NSi po seji izvršilnega odbora do seje DZ-ja drugih izjav za javnost ne daje. Foto: RTV SLO
NSi po seji izvršilnega odbora do seje DZ-ja drugih izjav za javnost ne daje. Foto: RTV SLO
Janša je Drobniču med drugim očital, da ne dosega pričakovanih delovnih rezultatov. Foto: RTV SLO
NSi za sklic vrha koalicije

Predsednik stranke Andrej Bajuk je dejal, da predstavniki NSi-ja do seje DZ-ja drugih izjav za javnost ne bodo dajali. Poudaril je, da se zavedajo, da je v tako obsežnem delu ministra mogoče najti tudi napake ali pomanjkljivosti, kar pa je po prepričanju članov izvršilnega odbora "popolnoma človeško". Bajuk je v petkovi izjavi sicer povedal, da je dosledno spoštovanje in izvajanje koalicijske pogodbe ključna zaveza stranke, skladno z njo pa bodo na izvršilnem odboru tudi razpravljali o nastali situaciji in zavzeli dokončno stališče.

Bajuk: Narejenega marsikaj dobrega
Potrdil je tudi, da ga je premier sredi februarja prosil, naj kot predsednik stranke vpliva na to, da bi se zgodile nekatere spremembe v načinu delovanja in celotnega pristopa znotraj ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Ob tem pa je Bajuk ocenil, da je delo na resorju, ki ga vodi Drobnič, eno najbolj kompleksnih v vladi, doseženo pa je bilo tudi marsikaj zelo dobrega.

Drobnič se brani
Janša je državnemu zboru predlog za Drobničevo razrešitev posredoval po tem, ko je minister zavrnil njegov predlog za odstop z utemeljitvijo, da pogoji za to niso izpolnjeni.

Dodal je, da bi svoj odstop ponudil, "če bi zaradi nespoštovanja ustavne prisege, etičnega kodeksa ali zaradi nedoseganja pričakovanih delovnih rezultatov predsednik vlade in predsedniki koalicijskih strank presodili, da je nastala občutna škoda za ugled vlade ali institucije", ki jo vodi.

NSi za sklic vrha koalicije