NPU ima novo delovno skupino za področje nezakonitih migracij. Foto: BoBo
NPU ima novo delovno skupino za področje nezakonitih migracij. Foto: BoBo

Septembra je vršilec dolžnosti šefa policije Andrej Jurič nekdanji prvi policistki Tatjani Bobnar, vodji službe za stike z javnostjo Vesni Drole, razrešenemu prvemu kriminalistu Boštjanu Lindavu ter kriminalistoma Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Tini Pahor in Marku Koširju poslal elektronsko sporočilo, da so izbrani v posebno vladno delovno skupino, ki se bo ukvarjala z migracijami.

Sami hudi strokovnjaki in profesionalci, ki jim kot direktor zaupam, je takrat branil svojo odločitev, a je bilo vsem jasno, da so bili v skupino imenovani predvsem tisti, ki jih je bilo treba umakniti.

In enak recept uporablja novi direktor policije Anton Olaj. Pod krinko reševanja zaostankov je ustanovil novo skupino, v kateri pa so se spet znašli preiskovalci iz NPU-ja, ki so moteči za oblast.

Olaj: Vodilo policije je zakonitost, policistom bom kril hrbet

Med njimi vodja preiskav, ki je med drugim bdel nad preiskavo spornega nakupa zaščitne opreme, kjer je glavni osumljenec kaznivih dejanj gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pa pomočnik direktorja NPU-ju David Antolovič, ki je bil že imenovan v "kazensko" skupino za migracije.

V obeh skupinah bosta sedela tudi Pahorjeva in Košir, ki sta preiskovala domnevne nepravilnosti prejšnje Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, zaradi česar sta bila zaradi ponarejanja listin in zlorabe uradnega položaja kazensko ovadena Matej Tonin in Žan Mahnič.

Policija: Očitki glede vmešavanja politike popolnoma neutemeljeni

Iz policije so sicer v zelo splošnem odgovoru sporočili, da NPU deluje avtonomno, strokovno in zakonito. Očitki glede vmešavanja politike v konkretne predkazenske postopke in zaradi tega premeščanje zaposlenih Nacionalnega preiskovalnega urada v t. i. delovne skupine pa da so popolnoma neutemeljeni.

Ni pa odgovora, zakaj s premestitvami v razne skupine siromašijo enote, ki imajo že tako ali tako zaostanke. Iz sporočila je namreč tudi razvidno, da se medtem na NPU-ju ni zaposlovalo novih kriminalistov iz drugih uprav. Tja sta bila začasno premeščena le dva kriminalista, pa še to za področje organizirane, ne pa gospodarske kriminalitete.