Zakaj se ustanavljajo parlamentarne komisije o nakupu orožja, če nikoli ne dajo ustreznih rezultatov? Na to večkrat zastavljeno vprašanje ni bilo odgovora. Foto: MMC RTV SLO
Zakaj se ustanavljajo parlamentarne komisije o nakupu orožja, če nikoli ne dajo ustreznih rezultatov? Na to večkrat zastavljeno vprašanje ni bilo odgovora. Foto: MMC RTV SLO
Alojz Sok
Rudolf Moge
Rudolf Moge je prepričan, da je dolžnost članov (vseh) preiskovalnih komisij, da ugotovijo, kam je šel denar od prodaje orožja med letoma 1991 in 1993. Foto: MMC RTV SLO

V oddaji so se soočili obrambni minister Karl Erjavec, predsednik odbora DZ-ja za obrambo Anton Anderelič, Zmago Jelinčič Plemeniti, Rudolf Moge, Alojz Sok, ki je nedavno izstopil iz Cviklove komisije, Josip Bajc, Aurelio Juri in Zvonko Černač.

Erjavec je že takoj na začetku zavrnil namigovanja, da ga je k odločitvi o nakupu oklepnikov 8 x 8 finske Patrie "spodbudil" Janez Janša: "Če bi predsednik vlade želel vplivati na mojo odločitev, bi se verjetno sprla in ne bi bil več obrambni minister." Patria je boljša v vseh treh pogledih - je cenejša, tehnično boljša in ponudili so več delovnih mest, je pozneje znova poudaril minister.

Kako sta povezana nakup patrij in prodaja orožja med letoma 1991 in 1993?
Na vprašanje, zakaj se zdaj, v okviru preiskovanja nakupa osemkolesnikov, spet pogrevajo stara vprašanja o orožarskih poslih med letoma 1991 in 1993, je Anton Anderlič pojasnil: "Pokazalo se je, da so bili ljudje, ki so bili udeleženi pri tem poslu, zraven tudi med letoma 91 in 93." Tudi Rudolf Moge je podobnega mnenja: "Če se ve, da je takrat izginil denar, je naša dolžnost, da izvemo, kam je šel." Tudi vprašanje, zakaj orožarske preiskovalne komisije nikoli ne pridejo do konkretnega zaključka, je ostalo brez jasnega odgovora. Erjavec je pri tem še pristavil: "Če bi kaj našli, bi se s tem že zdavnaj ukvarjali policija, tožilstvo, sodstvo."

Sporni izvedec Ivan Prebil
Zmago Jelinčič Plemeniti in Josip Bajc pa sta izpostavila vprašljivo ravnanje treh članov Cviklove komisije, ko so kot izvedenca na zaslišanje povabili Ivana Prebila in mu tudi omogočili vpogled v zaupne pogodbe s Patrio o dobavi oklepnikov. Sporno se jima zdi predvsem to, da je Prebil član uprave podjetja Viator & Vektor, ki ima v lasti Sistemsko tehniko, tistega podjetja, ki se je skupaj s Patrio oziroma z njegovim partnerskim podjetjem Rotisom, prijavilo na razpis za oklepnike. Sistemska tehnika je takrat ponujala t. i. krpane, ki pa, kot je izpostavil Jelinčič, "sploh še niso vozili, so bili le narisani na papirju".

Jelinčič je prepričan, da bo zaradi tega dejanja Slovenija Finski (podjetje Patria je namreč v lasti Finske, kot je pozneje povedal še Erjavec) morala plačati ogromne vsote: "Sploh veste kakšne tantieme, kakšne kazni se plačujejo, če ne spoštujete orožarskih pogodb?" "Šlo je za jasen primer klasične industrijske špijonaže," je še prepričan Jelinčič.

Sicer pa je oddaja izzvenela v medsebojnem obračunavanju pripadnikov posameznih strank.