Slovenija
Miro Cerar je predsednika republike Boruta Pahorja uradno seznanil s svojim odstopom. Foto: BoBo
Redne volitve naj bi predsednik republike Pahor najverjetneje razpisal 10. junija. Predčasne volitve pa bi bile lahko približno mesec dni prej, to je maja. (slika je simbolična) Foto: BoBo
Vlada bo med opravljanjem tekočih poslov pri svojih odločitvah omejena - tako ne more spreminjati zakonov, imenovati in razreševati funkcionarjev ter v državni proračun nalagati novih finančnih bremen. Foto: Reuters

Pahor ne bo predlagal mandatarja, predčasne volitve verjetno v drugi polovici maja

Volitve očitno ne bodo redne, ampak predčasne
15. marec 2018 ob 07:44,
zadnji poseg: 15. marec 2018 ob 17:37
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Predsednik vlade Miro Cerar je odločitev o odstopu pojasnil predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je sprejel odločitev, da ne bo predlagal novega kandidata za premierja. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Miro Cerar je državni zbor že uradno obvestil o odstopu z mesta predsednika vlade. Svojo odločitev pa je nato podrobneje predstavil tudi predsedniku republike Pahorju, ki bo moral odločiti, kdaj bodo državnozborske volitve.

Pahor pričakuje, da bodo zaradi odstopa predsednika vlade predčasne volitve predvidoma v drugi polovici maja, so po sestanku sporočili iz kabineta predsednika republike.

Ker imajo pravico do predlaganja kandidata za predsednika vlade tudi poslanske skupine oziroma najmanj deset poslancev, se bo o tem in o roku za določitev predčasnih volitev Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin.

V parlamentarnih strankah so razpisu predčasnih volitev naklonjeni, razen v SDS-u, kjer menijo, da bi bilo najbolje, da so volitve 10. junija. To je datum, ki je do zdaj veljal za najverjetnejšega za redno izvedbo volitev.


Kako zdaj naprej?
Državni zbor se bo s Cerarjevim odstopom seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji. Nato bodo sledili postopki iskanja kandidata za novega mandatarja oziroma razpis predčasnih volitev.

Odstop predsednika vlade mora predsednik DZ-ja, kot je poročal Radio Slovenija, uvrstiti na dnevni red seje državnega zbora najpozneje teden dni po prejetju obvestila o odstopu. Predsednik vlade ima pravico odstop obrazložiti v državnem zboru. O odstopu predsednika vlade DZ ne glasuje, ampak le ugotovi, da mu je prenehala funkcija.

Nato se začne iskanje novega predsednika vlade. Predsednik republike opravi posvetovanja s predstavniki poslanskih skupin in preveri, ali namerava katera predlagati mandatarja. Če ugotovi, da ne, ali če so poskusi izvolitve mandatarja neuspešni, sledijo postopki, ki pripeljejo do razpisa predčasnih volitev, ki bi bile lahko od 40 do 60 dni po razpustitvi parlamenta.

Redne volitve naj bi predsednik republike Pahor najverjetneje razpisal 10. junija. Predčasne volitve pa bi bile lahko približno mesec dni prej, to je maja.

V nocojšnji Tarči bo potekal pogovor s političnim vrhom o vzrokih in posledicah odstopa premierja Mira Cerarja. Oddajo Tarča boste lahko spremljali ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija.


Med opravljanjen tekočih poslov bo vlada močno omejena
Ne glede na to, ali bodo volitve redne ali predčasne, bo morala vlada do imenovanja nove opravljati tekoče posle. Toda vlada je med opravljanjem tekočih poslov pri svojih odločitvah omejena, tako recimo ne more spreminjati zakonov, imenovati in razreševati funkcionarjev in za državni proračun nalagati novih finančnih bremen, opozarja pravnik Rajko Pirnat, zaradi česar se bodo po Pirnatovem mnenju težko nadaljevala pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Kot je pojasnil, gre sicer za zadevo, ki mora teči, saj je vlada k pogajanjem s stavkajočimi tudi zavezana, toda "končni rezultat je prevzemanje novih finančnih bremen, kar pa gotovo ni tekoča zadeva". Vlada se tako lahko pogaja, a o novih finančnih izdatkih ne more odločati, je pojasnil.

Cerarjeva vlada trenutno sicer še ne opravlja tekočih poslov. To se bo namreč zgodilo potem, ko se bo z njegovim odstopom seznanil DZ, kar se mora zgoditi najpozneje v sedmih dneh. Pirnat meni, da v tem času vlada ne bo sprejemala pomembnejših odločitev.

VIDEO
Kako odstop vidijo politične stranke?
VIDEO
Cerar bo odstop pojasnil Pahorju
G. C., T. H.
Prijavi napako
Komentarji
mali_piscek
# 15.03.2018 ob 08:02
Sedanja vladna garnitura je naredila veliko napak, pa tudi veliko dobrega, če smo pošteni.

Cerar je delal pošteno, vendar ne moreš nič, če je okoli tebe vse gnilo in nimaš lopate za kidanje dreka.

Glede kandidatov na naslednjih volitvah lahko samo rečem, da se nam v prihodnosti slabo piše. Ni ga enega, ki bi si zaslužil biti premier.

Slovenij ni zrela za demokracijo. Slovenija bi potrebovala POŠTENEGA absolutnega monarha, ki bi iztrebil golazen.

Tudi varianta tehnične vlade bi bila boljša od demokracije na slovenski način. Žal tisti, ki bi bili sposobni biti v tehnični vladi, te vloge najverjetneje ne bi sprejeli, ker niso tako neumni.

Slabi časi prihajajo.
mihamiha23
# 15.03.2018 ob 08:10
rok trajanja sd,sds in desus je potekel.smrdi po skisanem
alkimistos
# 15.03.2018 ob 08:04
Štrukelj pa s SVIZCI na drevo pa igrače sabo pa v jok.... V Kamniku se že kuje nov odrešenik, in čez dobra tri leta se bo zgodba ponovila. Ampak nič bat.. bodo že našlji naslednjega...
Luka Novak
# 15.03.2018 ob 08:10
Volitve maja ali junija? Odločiti bo moral predsednik Pahor

Ni važen datum, važno, da nas sreča pamet !
SamoRes
# 15.03.2018 ob 08:04
Kot vemo, sta bila Bratuškova in Cerar posledica tega, da Janša ne zmore etične drže in odstopiti, celo iz zapora je prihajal v parlament, kar je nepojmljivo.
Tako bomo tudi te volitve primorani podpreti tistega, ki mu bo preprečil pohod na oblast.
Ne predstavljam si države kjer bi vladal Janša z notranjim ministrom Kanglerjem in ministrom za delo in družino Primcem.
gre888
# 15.03.2018 ob 08:09
Maja naj bodo. Zakaj bi poslanci bili še tri mesece na počitnicah.
pobrisan
# 15.03.2018 ob 07:59
Sedaj naj se uskladijo datumi, da bodo volitve in referendum na isti dan.
reader
# 15.03.2018 ob 08:08
Cerar je dokazal da lahko mirno izpustimo tisti (m). Pravi in prvi državnik, ki je odstopil, ker je prav, medtem ko so Janšo morali vleči iz pisarne. Iz Državnega zbora tudi, no tam ni uspelo.

To je nova politika in upam da bodo nove volitve to pokazale, da lahko odločamo kaj več kot med staro in še starejšo mafijo.
prim00z
# 15.03.2018 ob 08:06
Heh, pripravimo se na nov obraz in staro zaledje.
tanj
# 15.03.2018 ob 08:12
Premier Miro Cerar je v četrtek zvečer sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru.

