Karl Erjavec in Marjan Šarec interpelacijo vidita v kontekstu prihajajočih evropskih volitev. Foto: BoBo

Čeprav je tudi po odzivu premierja Marjana Šarca, ki je Erjavcu stopil v bran in njegovi poročili ocenil kot ustrezni, pričakovati, da ga bo podprla celotna koalicija, so iz SAB-a sporočili, da bodo počakali na ministrov odgovor na očitke. Kot so dejali, pričakujejo, da bo imel Šarec pri Erjavcu enake vatle kot pri drugih ministrih, ki so morali že zapustiti položaj. Prvi je bil prav kohezijski minister iz vrst SAB-a Marko Bandelli.

Tako Erjavec kot Šarec sta prepričana, da v ravnanju Erjavca pri razrešitvi Mihe Škerbinca in vlogi vojaške obveščevalne službe, katere zlorabo v SDS-u očitajo Erjavcu, ni bilo nič nezakonitega. Erjavec je ponovil, da interpelacijo razume predvsem v smeri želje SDS-a, da bi ohranila vpliv v vojski. "To ni vojska SDS-a ali pa vojska Karla Erjavca, Janeza Janše, ampak je to vojska vseh državljank in državljanov Republike Slovenije," je dejal ob robu dnevov medgeneracijskega sožitja, ki te dni potekajo v Ljubljani.

Medtem sta podporo interpelaciji napovedali opozicijski stranki SNS in NSi. Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je pojasnil, da so za podporo interpelaciji najmanj trije razlogi, in sicer katastrofalno kadrovsko stanje v Slovenski vojski, težave glede opremljenosti SV in po njihovem mnenju zloraba vojaške obveščevalne službe v politične namene.

Prvak SNS-a Zmago Jelinčič pa je ocenil, da je vsebina interpelacije, ki jo bodo sicer podprli, preozka. Med drugim Jelinčič Erjavcu očita, da ni uredil zaposlovanja vojakov po 45. letu, čeprav je možnost za njihovo prekvalifikacijo. "Nič ni naredil, razmišlja le o svojem položaju," ugotavlja Jelinčič in Erjavcu nalaga odgovornost za katastrofalno stanje v SV.

Šarec je zagotovil, da bo Slovenija kot članica Nata izpolnjevala svoje obveznosti glede vojaškega urjenja. Foto: BoBo

Američane skrbelo zaradi prepovedi nočnih vaj na Počku?

Televizija Slovenija je v ponedeljek poročala, da naj bi Američani razmišljali, da v prihodnjih letih ne bi več v tolikšnem obsegu sodelovali na vajah v Sloveniji. Problematična naj bi bila predvsem prepoved nočnega streljanja na vadišču na Počku, saj taka prepoved ne ustreza realnim razmeram bojevanja.

V povezavi s tem se je minister Erjavec prejšnji teden sešel z odpravnikom poslov na ameriškem veleposlaništvu Guatamom Rano. Kot je pojasnil, sta se srečala na njegovo željo. "Tudi zato, da mu razložim, kaj pravzaprav se dogaja v Slovenski vojski, in zlasti, da mu razložim, da vaje, ki so predvidene v tem obdobju – in to gre za več vaj, gre za regionalne vaje – niso nikakor ogrožene, da bodo izvedene v skladu z dogovori, ki so bili sklenjeni," je povedal minister in dodal: "Skrb Američanov je odveč in tudi nimajo skrbi."

Šarec in Erjavec se strinjata, da se potencirajo tudi težave z migracijami

"Vidimo, da se zadeve zelo zaostrujejo, da se umetno napihujejo težave v povezavi z migracijami, ki jih policija, tudi s pomočjo Slovenske vojske, obvladuje. Prepričan sem, da po 26. maju, ko bodo evropske volitve mimo, se bodo tudi tenzije od SDS-a, ki je največja opozicijska stranka, umirile," je dejal Erjavec.

Ob tem je zatrdil, da je dnevno v stikih s policijo in notranjim ministrstvom. "Glede na njihova pričakovanja bomo povečevali število vojakov na južni meji. Mislim, da je že v simbolnem smislu zelo pomembno, da je Slovenska vojska tam prisotna. Treba je vedeti, da se migranti zelo bojijo vojaške uniforme. Slovenska vojska lahko že s svojo prisotnostjo zelo preventivno vpliva na dogajanja na južni meji," je dodal.

Premier Šarec pa je spomnil, da so nezakonite migracije prisotne že dolgo, "samo zdaj se to nekoliko potencira". Kot je dejal, obstoja nezakonitih migracij nikoli ni zanikal, a je znova zatrdil, da policija in vojska opravljata svoje delo. Dodatno ograjo so naročili že pred časom, je pojasnil, ko je policija ugotovila, da so še območja, kjer je meja prepustna.

Šarec je prepričan, da je ustvarjanje panike in nemira nepotrebno. "Tisto, ko nekateri pravijo, da se do zdaj niso zaklepali, zdaj pa se morajo ... veste, tudi v Ljubljani vprašajte ljudi, koliko časa se zaklepajo v svoja stanovanja," je opozoril. Dodal je, da so "vedno pripravljeni iti tudi v Belo krajino in na vsa območja Slovenije, se pogovorit z ljudmi, jim zagotovit, da je Slovenija varna". Nedavni protest za varno mejo v Črnomlju pa je označil za strankarski shod. "Tukaj je vsakomur jasno. Kdor je videl politike, ki so bili tam, mu je to jasno," je dejal.

Cerar: Zmanjšati moramo potrebe po migracijah

Dejavnosti vlade glede nezakonitih migracij je ob robu strankarskih dejavnosti v Mariboru komentiral tudi prvak SMC-ja in zunanji minister Miro Cerar. Ali so ukrepi zadostni, bodo po njegovih besedah pokazali prihodnji tedni in meseci. "Pomembno je, da se ukrepa, da je policija pozorna, da je ministrstvo pozorno na razvoj dogodkov," je dejal.

Glede zunanje politike pa je dejal, da Slovenija pri preprečevanju nezakonitih migracij sodeluje tako z državami proti Balkanu kot tudi z drugimi evropskimi državami. Avstrijske kolege je že opozoril, da si Slovenija želi ukinitve nadzora na medsebojni meji, ob vedenju vladnih partnerjev pa je govoril tudi z italijanskim kolegom o možnosti skupnih policijskih patrulj ob italijansko-slovenski meji.

Po njegovih besedah je zelo pomembno, da "ostanemo uravnoteženi, da seveda na zunanjih mejah Evropske unije pomagamo, da se bo nadzor nad nezakonitimi migracijami krepil". Hkrati se po njegovih besedah celotna Evropa trudi pomagati pri krizah v Afriki, Bližnjem vzhodu in Aziji. Pri tem je Slovenija dejavna, "še posebej s svojo pomočjo ženskam v teh okoljih, kjer so zelo deprivilegirane, diskriminirane". "Pomagamo tudi otrokom in drugim ranljivim skupinam. Kajti če se bodo te skupine afirmirale bolj, še posebej če bodo ženske dobile večjo vlogo v družbi, politiki in sicer, bodo tudi v teh okoljih prisotne manjše skrajnosti, bo manj konfliktov in manj potrebe po migracijah," meni Cerar.

Interpelacija po mnenju Erjavca le predvolilni vihar