Je Janković ovaden ali ni? Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Je Janković ovaden ali ni? Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Pogovor z Zoranom Jankovićem
Slovenski Monti?

Nič ne vem o tem, je zatrdil Janković in dodal, da se mu zdijo zanimive besede Janeza Janše, ki naj bi po Jankovićevih besedah v nekem intervjuju dejal, da je zadeva Patria mala malica v primerjavi s preiskavo, ki poteka proti Jankoviću.

"Že v času volitev sem pozival in izzval Durs in ostale, naj končno pridejo z nečim. Zdaj govorim isto. Kar naj pridejo, imajo vso pravico, ampak jaz verjamem v pravno državo in ne vem za nobeno ovadbo, zelo zanimivo pa je, da ve tisti, ki je bil drugi na volitvah več o ovadbi zoper mene kot jaz sam," je še dodal Janković.

Po pisanju Financ in Požareporta naj bi Davčna uprava Republike Slovenije sumila Jankovića številnih kaznivih dejanj, od oškodovanja upnikov do pranja denarja. Ovadbo naj bi poslali na tožilstvo, policijo in komisijo za preprečevanje korupcije.

Požareport še piše, da naj bi za kazensko ovadbo že v soboto od generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja izvedel Milan Kučan. Takrat naj bi za ovadbo izvedel tudi predsednik republike Danilo Türk. Türk in Kučan naj bi zato začela iskati "nadomestilo" za Jankovića.

V sredo je Zoran Janković gostoval v Kontaktni oddaji na 3. programu TV Slovenija. Povedal je, da realno še vedno obstajajo trije možni kandidati za premierja, se je pa pripravljen umakniti, če bo tretji kandidat dobil dovoljšno podporo. Kot poslanec se sicer še vedno ne vidi, zato pušča vse možnosti o svojem prihodnjem delu odprte. Tudi to, da bi se vnovič podal na županske volitve, lahko pa se po njegovih besedah vrne tudi v gospodarstvo. O načrtih bo začel razmišljati po glasovanju o mandatarju konec meseca. Ob tem je ponovno zatrdil, da sam o kakršnih koli ovadbah zoper njega ne ve ničesar.
Vabljeni k ogledu intervjuja, ki ga je vodila Majda Juvan. Objavljen je na desni strani novice.

Policija ni prejela kazenske ovadbe
Durs naj bi nekdanjega ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije sumil storitve številnih kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja oškodovanja upnikov, davčne zatajitve, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pranja denarja. Davčni inšpektorji pa naj bi že nekaj časa izvajali davčni pregled Zorana Jankovića in povezanih podjetij.

Na vprašanje MMC-ja, ali je policija danes oz. v preteklih dneh od Davčne uprave RS prejela kazensko ovadbo zaradi suma storitev petih kaznivih dejanj (dvakrat zaradi uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja upnikov, davčne zatajitve in pranja denarja), so s policije odgovorili: "Po do zdaj opravljenem preverjanju policija ni prejela kazenske ovadbe, o kateri sprašujete."

Odgovore Dursa, tožilstva in protikorupcijske komisije glede ovadb zoper Jankovića še čakamo.

Predsednik države je danes predstavil Marka Voljča kot morebitnega kandidata za mandatarja.

Pogovor z Zoranom Jankovićem
Slovenski Monti?