MMC če popravite - včeraj je bila sreda, četrtek je komaj danes :-) Vsaj tu pri nas...
Uomo Tigre
# 15.03.2018 ob 08:15
Tukaj ga je najbolj Svizec nasrkal. Zdaj se nima s kom pogajat.
gospod iskreni
# 15.03.2018 ob 08:25
Ljudje volite tistega ki je najbolj normalen. Pa naj ena stranka sestavi vlado in to je to. Kar se dogaja s temi nasimi koalicijami pac ni normalno. Židan in Erjavec se sedaj delata kot da nista del te koalicije, ubistvu sta bila pa najslabsi del. To nima nobenega smisla vec. Referendu v tri krasne ko se ve da to morjo naredit
Bivši uporabnik
# 15.03.2018 ob 08:00
Vseeno ali bo maja ali junija, verjamem v zdravo pamet Slovenskih volicev in da bodo glasovali tako, kot jim bodo narekovale verodostojne ankete.

Zgodba s 2. tirom in maketo se v Sloveniji ponavlja na vseh podrocjih.
muser
# 15.03.2018 ob 08:11
Kaj pomaga, če bojo spet volitve? Jst res nevem koga naj volim, ker ni NITI ene pametne alternative.
stewie
# 15.03.2018 ob 08:17
SamoRes
# 15.03.2018 ob 08:04
Ne predstavljam si države kjer bi vladal Janša z notranjim ministrom Kanglerjem in ministrom za delo in družino Primcem.


V Janševi vladi bo Kangler prej postal kak kmetijski minister, glede na to, kaj vse je sam uspel v vseh letih županovanja v prostem času na svoji posesti pridelati. Če bo tak vzorec kmetovanja prenesel na celo državo, postanemo prava kmetijska meka celotne EU!
Seneca
# 15.03.2018 ob 08:11
Še enkrat se je pokazalo, da iz akademskih vod ne moreš direktno v politiko, kjer je za njih neko povsem novo okolje, polno spletkarjenja. Še iz gospodarstva je težko, a vseeno lažje.
borand
# 15.03.2018 ob 08:12
Sviz pa nič vse tiho, aja tast kuje novo taktiko še on je presenečen
Druga Švica
# 15.03.2018 ob 10:28
Če smo zrel narod, bomo poslali domobrance (SDS) in partizane (SD) na smetišče zgodovine, penzioniste (Desus) pa v penzijo.
1upanje
# 15.03.2018 ob 12:37
Cerar uradno obvestil DZ o odstopu z mesta premierja

Ivan česa takega ni zmožen - kapa dol Cerarju !!!
Ppiikkaa
# 15.03.2018 ob 08:38
rav4: "Pri prebiranju forumov se sedaj vidi kako pokvarjen narod smo." Ni res, ljudstvo je nevedno, neumno in zavedeno, nikakor ne pokvarjeno. Lahko bi rekli, da je butasto, Butalci torej.
GoodFella
# 15.03.2018 ob 09:28
Če ima ta narod kaj pameti, bo dal še en mandat Cerarju, ki je po dolgem času eden od sprejemljivejših premierjev. In takih je bilo malo. Ne vem, kaj lahko ponudijo Janša (razen revanšizma), Židan (kaj je stranka SD sploh izpeljala koristnega v tem mandatu), Erjavec (komentar niti ni potreben) in Šarec, ki mu morajo prišepetovalci in botri sedaj s pospešeno hitrostjo pisati program, ki ga očitno nima.
Joker
# 15.03.2018 ob 09:26
prizemljeen,

