O položaju Zavezništva Alenke Bratušek v koaliciji s SMC bo odločal svet stranke. Foto: BoBo
O položaju Zavezništva Alenke Bratušek v koaliciji s SMC bo odločal svet stranke. Foto: BoBo
ZaAB - SMC
Jutri ali pojutrišnjem je pričakovati, da bo Stranka Mira Cerarja tudi dokončno odgovorila na vprašanje, ali se bo koaliciji SMC, DeSUS in SD pridružilo tudi Zavezništvo AB. Foto: BoBo
Koalicijski trojec ali četverec?
Koalicija se sestavlja

Zmagovalec parlamentarnih volitev SMC bo skoraj gotovo v koaliciji z DeSUS-om, saj je njegov podpredsednik Saša Ivan Geržina po srečanju z vrhom SMC-ja dejal, da ne vidi vsebinskih ovir za sodelovanje v koaliciji. DeSUS in SMC sta na srečanju vnesla najpomembnejše dele volilnega programa v koalicijsko pogodbo.

Usklajevanje je potekalo predvsem pri vprašanjih regresa, demografskega sklada, energetike in socialnega podjetništva, je dejal Geržina in dodal, da še vedno drži dogovor, da se bo namenilo dodatnih 40 milijonov evrov za regres upokojencem.

Židan: Delitev resorjev še ta teden
DeSUS-u in SMC-ju se bo v koaliciji pridružil še SD, saj so v pogajanjih že uskladili večino zanje najpomembnejših vprašanj. Predsednik SD-ja Dejan Židan je ob tem dejal, da bosta o vstopu SD-ja v koalicijo odločala članstvo in konferenca stranke, vendar Židan ovir za vstop v koalicijo ne vidi.

Židan sicer ni razkril podrobnosti koalicijskih pogajanj in morebitne delitve ministrskih mest, je pa posredno potrdil, da bo sam kandidat za ministra, ko je dejal, da SD "ne bo svojega predsedujočega držala v državnem zboru, čeprav bi zanj bilo to morda najlažje". Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se Židan potegoval za položaj novega gospodarskega ministra.

Bratušek: Seznam je oblikovala vsa koalicija
Poleg DeSUS-a bo tako v koaliciji najverjetneje tudi SD. Pod vprašajem pa ostaja sodelovanje z najmanjšo parlamentarno stranko, do katere naj bi bilo v vrhu SMC-ja kljub programski sorodnosti kar nekaj zadržkov. Problematičen naj bi bil predvsem postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki ga obravnava tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Po mnenju predsednice ZaAB-a in odhajajoče predsednice vlade Alenke Bratušek je nekorektno, da bi seznam ogrozil njihovo sodelovanje v koaliciji, saj je pri "njem sodelovala vsa koalicija", torej tudi SD in DeSUS. Kljub temu je Cerar Bratuškovo obvestil, da bodo v SMC-ju o sodelovanju z zavezništvom odločili na svetu stranke, ki bo v sredo. Šele potem se bodo o sodelovanju v koaliciji odločali tudi v ZaAB-u.

Sicer pa je Bratuškova prepričana, da je dobro sestaviti koalicijo z več strankami, ker bi bilo potem v vladi tudi bistveno manj izsiljevanj. Širši koaliciji pa je naklonjen tudi Židan, ki je pohvalil nekatere projekte odhajajoče vlade, a obenem izrazil željo, da bi bil ZaAB "včasih lahko politično spretnejši".

Nova vlada sredi septembra
Predsednik republike Borut Pahor bo jutri predlog za mandatarja poslal v državni zbor, kar nakazuje, da bo glasovanje o Miru Cerarju kot novem predsedniku vlade najverjetneje čez teden dni, torej prihodnji ponedeljek.

Dokončen obris koalicije bo tako znan pred parlamentarnim glasovanjem o kandidatu za predsednika vlade, predvidenim čez teden dni, kar nakazuje, da bi utegnila biti nova vlada izvoljena v sredini septembra.

Koalicijski trojec ali četverec?
Koalicija se sestavlja