Predsednica najmanjše parlamentarne stranke je prepričana, da se je korupcija v Sloveniji razrasla kot plevel. Foto: BoBo
Predsednica najmanjše parlamentarne stranke je prepričana, da se je korupcija v Sloveniji razrasla kot plevel. Foto: BoBo

Zato je po mnenju Ljudmile Novak naloga tako nadzornih organov kot tudi vseh državljanov, da se s korupcijo spopadejo kot s plevelom. Ob tem je predsednica NSi-ja izrazila obžalovanje, da se je vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije odločilo za objavo javnega pisma šele po odstopu, saj so v njem navedene dejanske težave in rešitve za Slovenijo. Od vlade zato pričakuje, da bo sprejela protikorupcijske ukrepe.

Sicer pa je izvršilni odbor NSi-ja odločil, da bi stranka podprla interpelacijo zoper ministra Sama Omerzela, ki po oceni Novakove ni držal besede in je v nasprotju interesov. "Če se gre podjetnika, kar je sicer dobro in pozitivno, ne bi smel sprejeti te funkcije." Obenem jo preseneča, da je Državljanska lista podprla ministra, čeprav njen predsednik poudarja ničelno toleranco do korupcije.

Odstop ministra Stanka Stepišnika je po mnenju Novakove dobra priložnost za boljšega ministra, ki pa bi moral izhajati iz gospodarstva. Prav se ji zdi, da premierka išče investitorje v tujini, vendar to po mnenju Novakove ne bo učinkovito, dokler ne bodo vzpostavljeni dobri pogoji za gospodarstvo.

Novakova pa je spregovorila tudi o sestanku s predsednikom republike. V NSi-ju so, podobno kot v SDS-u, želeli, da bi vlada pripravila primerjalno analizo, kaj pomeni zadolževanje po visoki obrestni meri v primerjavi z evropsko pomočjo. Premierka pa je to zavrnila in dejala, da je državljanom obljubila, da bo ohranila suverenost Slovenije.

V NSi-ju so sicer mnenja, da bi se Slovenija morala zadolževati po najnižji obrestni meri, ne pa "brezglavo sprejemati denar, pri čemer niti javnost ne ve, od koga". V stranki zato tudi pri zadolževanju Slovenije sumijo na korupcijo.

Sicer pa v NSi podpirajo spremembe volilnega sistema in bi bili pripravljeni podpreti tudi dvig parlamentarnega praga s štirih na pet odstotkov, pri tem pa se ne bojijo za lasten obstoj, saj pričakujejo, da bodo na prihodnjih volitvah svoj rezultat podvojili.