Na seji komisije za peticije so spregovorili tudi nekateri predstavniki organizacij, ki se trudijo za izpustitev Janeza Janše iz zapora. Foto: MMC RTV SLO
Na seji komisije za peticije so spregovorili tudi nekateri predstavniki organizacij, ki se trudijo za izpustitev Janeza Janše iz zapora. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji pravosodni minister in predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm je tako poudaril, da so prav sodniki med vsemi vejami državnih oblasti strokovno najbolj usposobljeni za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vendar pa se ravno v slovenskem sodstvu po njegovem mnenju izkazuje, da jih mnogokrat tudi kršijo.

Šturm je v raziskavi, ki jo opravlja, ugotovil, da je bilo v obdobju med letoma 2004 in 2013 pri kršenju človekovih pravic udeleženih 442 slovenskih sodišč in po zadržani oceni najmanj 1.200 slovenskih sodnikov.

Ob tem je opozoril tudi na nekatera domnevno sporna ravnanja tožilstva v zadevi Patria. Tako meni, da je protipravno, da tožilec zadrži spis in onemogoči, da bi ga prejelo vrhovno sodišče. Prav tako je sporno, če tožilec ne predloži dokazov, ki obdolženega razbremenjujejo. Po njegovi oceni gre v teh primerih za kršitev načela poštenega sojenja.

Kritika sodstva je dopustna
Skupaj s pravnikom Klemnom Jakličem pa sta izpostavila, da celo Evropsko sodišče za človekove pravice dopušča kritiko sodstva kot tudi ostro nasprotovanje odločitvam sodstva.

Jaklič je poudaril, da nedeljske volitve "nikakor ne bodo legitimne". Sodstvo je namreč po njegovi oceni imelo vse možnosti zagotoviti enakost politične tekme, a tega ni storilo. Tako pasivna kot aktivna volilna pravica pa ima v ustavnih vrednotah osrednje mesto in je predpogoj delovanja demokracije.

Predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec je dodal, da je za državo, ki se imenuje pravna, naravnost neverjetno, da tik pred volitvami pred njenimi očmi poteka montiran politični proces. "V tem primeru je Slovenija zagotovo nepravna država," je opozoril.

Ponovno se je zavzel za takojšnjo odločitev vrhovnega sodišča v zahtevi za varstvo zakonitosti, za odpravo sodbe v zadevi Patria in za vzpostavitev vladavine prava. Hkrati je izpostavil nekatere predloge odbora, med drugim javnost imen sodnikov in njihovega premoženja ter tudi njihovo odškodninsko odgovornost.

Zloraba komisije?
V poslanski razpravi je nato vodja poslanske skupine ZaAB-ja Jani Möderndorfer, sicer edini prisotni predstavnik vladnih strank, izpostavil, da se s številnimi stvarmi, izrečenimi na seji, sicer strinja, meni pa, da nanjo ne sodijo. Več kot jasno je, da je bila seja komisije sklicana zaradi volitev in da gre za zlorabo v korist ene izmed strank, je povedal.

Poslanec SDS-a Vinko Gorenak pa mu je odgovoril, da z dialogom nima težav in da bi tudi vladne stranke, če bi želele, na sejo lahko pripeljale goste po svojem izboru.