Iz odgovorov Ljudmile Novak o načinu kadrovanja je mogoče sklepati, da njeni stranki ne odgovarja. Foto: BoBo
Iz odgovorov Ljudmile Novak o načinu kadrovanja je mogoče sklepati, da njeni stranki ne odgovarja. Foto: BoBo

Jaz se držim načela, da ne govorim slabo o vladi, v kateri sem, in o svojih koalicijskih partnerjih, tako da se bom vzdržala pri tem odgovoru.

Ljudmila Novak na vprašanje o tem, kako je videti seja vlade, na kateri se predstavijo kadrovske rešitve

"NSi zaenkrat v vladi vztraja, dokler bo vlada učinkovita, dokler bo lahko izvajala pomembne ukrepe za Slovenijo. Seveda pa nikomur ne preprečujemo ali branimo, da bi sestavil novo vlado, da bi sestavil konstruktivno nezaupnico," je dejala Ljudmila Novak.

V NSi-ju nad predčasnimi volitvami niso navdušeni. "Mislim, da nobena od parlamentarnih strank ni nad tem navdušena," je dodala predsednica SDS-ove edine preostale koalicijske partnerice.

"Nova Slovenija ne podpira določenega vodje ali določene stranke. Mi pravimo, da je za Slovenijo najbolje, da ta vlada deluje naprej," je poudarila Ljudmila Novak. "Sedanji predsednik vlade je pač dejal, da ne bo odstopil. Nihče ga ne more prisiliti, da mora on odstopiti in sprožiti te postopke. Na drugi strani imamo pa stranke, ki govorijo o konstruktivni nezaupnici, novi vladi, in sedaj je na teh strankah, da to izvedejo. Lahko izvedejo tudi tako, da izglasujejo konstruktivno nezaupnico in potem pride do predčasnih volitev tudi po tej poti, v kolikor jih želijo."

Predčasne volitve šele prihodnje leto
Da se to ni zgodilo, pa Ljudmila Novak pripisuje dejstvu, da si te stranke predčasnih volitev v bistvu ne želijo. Če pa bi predčasne volitve že bile, pa v NSi-ju predlagajo, naj ta vlada začasno dela naprej, volitve pa naj se izvedejo ali junija 2014 hkrati z evropskimi volitvami ali jeseni z lokalnimi. Tako bi prihranili tako čas kot denar, je dejala predsednica NSi-ja.

Dejala je, da se ji sicer ne zdi primerno, da bi šli v neko drugo koalicijo, ker so se zavezali tej, a dodala: "NSi nima problema, da bi s komer koli sodeloval, bodisi v opoziciji ali koaliciji, če bodo predlogi dobri oziroma tudi v skladu z našim programom."

Odločitev DL-ja, SLS-a in DeSUS-a za izstop iz koalicije je Ljudmila Novak označila za prenagljeno, kar so v teh strankah po njenih besedah pozneje tudi ugotovili. "Vendar ko stvari postaviš tako ultimativno, je potem težko narediti korak nazaj," je dejala.

Pogovor pri predsedniku države Borutu Pahorju je označila za dobrega in konstruktivnega. "Menim, da smo se vse stranke zavedale, da se je treba pogovarjati in da nam tudi ulica in javnost na nek način govorita: 'Dajte, dogovorite se, sporazumevajte se, iščite skupne rešitve'," je dejala. Na vprašanje, koga ima v mislih, ko pravi, da jih ulica poziva k pogovorom - glede na to, da se jih na protestih poziva k odstopu -, je Novak odgovorila: "Sama ocenjujem, da ne more ulica določati, kdo so ali niso lopovi, ker je pri tem lahko tudi pristranska. To je delo sodišč. Mi državljani pa moramo odločati na volitvah, torej najprej se jih udeležiti, potem pa tudi glasovati odgovorno z mislijo na to, da ne želimo izvoliti lopovov."

Kadrovanja niso usklajena
Na novinarsko vprašanje, kako poteka proces kadrovanja oziroma ali se kadrovanja predhodno kaj usklajujejo, pa je Novak dejala: "V glavnem ne." Na dodatno poizvedovanje, naj vendarle pojasni, kako je videti seja vlade, na kateri se predstavijo kadrovske rešitve, torej ali se kaj pogovarjajo ali jih preglasujejo, pa je malce v zadregi odgovorila: "Jaz se držim načela, da ne govorim slabo o vladi, v kateri sem, in o svojih koalicijskih partnerjih, tako da se bom vzdržala pri tem odgovoru."

Jaz se držim načela, da ne govorim slabo o vladi, v kateri sem, in o svojih koalicijskih partnerjih, tako da se bom vzdržala pri tem odgovoru.

Ljudmila Novak na vprašanje o tem, kako je videti seja vlade, na kateri se predstavijo kadrovske rešitve