Bo Maherjev ministrski mandat trajal le nekaj dni? Foto: BoBo
Bo Maherjev ministrski mandat trajal le nekaj dni? Foto: BoBo
klet posestvo Igor Maher črna gradnja
Minister za infrastrukturo trdi, da preurejena klet ni namenjena bivanju. Foto: Evgenija Carl
klet posestvo Igor Maher črna gradnja
Nekdanja vinska klet naj ne bi bila črna gradnja. Foto: Evgenija Carl
Maher vztraja, da ni črnograditelj
Maher pri Bratuškovi
Kakšna je Maherjeva »klet«?

Pred tem se je pri Alenki Bratušek oglasil predsednik DL-ja Gregor Virant (Maher je del ministrske kvote DL-ja). Po sestanku Virant ni želel dajati izjav, novinarka TV Slovenija Nataša Markovič pa je za Prvi dnevnik poročala, da naj bi Maherja po neuradnih informacijah zamenjali. Maherja sicer zagovarja skupina njegovih sorodnikov in sosedov na Obali. Opoldne se jih je na njegovem zemljišču v Seči zbralo okoli dvajset. Ogorčeni so napadli medije, češ da so uničili ugled poštenemu in dobremu človeku. Po njihovem mnenju ministru ni treba odstopiti, je poročala TV Slovenija.

Maher pravi, da klet zanj ni sporna
Maher je na današnji tiskovni konferenci dejal, da je zaradi obremenjenosti v zadnjem času storil napako, saj ni vedel, na katero nepremičnino se nanašajo novinarska vprašanja. Medijem je pojasnil, da ni ničesar delal na delu svojega posestva, kjer je objekt, ki velja za črno gradnjo.

To je novi minister za infrastrukturo pridobil ob nakupu parcele od prejšnjih lastnikov, ki naj bi tam imeli nasad kakijev. Sporni objekt pa naj bi imel hišno številko, na katero je bil tudi sam stalno prijavljen in je tam dobival pošto. Sporna črna gradnja je bila v postopku legalizacije in pričakoval je, da se bo zadeva uredila, saj je tam želel zgraditi prebivališče. Toda do danes se ni nič spremenilo.

Minister Maher pa je pozneje še dokupil sosednji parceli, kjer je bila nekdanja vinska klet in kjer ima lopo. Vendar ti dve zgradbi zanj z vidika gradnje nista sporni. Za klet je zaprosil za poizvedbo, ali potrebuje kakšna dovoljenja, in dobil odgovor z uprave enote, da ne. Maher je dejal, da je medijem pač pojasnjeval, da ni nič delal na objektu, ki velja za črno gradnjo, saj je bil prepričan, da je sporen ta objekt in ne klet, ki je po njegovem mnenju povsem legalna. Tako naj ne bi s tem zavajal javnosti.

"Nisem črnograditelj"
Maher je ob tem poudaril, da do imenovanja za ministra ni bil črnograditelj, saj ni dobil nobene inšpekcijske odločbe. Naivno je pač pričakoval, da se bo zadeva uredila. Kot pravi, ima še več parcel, na spornem zemljišču pa uporablja le klet. Notri naj bi imel shranjeno kosilnico, svak pa frezo.

Preberite tudi
Maher: Objekt sem kupil pred 11 leti. Slike kažejo prazno parcelo

in si oglejte fotografije parcele.

To ni bivalni objekt, je poudaril Maher in dodal, da ni zgradil ničesar, obnovil je le obstoječo klet. Če bo kdaj dobil možnost gradnje, bo tam gradil. Sam pa meni, da kot minister nima vpliva na sprejem občinskih prostorskih načrtov, ki naj bi mu to omogočili. Ob tem je zanikal, da bi šlo na spornem zemljišču za prvovrstno kmetijsko zemljišče, temveč le za zemljišče pete kategorije.

Povedal je tudi, da se ne bi še enkrat odločil za takšno naložbo, saj je izgubil veliko časa in denarja, ter dodal, da je prejel veliko klicev ogorčenih sosedov, ki poznajo drugo resnico. Povedal je, da so bila podtikanja že, ko je delal na piranski občini. Poziva pristojne, da se stvar čim prej razreši, in obljublja, da na nikogar ne bo vplival. Dejal je tudi, da je bil policist, da ni storil nikakršnega kaznivega dejanja in da ima visoko moralo in integriteto.

Maher trdil, da je bil objekt že na parceli
Maher je sicer ob odkritju medijev, da je lastnik parcele, na kateri stoji črna gradnja, trdil, da je bil objekt že tam, ko je kupil parcelo, in da je ta v postopku legalizacije. Sam ni storil nič nezakonitega, je zagotavljal.
A, kot je razkrila TV Slovenija, fotografije ministrovega zemljišča nad Sečoveljskimi solinami, pa tudi posnetki spletne aplikacije Google Earth, kažejo, da je objekt na Maherjevem zemljišču nastal šele v času, ko je bil Maher že lastnik.

Na Upravni enoti Piran so ravno v sredo, ko je bila izvoljena nova vlada, zavrgli zahtevo Maherjevega pooblaščenca za izdajo gradbenega dovoljenja za pomožni kmetijski objekt, ki stoji na omenjenem zemljišču, ker so ugotovili, da zanj ni potrebno gradbeno dovoljenje, ampak mora objekt izpolnjevati le pogoje iz prostorskega akta. Kot meni načelnik enote Ivan Seljak, so ti pogoji izpolnjeni.

Na to se je odzval Maherjev predhodnik Zvonko Černač (SDS), ki je v odzivu na objavljene fotografije poudaril, da v tem primeru ne gre za enostaven objekt, kot ga določa uredba, sprejeta v času njegovega ministrovanja. Ob tem se je še vprašal, kako je lahko piranska upravna enota dejansko stanje ugotovila v enem dnevu "in v koliko primerih podobnih upravnih postopkov, ki so tekli pred to Upravno enoto, se je to zgodilo?"

Maher vztraja, da ni črnograditelj
Maher pri Bratuškovi
Kakšna je Maherjeva »klet«?