Foto:
Foto:

V izjavi zahtevajo odkrivanje resnice o žrtvah in ugotavljanje njihovih identitet ob koncu 2. svetovne vojne, "ko sta komunistična partija in partizanska vojska prevzeli oblast v BiH-u, Sloveniji in na Hrvaškem". Storilce povojnih zločinov je treba kaznovati, pomilostiti pa vse, ki se odločijo povedati resnico, trdijo.

Izjavo "O pravici do groba in dolžnosti pietete" so podpisali zagrebški škof Vlado Košić v imenu Hrvaške škofovske konference, celjski škof Anton Stres v imenu Slovenske škofovske konference in pomožni škof Pero Sudar v imenu Škofovske konference BiH.

"Predvsem je treba zagotoviti pogoje za žalovanje in pieteto zaradi žrtev, hkrati pa ugotoviti zgodovinska dejstva ter odkriti mehanizme in odgovornosti za zločine," so sporočili škofje in ob tem obsodili vse totalitarne režime in njihove ideologije.

Kot zločine, ki ne zastarajo, so obsodili tudi zločine katolikov, ki so navkljub krščanskim načelom in vrednotam ukazali in storili zločine proti življenju, svobodi in dostojanstvu drugih.