Tudi Sele bodo dobile svoj dvojezični napis. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Tudi Sele bodo dobile svoj dvojezični napis. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Po dolgoletnih prizadevanjih v dvojezični občini Šentjakob v Rožu bodo dvojezični napis dobile vse vasi v tej občini. Napisi naj bi stali do prihodnjega leta.

"To je na vsak način nekaj pozitivnega, kako se je to vse razvijalo. Seveda to ni idealna rešitev, kot bi lahko bila. Ampak na vsak način boljše kot nič ali samo enojezično. V isti velikosti je, nič več se ne bo izigravalo. S tem smo že dosegli določen korak," je povedal Franc Baumgartner, občinski svetnik.

Sorodna novica NSKS pozdravlja oprostitev Kukovice, ki je na krajevno tablo nalepil slovenski napis

Tudi v Žitari vasi je tamkajšnji občinski svet sklenil, da bodo postavili dvojezični napis za kraj Sele. Še posebej vesel te novice je krajan Franc Kukovica, ki si je za ta napis prizadeval dobrih osem let. "Bi se malo pohvalil. Imam misel v sebi, da sem zelo veliko pripomogel k temu. In se strinjam s tem."

A ni bilo povsem enostavno. Kukovica je organiziral številne proteste, podprli so ga mladi koroški Slovenci. Na enojezično tablo je prilepil dvojezični napis in je moral zaradi domnevnega oškodovanja table pred sodišče, a je bil oproščen.

Dvojezični topografski napis bosta 10. oktobra postavila slovenski predsednik Borut Pahor in avstrijski zvezni predsednik Alexander Van der Bellen.

Postavitev dvojezičnih tabel