Aleksandra Pivec ima na mizi nezaupnice več pokrajinskih odborov in tudi pozive, naj stranka zapusti koalicijo. Foto: BoBo
Aleksandra Pivec ima na mizi nezaupnice več pokrajinskih odborov in tudi pozive, naj stranka zapusti koalicijo. Foto: BoBo

Zaradi epidemioloških razmer so v DeSUS-u najprej sklicali izvršni odbor, v katerem so predstavniki vseh pokrajinskih organizacij. Svet stranke bi lahko sklicali konec poletja, je vodstvo napovedalo po srečanju 9. julija. Po viharju zaradi dogajanja na seji ljubljanske pokrajinske organizacije je vodstvo tedaj sklenilo, da predsednico stranke Aleksandro Pivec podpira pri nadaljnjem vodenju stranke in da nadaljujejo delo v koaliciji.

Sorodna novica Jurša ob trenjih v DeSUS-u: "Teren sporoča, da je treba stvari urediti"

A nemir v stranki ni potihnil. V zadnjih tednih so o podpori vodstvu in koaliciji odločale že skoraj vse od desetih pokrajinskih organizacij. Stranka je sporočila o podpori podravskega, koroškega in severnoprimorskega odbora. Portal Necenzurirano pa je v sredo navajal, da je vodja pokrajinskega odbora Podravje Srečko Felix Krope izstopil iz stranke, s čimer je Pivčeva izgubila pomembnega zaveznika. Pivčevi so nezaupnico izrekli v ljubljanskem in celjskem odboru, v pomurskem pa po zadnjih informacijah zaradi nesoglasja članov glasovanja sploh ni bilo.

V dolenjski pokrajinski organizaciji so, kot je na Facebooku navedel novomeški odbor DeSUS-a, v petek ugotovili, da se v koaliciji njihov program ne izvaja oz. se odlaga in opravičuje z epidemijo. Zato članstvo na terenu zahteva od njih, da takoj zapustijo vladno koalicijo, so dodali. Pričakujejo, da bo čim prej sklicana seja sveta stranke. Sevniški odbor je pred dnevi na Facebooku objavil, da Pivčevo podpira. Južnoprimorski pokrajinski odbor, ki ga vodi predsednik sveta Tomaž Gantar, še ni odločal.

Predsednica stranke vsebinsko delo vlade ocenjuje kot dobro

Po današnjem izvršnem odboru je pričakovati jasnejšo sliko o podpori Pivčevi. Ta sicer vsebinsko delo vlade ocenjuje kot dobro. Tik pred vrati je ustanovitev urada za demografijo, pričakovati je zakon o dolgotrajni oskrbi in na jesen premik pri pogovorih za demografski sklad.

Kot je za Radio Slovenija komentiral Tomaž Celestina, bo imela Aleksandra Pivec ob nezaupnicah, pozivih po odhodu stranke iz koalicije in odstopih vodij pokrajinskih odborov, a ob nekaterih tudi trdno izraženih podporah, kar zahtevno nalogo, kako članom izvršilnega odbora dopovedati, da koalicija in DeSUS v njej delata dobro in da bo uresničeno tudi zapisano v koalicijski pogodbi.

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije. Foto: BoBo
Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije. Foto: BoBo

Sušnik za premostitev nesoglasij v stranki

Predsednik Zdusa Janez Sušnik je ob burnem dogajanju v DeSUS-u pozval k dialogu in premostitvi nesoglasij. V povezavi namreč menijo, da volitve na pol mandata ne bi bile produktivne. Politično usmeritev DeSUS-a naj vodi predsednica z organi stranke, po možnosti s čim večjim soglasjem, da ne bi bili upokojenci znova oškodovani, poudarja Sušnik.

"Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) se ne vtika v politiko in delo vlade, vendar menimo, da ne bi bilo najbolj produktivno, da bi na pol poti štiriletnega mandata in predsedovanja EU-ju prišlo do novih volitev. Sloveniji bi tak razplet prej škodil kot pa koristil," je v današnjem sporočilu za javnost tik pred sejo izvršnega odbora DeSUS posvaril Sušnik.

"Gol lahko zabiješ nasprotniku edino tako, da aktivno sodeluješ v igri. Če sediš na rezervni klopi, se kaj takega ne more zgoditi," je v prispodobi pojasnil Sušnik. Zato je vse aktivne člane zveze, ki so hkrati tudi funkcionarji stranke DeSUS, pozval: "Zdržite, premostite nesoglasja in nasprotovanja vodstvu stranke in jih rešujte v času predvolilnih dejavnosti, saj se lahko kakršna koli prehitra odločitev vrne kot bumerang v hrbet slovenskih upokojencev."

Med drugim je posvaril pred nevarnostjo vnovičnega oškodovanja upokojencev v težkih časih, kot se je po njegovih navedbah to že zgodilo v letih od 2010 do 2015, ko se pokojnine niso usklajevale in so bili upokojenci prikrajšani za 8,6 odstotka izplačil, zdaj se postopoma, z izrednimi uskladitvami, ta izpad zmanjšuje. "Tudi za letos se potihoma pričakuje dva odstotka izredne uskladitve, in sicer v zadnjem trimesečju tega leta," je opozoril Sušnik.

Spomnil je še, da je v Zdusu veliko članov, ki so povsem apolitični, precej je tudi simpatizerjev te ali one politične opcije, mnogo pa tudi takih, ki so dejavno vpeti v katero izmed strank. Veliko članov Zdusa je članov stranke DeSUS.

Kakšne so razmere v DeSUS-u?