Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

"Napoved shoda še velja, dokler ne dobimo pisne potrditve oziroma papirja, ki bi bil pravno zavezujoč, da lahko protestni shod odpovemo. To pričakujemo najpozneje do četrtka popoldne, po koncu redne seje vlade," je pojasnil Štrukelj.

Na zadnjih pogajanjih o delu stavkovnih zahtev SVIZ-a so se pogajalci med drugim dogovorili o dvigu plač pomočnic vzgojiteljic za štiri plačne razrede, kar bi po nekaterih predhodnih ocenah lahko pomenilo dvig plač za okoli 12 oziroma 13 odstotkov.

Kot je opozoril, jih v nadaljnjih pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma čakajo še zahtevne naloge, ki se vežejo na odpravo nesorazmerij oziroma zaostankov pri plačah pri visokošolskih učiteljih, ki zaostajajo za osem plačnih razredov za zdravniki, osnovnošolskih in srednješolskih učiteljih, vzgojiteljicah in predvsem pri delovnih mestih v skupini J.

"V zvezi z omenjenimi skupinami vlada SVIZ-u še zmeraj ni posredovala niti osnovnega izhodiščnega protipredloga, čeprav ima našega na mizi že mesece. Če tega ne bo do prihodnjega kroga pogajanj za sklenitev stavkovnega sporazuma, bomo to prišli zahtevat pod njeno okno," je poudaril.

Dodal je, da bodo pred zgradbo vlade 25. januarja zahtevali, da se začnejo pogajanja tudi o teh delovnih mestih v okviru stavkovnega sporazuma. "Če vlada tega ne bo storila tudi po tem protestnem shodu, nam preostane le še nadaljevanje začete stavke v vzgoji in izobraževanju, ki se je začela februarja lani. En stavkovni dan smo izvedli 9. marca še v času Janševe vlade, zdaj pa bo proti koncu februarja verjetno sledilo nadaljevanje te stavke," je bil jasen Štrukelj.

Igor Papič napredek pogajanj ocenjuje tudi kot pomemben korak na poti do končnega celostnega sporazuma. Foto: BoBo
Igor Papič napredek pogajanj ocenjuje tudi kot pomemben korak na poti do končnega celostnega sporazuma. Foto: BoBo

Hovnik: Vladna stran je zadovoljna

Vladna stran pogajanja s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) ocenjuje kot pomemben napredek. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v izjavi po pogajanjih povedala, da je vladna stran zadovoljna. Po njenih besedah so parafirali besedilo, po katerem se bodo plače pomočnic vzgojiteljic dvignile z izhodiščno 22. plačnega razreda v 26. plačni razred. To bi po nekaterih predhodnih ocenah lahko pomenilo dvig plač za okoli 12 oziroma 13 odstotkov.

"Za pomočnice vzgojiteljic smo se dogovorili, da dvigujemo plačne razrede 3 + 1 v začetku kariere, potem 3 + 1 v nadaljevanju, in tistim pomočnicam vzgojiteljic, ki so v drugi polovici svojega kariernega razvoja, pa se izhodišče dvigne za dva plačna razreda," je pojasnila ministrica.

Ponedeljkova pogajanja s sindikatom SVIZ je ministrica Ajanović Hovnik komentirala tudi na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer predstavila usmeritve notranjega ministrstva. Poudarila je, da so pogajanja potekala predvsem v luči pete točke dogovora, doseženega na osrednjih pogajanjih oktobra 2022, kjer se je ministrstvo zavezalo, da bo realiziralo v preteklosti dosežene dogovore oziroma do konca izvedene zakonske zahteve, ki jih država ima do sindikatov.

"Pomočnice vzgojiteljic so bile že v preteklosti vpisane pod večstopenjski naziv, nikoli pa niso bile uvrščene v plačne razrede," je spomnila. Ponedeljkova pogajanja so bila torej izvedena v sklopu zakonske obveznosti, da se pomočnice vzgojiteljic uvrstijo v plačne razrede. "Gre za realizacijo v preteklosti sklenjenih dogovorov," je dejala ministrica in dodala, da bo ministrstvo za javno upravo prihodnji teden predstavilo načrt dela v letu 2023.

Dogovor tudi glede mladih raziskovalcev in asistentov

Sorodna novica Sviz: Dvig plač mladim raziskovalcem in asistentom je zgolj prvi nujen minimalni popravek

"Uspelo se nam je zbližati tudi glede mladih raziskovalcev in asistentov in tudi četrtega naziva v šolstvu, kot smo v oktobru vnesli ta naziv v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja," je dejala ministrica za javno upravo. Kot najtrše orehe, ki jih bo treba streti v nadaljevanju pogajanj, pa je omenila nesorazmerja, zaostanek plač učiteljev in vzgojiteljic v primerjavi z nekaterimi drugimi plačnimi skupinami.

Minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Igor Papič je medtem ocenil, da so dosegli pomemben napredek. "Zame osebno je izjemno pomemben tudi dogovor glede mladih raziskovalcev, ki bi tudi z upoštevanjem dviga 1. aprila dobili štiri plačne razrede več in pristali v 36. plačnem razredu. Tudi delna korekcija za delovno mesto asistenta brez doktorata na pedagoškem področju in prav tako asistenta na raziskovalnem področju," je pojasnil. S tega stališča Papič ocenjuje pogajanja tudi kot pomemben korak na poti do končnega celostnega sporazuma.