar po tistem koliko so si sami priborili. ostale izločimo, kot luzerje.
Najverjetneje bodo to umetniki, športniki, humanitarci ipd.
Na čelu dviga pa bo verjetno zdravstvo, policija, in vojska, ker brez njih bomo vsi ki ne bomo na ulicah mrtvi (prej ali slej)..
evap
# 14.03.2018 ob 08:00
Zanimivo, da so zdravniki slabi, ker stavkajo in to tako, da zagotovijo, da pacienti niso prikrajšani - v bolnišnicah ne pošljejo pacientov domov - medtem ko učitelji zaprejo šole, to je pa v redu. Zdravniki in učitelji še malo niso v istem vagonu. Če bi zdravniki delali samo 40 ur na teden (za kolikor so bili plačani), bi se sistem podrl. Delajo veliko več in je prav, da se plača več opravljenega dela in to bi se moralo v vseh sektorjih. Zdravniku tudi nimajo dva meseca počitnic kot učitelji. In še in še.
Razumem, da si učitelji želijo boljše plače, vendar je ta cirkus zdaj zaradi predvolilnega časa. To najbrž vsi vemo. Dosti slabo je, da na volitvah ne bomo imeli kaj izbirati, da so pa starši majhnih otrok prisiljeni porabljati dopust nenačrtno in se morda tudi znajti v težavah v službi, ker v privanem sektorju vsa podjetja nido prijazna mladim družinam, je pa bolano. Volila bom tisto stranko, ki bo v svoj program dala omejitev možnosti stavke tudi za učitelje in vzgojitelje.
Kazalo