Novinarska združenja so zaskrbljena zaradi sprememb na Dnevniku. Foto: MMC RTV SLO
Novinarska združenja so zaskrbljena zaradi sprememb na Dnevniku. Foto: MMC RTV SLO
Novinarji
Urednika časopisa bodo lahko imenovali tudi brez soglasja novinarjev, ki sestavljajo uredništvo. Foto: MMC RTV SLO
Še en poseg v novinarsko avtonomijo

Po novem na Dnevniku pri menovanju odgovornega urednika časopisa ni več treba dobiti soglasja novinarjev. "Zadnji dogodki na Dnevniku kažejo, da stranka Zares ne zaupa več niti novinarjem, ki so bili že doslej bolj naklonjeni levi kot desni politični opciji, in da želi imeti popoln nadzor nad mediji," so prepričani v Združenju novinarjev in publicistov. Po njihovih besedah Bojan Petan, lastnik družbe DZS, ki večinsko obvladuje časopisno družbo Dnevnik, spada v politični krog Gregorja Golobiča.

Poudarjajo, da se s takšnim ukrepom ukinjanja pravico, ki je povečevala stopnjo novinarske avtonomije v mediju. Tako se sklicevanje na večjo novinarsko avtonomijo, ki naj bi jo zagotovil novi zakon o RTVS, kaže kot zares velika laž Golobiča in njegove ministrice za kulturo Majde Širca, še pravijo.

Zares zavrača obtožbe
Na njihove besede so se odzvali v poslanski skupini Zares, kjer, kot pravijo, težko razumejo "patološko obsedenost Združenja novinarjev in publicistov s stranko Zares in Gregorjem Golobičem". V poslanski skupini poudarjajo, da nimajo in ne morejo imeti nikakršne vloge pri odločanju skupščine delničarjev Dnevnika.

Obžalujejo tudi odločitev delničarjev, ki prekinja še zadnjo in edino dobro prakso soodločanja novinarjev pri imenovanju odgovornih urednikov. Hkrati pa se zavezujejo, da si bodo prizadevali v okviru spreminjajoče se medijske zakonodaje zagotoviti uredništvom in novinarjem primerne oblike soodločanja.

"Gre za grob poseg v neodvisnost dela"
Nad odločitvijo delničarjev Dnevnika so zgroženi oziroma razočarani tudi v Društvu novinarjev Slovenije in v izvršilnem odboru Aktiva novinarjev Dnevnika. Po mnenju aktiva pomeni takšna odločitev grob poseg v neodvisnost novinarskega dela, ki da se je v medijskih hišah, v katerih so takšno rešitev že uvedli, pokazal za izredno škodljivega.

Društvo novinarjev Slovenije pa je izrazilo "globoko razočaranost nad lastniki Dnevnika, ki so krizo, ki jo je povzročila uprava s posegi v uredništvo in vodenje časopisa, začeli reševati s posegi v novinarsko avtonomijo".

Še en poseg v novinarsko avtonomijo