Karl Erjavec zavrača očitke, da je zlorabil vojaško obveščevalno-varnostno službo za razrešitev poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Foto: BoBo
Karl Erjavec zavrača očitke, da je zlorabil vojaško obveščevalno-varnostno službo za razrešitev poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca. Foto: BoBo

Minister za obrambo Karl Erjavec ocenjuje, da je interpelacija, ki jo je zoper njega napovedala stranka SDS, neutemeljena, prazna in brez pravne podlage, je dejal v izjavi za javnost na obrambnem ministrstvu. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja v Slovenski vojski (SV) in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito.

Razrešitev poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca se želi po njegovem mnenju izkoristiti za politizacijo tega primera. "Od obstoja SV so vselej imenovali in razrešili poveljnike poveljstva sil brez obrazložitve," je poudaril in dodal, da je bil tudi Škerbinc imenovan ter razrešen brez obrazložitve. Erjavec ga je razrešil 5. aprila na predlog načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc.

Prva interpelacija v Šarčevi vladi


Po Erjavčevih navedbah stroka meni, da je tudi Obveščevalno-varnostna služba ministrstva (OVS) v tem primeru ravnala v skladu z zakonom in predpisi. Zbirala je informacije o dogodku, ko naj bi Škerbinc pred postrojem in na svojem kolegiju razpravljal o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba. Poročilo o tem, ali so informacije držale, je sicer tajno in ga Erjavec ne razkriva.

Ponovil je tudi kritike na račun Sindikata vojakov Slovenije, ki je sporočil, da je Erjavec izgubil njihovo zaupanje, stranke pa pozval k interpelaciji ministra. Erjavec ocenjuje, da je to ravnanje zunaj zakonitega delovanja sindikata, saj ne gre za sindikalno dejavnost, ampak za zlorabo sindikata, ki da je stopil na politično polje.

Na interpelacijo bo pravočasno odgovoril, ko bo vložena in bo z njo seznanjen, je napovedal minister in spomnil, da tokratna izjava temelji zgolj na informacijah iz medijev.

Šarec pričakuje pojasnila
Premier Marjan Šarec je v ponedeljek sporočil, da od ministra pričakuje poročilo glede sklepov komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter glede zamenjave Škerbinca. Knovs je namreč 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici Generalštaba Alenki Ermenc oz. njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov.

Sorodna novica Je Erjavec pri razrešitvi Škerbinca zlorabil vojaškoobveščevalno službo?

Knovs je sicer s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imel zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Erjavec je napovedal, da bo poročilo Šarcu poslal danes ali v sredo.

Šarec je medijem dejal, da bo po prejemu ministrovega pojasnila šele "razvidno, kaj je na stvari in kaj ni".

O napovedani interpelaciji SDS-a pa pravi, da je bila ta pričakovana. "Oni so mojstri tega, tako da verjamem, da nas ne bodo razočarali."

Šarec kritičen do sindikata vojakov

V ponedeljek je sicer Sindikat vojakov Slovenije predsedniku odbora DZ-ja za obrambo Samu Bevku poslal predlog za sklic nujne seje odbora. Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra, ki je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra. Premier Šarec sicer meni, da je sindikat s tem šel predaleč. "Vemo, kakšne so njegove pristojnosti. Če sindikati vse vodijo, potem tudi vlade ne potrebujemo."

Erjavec zavrača očitke iz interpelacije

Stranke se ne opredeljujejo

Večina strank je še zadržana do napovedane interpelacije. DeSUS je medtem svojemu predsedniku Erjavcu, ki se sooča z očitki glede zlorabe vojaške obveščevalne službe, že stopila v bran.

"Sklepe so sprejeli nadobudni mladi obramboslovci, ki ne morejo učakati določenih zadev," je danes dejal vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša, ki je prepričan, da bo DeSUS tudi po interpelaciji edina stranka koalicije, ki še ni izgubila nobenega ministra. Po njegovih ocenah namreč "ni nobene temeljne obrazložitve za to, da bi obtoževali ministra za posle, ki sodijo v njegove kompetence". Tako kot Erjavec je Jurša poudaril, da OVS ni ravnala zunaj okvirov svojega delovanja. Če bo razlog za interpelacijo Škerbinc, pa po Jurševih ocenah "SDS ščiti svojega visokega častnika".

Vodja poslancev LMŠ-ja Brane Golubović je napovedal, da bodo počakali na vložitev interpelacije in na odziv ministra, zatem pa se odločili kot koalicija. Prav tako bodo počakali na poročilo, ki ga je od Erjavca zahteval premier, vendar v LMŠ-ju po Golubovićevih navedbah verjamejo, da je minister ravnal v skladu z zakonodajo. Ocenil je še, da vse kaže na politizacijo vojske, kar je žalostno. "V sodobnih vojskah se vojaško umazanega perila ne pere v javnosti, mi pa smo v zadnjih tednih priča prav temu," je dejal.

V SD-ju napovedane interpelacije ne komentirajo. Da bi jo podprli v SMC-ju, je po prvih ocenah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča zelo malo verjetno. Je pa dejal, da ta interpelacija ni nič neobičajnega za SDS, "pravzaprav so letos celo nekam pozni". O samem ravnanju Erjavca se v SMC še niso opredelili, zanje pa bo bolj kot sklepi Knovsa pomembno poročilo Erjavca premierju.

Poslanec SAB-a Marko Bandelli, ki je ministrski položaj moral zapustiti po pozivu Šarca, je danes glede ravnanja pri interpelaciji dejal, da bodo najprej počakali na dejstva, nič pa ni izključeno. "Predsednik vlade je z zahtevo mojega odstopa postavil zelo visoke standarde," je spomnil Bandelli, ki od Šarca zdaj pričakuje enake vatle tudi pri drugih.

Nekatere stranke so ob tem kritične do Sindikata vojakov Slovenije, čigar zaupanje je Erjavec izgubil in zato poziva k interpelaciji.

Za Juršo je ravnanje sindikata noro in nepojmljivo, ob čemer se sprašuje, kdo v svetu ima sploh sindikat znotraj vojske. Prav tako je poziv sindikata čez meje dopustnega ravnanja za SMC, saj da gre za vpletanje v zakonodajno vejo oblasti. "Sami bomo odločali o tem, ali bomo kakšno temo obravnavali. Še posebej od vojske ne potrebujemo nobenih sugestij," je poudaril Zorčič.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat pa ocenjuje, da je stvar izjemno resna: "Če sindikat pravi, da je njihov minister izgubil zaupanje, je zadeva zaključena." Bolj kot vedno znova spremljajo negativne ocene pripravljenosti SV-ja, bolj namreč zaupajo sindikatom SV-ja, je pojasnil Horvat in dodal, da bo moral Erjavec razmisliti, kako naprej.

Horvat je napovedal, da bodo v NSi-ju interpelacijo preučili in zatem zavzeli stališče. Če bodo povabljeni k sopodpisu in če bodo ocenili, da je besedilo ustrezno, bodo podpise prispevali. Ni se konkretno izrekel glede ravnanja Erjavca, spomnil pa je na poročanje podpredsednika Knovsa, da je minister zlorabil OVS. "Zloraba pomeni, da mora minister oditi," je dodal Horvat.

V Levici se še niso odzvali.