jaz vedno volim ZA nekoga, ki ni Janša ali njegov ritoliznik.
Me je pa Cerar z včerajšnjim nastopom res pozitivno presenetil.
veza
# 15.03.2018 ob 08:31
In res me zanima, kje bodo končali sedanji poslanci SMC in ministri in terenski sodelavci, večina jih je že zbežala iz potapljajoče se ladje, eni se bodo držali do konca, mnogi bodo izginili iz prizorišča.
Če se bo SMC obdržala, bo nujno potrebna notranje katarze.
alcatraz
# 15.03.2018 ob 09:06
Dobovšek je en nakladač.
Lluka
# 15.03.2018 ob 08:21
V Postojni se je baje že odprla pisarna MArjana Šarca.....
čik
# 15.03.2018 ob 12:02
SD,SDS in DESUS bi morali ostati pred vrati parlamenta,če bi slovenec imel kaj pameti :)
Bivši uporabnik
# 15.03.2018 ob 11:04
Gremo se srecolov:
a.) Kdo najbolj zadene datum, ko bo Jani Möderndorfer prestopil k Sarcu
b.) Katero ministerstvo bo v naslednji vladi prevzel phesednik Desusa, Kahel Ejavc.
igorak
# 15.03.2018 ob 10:12
Ni važno kdaj bodo. Cerar je s to gesto pokazal, da si vendarle zasluži moj glas.
SamoRes
# 15.03.2018 ob 09:49
In vi boste zopet volili stare obraze.
Tiste, ki so na sceni že 25 let in vsake volitve ponavljajo kaj bodo naredili, ko so na oblasti pa tega ne storijo.
Desnica celo v paketu voli Janšo in Pahorja, edina komunista, ki sta še v vrhu politike.
veza
# 15.03.2018 ob 08:41
Zame je včeraj zmagala izjava Vilija kovačiča- ustanavljamo novo stranko, predsednik bo M. Zupančič, podpredsednika jaz in Duhovnik.
Res, to je demokracija, ko že veš, kdo bo izvoljen, kam smo padli.
alcatraz
# 15.03.2018 ob 09:11
link do današnjega takšnega biserčka:
http://novice.najdi.si/predogled/novica/
8c6a7e972855fa92a9a29c12d7611954/Pozarep
ort-si/Naslovnica/Topolko-glavni-krivec-za-maketo-najeto-seksi-svetovalko-Tanjo-od-novoletne-zabave-dalje-pla%C4%8Duje-po-120-evrov-na-dan


požar, ki laže po spletnih straneh o svoji izobrazbi, to je zate kredibilno?
kreden2
# 15.03.2018 ob 13:33
Madona Miro je moral pa velik pipc zapret, da ga vsi tako sovražjo. Židanovi in Erjavčevi so najbolj nestrpni hahahah ... vsi hočjo košček tiste miljardice od proge.
ajvard
# 15.03.2018 ob 12:00
moj izbor je preprost, ne volim ex komunistov. zato najprej odpade SDS.
zaradi ĐĐ-ja ponovno ne bomo dobili desne vlade. ta človek je naredil toliko škode desnici, da skoraj verjamem teoriji zarote, da gre za Kučanov projekt!
Vongobongo
# 15.03.2018 ob 09:47
Po programu , je najboljsa stranka Piratov ;) A tega neboste volili , ker imate radi stare ljudi v politiki. Tako levi kot desni ;) Kj cmo taki ste ;p
krosnjar
# 15.03.2018 ob 08:18
Stranke Bojana Dobovška se ne sme nikjer v medijih omenjati. Zelo pomenljivo...
a-dee-jay
# 15.03.2018 ob 14:15
Na volitvah bom ponovno volil Cerarja.
SD-pijavka
# 15.03.2018 ob 11:00
Zdaj pa hijene z SD-ja v napad in vso njihovo gnojnico bodo zlile po Cerarju čeprav je on eden redkih dobrih v tej koaliciji.
mataj
# 15.03.2018 ob 10:24
Kakšna je razlika, če so volitve dva ali tri tedne prej, kot bi bile redne???? Jaz bi rekel, da je Cerarjeva poteza taktično dobro izbrana in da bo v koaliciji s Šarcem po naslednjih volitvah. Ljubljeni vodja bo pa spet doživel mokre sanje. Pa še to: Na ponovljenem referendumu, kateri bo seveda pred volitvami, pa bo rezultat enak, kot pri prejšnjem. Takrat pa bo Vili dokončno utihnil!
SamoRes
# 15.03.2018 ob 10:05
Kar se volitev tiče pa dajmo uzakonit obvezno udeležbo ali pa še bolje možnost glasovanja prek interneta.
Tako polovica ljudi, predvsem mladi, sploh ne pride na volitve, ker se jim ti stari obrazi že gnusijo in jim ne ponujajo nič za kar bi bilo vredno oditi na volitve.
Volitev se tako udeleži predvsem najbolj fanatični del strankarskih vernikov in imamo Pahorje in Janše, ostali najbolj sposobni tako niti ne upajo kandidirat.
Jožeine
# 15.03.2018 ob 08:21
Upam, da bodo parlamentarci premogli toliko pameti in vse skupaj spakirali v en dan, vse volitve in referendum!
SamoRes
# 15.03.2018 ob 08:20
pkorosec
# 15.03.2018 ob 08:17
Volite tako kot bi se odlocili za nakup novega avtomobila.

