V tretje gre rado? Foto: RTV SLO
V tretje gre rado? Foto: RTV SLO
Milan M. Cvikl
Predsednik komisije Milan M. Cvikl je menil, da soglasje predsednika DZ-ja ni potrebno. Foto: RTV SLO

Koalicijski poslanci so od predsednika parlamentarne komisije Milana M. Cvikla zahtevali, naj pridobi dopis predsednika DZ-ja o pristojnosti komisije za obravnavo zadeve.

Ker je Cvikl menil, da tako mnenje za delo komisije ni potrebno, je vodja poslanske skupine Jože Tanko sejo protestno zapustil. Opozicijski poslanci so v nadaljevanju zahtevali pojasnila, zakaj prodaja kapitalskih deležev Kada in Soda v Mercatorju družbama Istrabenz in Pivovarni Laško ni bila javna ter ali je bila ustvarjena prevzemna premija.

Prisotna tudi predstavnika Soda
Na vprašanja opozicije sta odgovarjala predstavnika Soda, direktor Marko Pogačnik in predsednik nadzornega sveta Milan Podpečan. Oba sta zatrdila, da jima po statut družbe ne omogoča razkrivanja podrobnosti pogodbe.

Vztrajala sta tudi, da je posel za državo dober ter da je družba delovala v skladu s statutarnimi, pravilniškimi in zakonskimi omejitvami.

Podpečan je napovedal, da bo upravni odbor Soda prihodnji teden pregledal bilance družbe v preteklih štirih letih in dejal, da bo lahko o domnevni izgubi Soda več povedal takrat.

Poleg Tanka sta sejo zapustila še dva poslanca koalicije, tako da komisija ni bila sklepčna.