Franc Jurša je za Delo povedal, da vodstvo stranke Pivčevo podpira, a da je očitno, da teren sporoča, da je treba stvari v stranki urediti.  Foto: BoBo
Franc Jurša je za Delo povedal, da vodstvo stranke Pivčevo podpira, a da je očitno, da teren sporoča, da je treba stvari v stranki urediti. Foto: BoBo

Po spravljivih tonih vodstva DeSUS-a pred tednom dni nemir zaradi nezadovoljstva dela članstva na račun predsednice Aleksandre Pivec in koalicije ne potihne. Te dni je že zasedalo osem od desetih pokrajinskih odborov, ki so se med drugim izrekali o podpori vodstvi. Nazadnje sta se sešla dolenjski in pomurski odbor. V zadnjem zaradi nesoglasij članov glasovanja sploh ni bilo, v dolenjskem odboru pa so vodstvo pozvali, naj stranka takoj zapusti vladno koalicijo.

Zadnja dva odbora bosta zasedala v prihodnjih dneh, nato pa je pričakovati sklic izvršnega odbora stranke. V preteklih dneh sta nezadovoljstvo s sodelovanjem DeSUS-a v vladni koaliciji izrazila tudi ljubljanski in celjski pokrajinski odbor. Kot je poročal Radio Slovenija, so poleg pozivov k izstopu DeSUS-a iz koalicije glasni tudi pozivi k odstopu Pivčeve z mesta predsednice, kjer je na začetku leta zamenjala Karla Erjavca.

V pokrajinskih odborih Severna Primorska, Podravje in Koroška so predsednici Aleksandri Pivec izrazili podporo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V pokrajinskih odborih Severna Primorska, Podravje in Koroška so predsednici Aleksandri Pivec izrazili podporo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Jurša: "Vrste moramo strniti"

Predsednici Aleksandri Pivec so podporo izrazili v odborih Severna Primorska, Podravje in Koroška. Kot je v pogovoru za časopis Delo povedal vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša, vodstvo stranke Pivčevo podpira, a da je očitno, da teren sporoča, da je treba stvari v stranki urediti.

Ob tem je Jurša za Delo povedal tudi, da si želi, da se prepiri znotraj stranke prenehajo. Širše vodstvo stranke je po njegovih besedah dolžno iti na teren in ljudem povedati, kaj počnemo, ter na terenu iskati podporo za projekte. "Vrste moramo strniti," je poudaril. Glede ugibanj, da naj bi bilo jeseni konec koalicije, je Jurša odvrnil, da mu je glede na izkušnje "jasno, da v politiki nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, vedno moraš biti pripravljen na najbolj skrajne variante".

Sicer ostaja optimist in upa, da se bodo po počitnicah v parlament vrnili ambiciozno in poskušali uresničiti projekte, ki so si jih začrtali v stranki in koalicijski pogodbi. "Tako bomo lahko upravičili vstop v desnosredinsko vlado," je dejal.

Brez DeSUS-a in SMC-ja ni vlade

Vodja poslanske skupine DeSUS-a sicer nima občutka, da bi imeli v SDS-u negativen odnos do koalicijskih partnerjev, saj natančno vedo, da brez DeSUS-a in SMC-ja ne morejo voditi vlade. "Torej smo pomembni in imamo določeno težo, določene stvari lahko tudi ustavimo, tak primer je nedvomno medijska zakonodaja. Če bi bile v vladi samo stranke desnega pola, bi verjetno stvari tekle mirno naprej," je dejal.

Na vprašanje, ali je z učinkovitostjo koalicije zdaj zadovoljen, je odgovoril, da lahko zagotovo govorijo o večji operativnosti in drugačnem pristopu. "Janez Janša je izkušen politik, dejstvo pa je, da ga ne krasijo njegovi tviti, predvsem tisti, ki so vezani na polpreteklo zgodovino," je dejal in dodal, da je najtežje "požrl" premierjeve izjave, povezane s Srebrenico.

Komentiral je tudi razmere v poslanski skupini. Kot pravi, pri odločanju ni posebnega odstopanja posameznih poslancev, so pa nekateri malce bolj svojeglavi in za usklajevanje porabijo več časa kot v preteklih mandatih. Priznal je tudi, da v poslanski skupini ni bilo navdušenja nad kandidaturo Andreja Prebila za nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, za imenovanje katerega med nadzornike si je po poročanju medijev prizadevala Pivčeva.