V primeru sds je potem tako kot bi volil Zastavo 101
gubceva11
# 15.03.2018 ob 13:14
Vsa čast, dobil moj glas.
sumtb
# 15.03.2018 ob 10:32
In zakaj bo danes na sporedu omizje kriminalnih političnih strank, namesto da bi zavrteli kot po programu drugi del raziskovalne oddaje o Bančni luknjii ???

Mislim da je bolj pomembno da se po islandskem vzoru razšisi z nesnago, kot da gledamo že 25 leto ene in iste obsojence in populiste kako lapajo v praznjo.
Vongobongo
# 15.03.2018 ob 10:07
Problem Slovenije so stari ljudje, ki se drzijo starih politikov , k pijanc plota ;p
patria
# 15.03.2018 ob 20:06
Zaradu Janševega ZUJ-fa so upokojenci izgubili do 18% pokojnine, v času krize nas je hotel predati v roke zloglasne trojke, to bi pomenilo 20-30% padec pokojnin in plač, vse bi plačali upokojenci in delavci , seveda elite nebi čutile krize, potrebno se je malo spomniti nazaj in temu primerno gojiti pričakovanja za prihodnost , ne pa imeti zelo kratek spomin , ko greš na volitve, nikoli Janše in Nsi , ki imata podobne cilje, to je izkoriščanje upokojencev in delavcev ter bogatenje že tako bogatih elit.
sivinaa
# 15.03.2018 ob 15:56
vir 24ur "Cerar dan po odstopu že napovedal odločno bitko za nov mandat"

Več kot očitno je, da je bil odstop šolska šahovska poteza. Nekateri pa njegovo potezo smatrajo celo kot potezo pokončnega človeka.

Bi verjela v zadnjo, če bi z odstopom naznanil tudi konec politične kariere. Tako pa je vse skupaj zgolj predvolilna tekma.
mataj
# 15.03.2018 ob 14:17
Vsaj do jeseni je Miro zamrznil svizce, kar ni kar tako.
kapljač
# 15.03.2018 ob 11:55
SD in Desus se v zadnjem času obnašata kot pravi prostitutki.
zigag
# 15.03.2018 ob 11:33
Volil bom znova Cerararja. Ko bo nekdo ponudil boljšega predsednika vlade, bom razmišljal o alternativi.

Do takrat ima Cerar moj glas.
Bivši uporabnik
# 15.03.2018 ob 10:53
@red_horse
Ce smo zrel narod, bomo izvolili Piratsko stranko
Piratska stranka je le še ena dokaj ekstremno leva stranka, ki podpira standardne levičarske ideje, kot so "več sociale" in novodobni debilizem okoli trans oseb. Mene nič ne moti, da niso v parlamentu.
Kazalo