V resnici imamo vladno krizo, večina v državnem zboru pa še zmeraj funkcionira, ugotavlja Lukšič. Foto: MMC RTV SLO
V resnici imamo vladno krizo, večina v državnem zboru pa še zmeraj funkcionira, ugotavlja Lukšič. Foto: MMC RTV SLO

Spremembe v Sloveniji so se radikalno začele s spremembami pri SD-ju. Dobrega pol leta sem na tej poziciji in smo že dobro stresli politično sceno.

SD bi najraje predčasne volitve

S predsednikom Socialnih demokratov se je o rešitvah politične in vladne krize, prihajajoči interpelaciji ministra Žige Turka ter sestanka predsednikov strank pri predsedniku države v Odmevih pogovarjal Igor E. Bergant.

Ker ste v zadnjem času uporabljali vodne prispodobe, mislim tisto o skoku v prazen bazen - sinočnja napoved SLS-a in današnja odpoved doktorja Cerarja - je voda na vaš, socialdemokratski mlin. Kaj ste socialni demokrati pripravljeni storiti za to, da bi do teh volitev prišlo?
Najprej je treba imeti realno oceno o zmožnosti posameznih strank. Večkrat sem govoril o tem, da je večina za novo vlado zelo vprašljiva. SLS je pred volitvami, DeSUS je pred volitvami, PS je hendikepiran zaradi sumov korupcije zamrznjenega predsednika. To daje nejasno sliko. Predvsem pa je pri teh stranka težava, da ni jasnega cilja. Če bi bil cilj jasen, kot je naš, da je treba najprej narediti tri velike projekte – ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe, referendumsko zakonodajo in trg dela – se lahko vključi tudi to, kar je decembra predlagal Janša, da se ta vlada tudi umakne. Nekateri so šli v kupčkanja, preigravanja, hiteli so z licitacijami mandatarja. Kolega Miro Cerar je bil žrtev tega postopka. Ko sem govoril o skakanju v bazen, kjer ni vode, sem govoril o tem, da PS, ki bi moral voditi iniciativo kot največja stranka, tega ni naredila. Ko zbirate mandatarja, se to ne dela javno. Cerar je bil povabljen na javni sestanek, na katerem so ga že predstavljali kot mandatarja, namesto da bi najprej z njim preverili, kakšne so možnosti, njegov pogled.

Vi se zavzemate za dogovor z Janšo, da bi nekaj časa še vladal in se nato umaknil ter bi vsi odšli na predčasne volitve?
On je to v bistvu predlagal po predsedniških volitvah decembra. Sam sem takoj predlagal te tri točke, on je dodal še volilno zakonodajo, a to verjetno ne bo šlo skozi, čeprav bi bila kakšna takšna sprememba zaželena. Predsednik države se bo o teh točkah pogovarjal s predsedniki strank.

Veleministru Žigi Turku ste namenili še eno vlogo - vlogo nekakšnega preizkusnega kunca, kot se je sam izrazil. Mar ni vaše ravnanje v teh in takih časih neresno?
Imamo vlado, ki nima prave večine v DZ-ju, čeprav so vse odločitve, ki jih sprejemajo v parlamentu, rešitve, ki jih je pripravila ta vlada. V resnici imamo vladno krizo, večina v državnem zboru pa še zmeraj funkcionira. V tehničnem smislu je treba preveriti, ali obstaja 46 glasov, da ta vlada gre. Vsebinski razlog pa je ta, da je minister za šolstvo, šport, znanost in kulturo naredil državi največ škode oziroma ni koristil tem resorjem. Šolsko polje je zelo vznemirjeno – vse od vrtcev do srednjih šol, podhranjena je univerzitetna zgodba, vprašanje znanosti ni adekvatno na dnevnem redu, šport se organizacijsko razkraja in se ukvarja le s tem, kako bi postavili svoje ljudi na mesta. Kot minister je bil bolj v službi ambicij finančnega ministra kot v službi teh resorjev. So tudi vsebinski razlogi, da minister gre.

Zakaj ste tako zelo prepričani, da bi bili s politiko, ki jo vodi vaša stranka, na predčasnih volitvah sploh uspešni?
Ne kalkuliramo. Ocena, da so predčasne volitve najboljša rešitev za nastalo situacijo, je naša. V parlamentu imamo tretjino poslancev, ki so vezani na ime Janeza Janše, ki je pod sumom koruptivnega delovanja, imamo še eno tretjino poslancev, ki so se postavili za zamrznjenega predsednika, ki je tudi pod sumom korupcije. Dvema tretjinama ljudem v parlamentu se poročilo KPK-ja ne zdi vredno reakcije. Ne gre le za dva posameznika. Očiščenje slovenske politike je nujni pogoj, da gremo v zagon s kredibilnimi in sposobnimi ljudmi. Rešitev so volitve.

Toda mar se vam na predčasne volitve ne mudi zato, ker bi se v nekem prehodnem obdobju vendarle lahko oblikovala resna politična alternativa trenutnemu esteblišmentu, katerega del ste tudi socialni demokrati?
Spremembe v Sloveniji so se radikalno začele s spremembami pri SD-ju. Dobrega pol leta sem na tej poziciji in smo že dobro stresli politično sceno. Uspelo nam je postaviti še do pred nekaj meseci nezamisljivega predsednika države, zdaj gredo stvari v pravo smer. Slovenska politika se čisti, stvari prihajajo na dan. V to smer je treba peljati stvari. Nismo za kalkulacijo. Slovenija zdaj potrebuje kredibilne ljudi. V tem vrenju imate potencial, da pride do kredibilnih nastavkov tudi za politiko. Volitev se ne bojimo, menimo, da so najboljša rešitev za prečiščenje in pomlajenje.

Kaj pričakujete od jutrišnjega sestanka predsednikov parlamentarnih strank pri predsedniku republike, o katerem ste nekoč dejali, da ni razumel, kaj je smisel politike. In ga potem podprli na predsedniških volitvah. Če se vrnem k primeri z vodo -- bo to zgolj rahlo pogrevanje mlačne vode?
Veliko si od tega sestanka ne moremo obetati, saj reforma trga dela že teče v parlamentu, teče tudi sprememba referendumske zakonodaje, čeprav imata največji stranki svoje kalkulacije. Upam, da bosta razumeli, da je to dobro za Slovenijo, da se kapaciteta odločanja poveča. Glede ratifikacije hrvaške pogodbe verjetno ni stranke, ki ne bi razumela, da gre za strateški pomen in da je to treba podpreti. Zakaj se je predsednik za to odločil, čeprav je ocenil, da se ta vprašanja rešujejo, bomo izvedeli jutri. Recimo, da je v tej zmedeni situaciji to poskus izkaza vrha slovenske politike, da išče rešitve.

Spremembe v Sloveniji so se radikalno začele s spremembami pri SD-ju. Dobrega pol leta sem na tej poziciji in smo že dobro stresli politično sceno.

SD bi najraje predčasne volitve