Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je lani zvišala plače javnim uslužbencem za skupno 600 milijonov evrov. Prvi del so dobili decembra, drugega bodo aprila. Vendar se zato plačne zahteve niso umirile. Nasprotno, posamezne poklicne skupine zahtevajo višje plače in spremembo razmerij med poklici.

V letošnjem proračunu je za plače predvidenih 4,2 milijarde evrov, kar je 300 milijonov več kot lani. Plače v zdravstvu se financirajo iz zdravstvene blagajne. Vprašanje, ali bo vsota vzdržala glede na številne zahteve po zvišanju.

Vlada je v defenzivi, ob tem poudarja predsednik fiskalnega sveta Davorin Kračun. "Predvsem je dogajanje vlado prehitelo. Če bi bil namreč nov sistem plač v javnem sektorju pravočasno pripravljen, bi bila to osnova," je dejal. Posamični posegi v plačni sistem povzročajo dodatna nesorazmerja. "Parcialna povišanja pravzaprav samo pomenijo, da se eni sklicujejo na druge, in pomenijo tudi tekmovanje za to, kdo bo koga prehitel," pojasnjuje predsednik fiskalnega sveta.

Javnofinančnih zmožnosti ne določa vlada, ampak finančni trg

Decembrski dogovor v zdravstvu je težek 40 milijonov evrov, 18 milijonov je predvidenih za mlade raziskovalce in vzgojo, dogovor s sodniki bo državo stal okoli 9 milijonov. Pa to še ni konec, sredstva pa so omejena, dodaja Kračun: "Vemo, da so javnofinančne zmožnosti zelo omejene in da jih ne določa niti vlada niti mi, ampak finančni trgi."

Sorodna novica Vlada načrtuje novo plačno lestvico v javnem sektorju, ki bo vezana na povprečno plačo v zasebnem

Letos bo primanjkljaj kar 3,3 milijarde. Bo med večjimi v Evropi, za povečano porabo si izposojamo občutno dražje kot lani ali predlani. Pa niso samo plačne zahteve, vlada obljublja tudi odškodnine zaradi zamrznjenih cen energentov. Za zdaj več kot 400 milijonov.
"Koliko so smiselne odškodnine zaradi zamrznjenih cen in kolikšen je njihov realni in upravični obseg," se ob tem sprašuje predsednik fiskalnega sveta.

In kot pika na i še napoved rebalansa zaradi novih ministrstev. Kračun upa, da bo vlada z njim počakala do marca, ko bo Umar pripravil novo gospodarsko napoved.

Plaz zahtev po višjih plačah v javnem sektorju