Kot vse kaže, bosta prodajo državnega premoženja v Mercatorju preiskovali dve komisiji. Foto: RTV SLO
Kot vse kaže, bosta prodajo državnega premoženja v Mercatorju preiskovali dve komisiji. Foto: RTV SLO
Tomaž Toplak s Kada in  Marko Pogačnik, Sod
Vlada ne namerava pojasnjevati prodaje Mercatorja, saj naj bi vsa pojasnila v zvezi s tem že podali predstavniki Kada in Soda. Foto: RTV SLO

Opozicijski poslanci zahtevajo ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preverila morebitno vpletenost nosilcev javnih funkcij v prodajo deležev Kada in Soda v Mercatorju.

K zbranim 30 podpisom jih je devet prispevala SD, saj menijo, da obstaja utemeljen sum, da je šlo v primeru prodaje Kadovega in Sodovega deleža za oškodovanje državnega premoženja in netransparentno prodajo.

SDS ne bo umikal podpisov
Koalicija je zahtevala ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preučevala vse dosedanje prodaje premoženja Kada in Soda. Če dogovora med strankami ne bo, bi se lahko s podobno tematiko v parlamentu ukvarjali kar dve preiskovalni komisiji. Iz SDS-a so v odgovoru na pobudo poslanca SNS-a Saša Pečeta, da koalicija in opozicija umakneta svoje podpise za ustanovitev dveh preisovalnih komisij in da se ustanovi le ena komisija, sporočili, da ne nameravjo umakniti svoje zahteve.

Vlada ne more pojasnjevati
Vlada je SD-ju medtem odgovorila, da se s prodajo Mercatorja ni ukvarjala, zato glede prodaje deležev ne more ničesar pojasnjevati.

Predstavniki Kada in Soda pa so svoja pojasnila v zvezi s prodajo deležev teh paradržavnih skladov predstavili že na seji komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ.